IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers
Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers

Zatepani Sneti pred kasiranjem 90 demidža od horde overrunanih elfov.

Magic: The Gathering seka. Ni važno, da je ta taktična kvartopirščina stara šestnajst let, da so karte drage (brutalne štiri evre za buster s petnajstimi) in da založnik Wizards of the Coast prav dela na tem, da bi jo človeku priskutil. Recimo s poneumljajočimi revizijami pravil v slogu odstranitve stacka v combat damagu, s preveč edicijami in stalnimi popravki. A kljub temu je namiznica fantastična ne glede na to, če si nedeljski igralec ali obiskovalec turnirjev. Seveda se je tudi MTG, o katerem smo nazadnje obširneje pisali v Jokerju 164, preselil v digitalno obliko. Na ra­ču­nalnikih je aktualna uradna internetna verzija Magic Online, ki jo dobiš na Wizards.com, za xbox 360 pa so nedavno splovili Duels of the Planeswalkers.

Opisane načine dopolnjuje jerbas izzivov, kjer je treba z eno bistro potezo poraziti nasprotnika. Niso ravno kiklopsko težki, vendar pridodajo k vrednosti paketa. Kupci v tujini dobijo tudi kodo za zastonjski booster in redko karto, toda ko igra ugotovi, da si iz Slovenije, ti je ne zaupa.

Bistvena stvar, ki se jo je treba zavedati, je naslednja: Duels, ki jih na Xbox Live Arcade tržijo za borih 800 točk oziroma 10 EUR, vrat v svet Magica ne odprejo na široko. Kjer imaš v Magic Online dostop do tisočev kart iz praktično vseh edicij, številnih turnirjev, svobodne izdelave kupčka in izmenjave podobic, so Duels mnogo bolj omejeni. Tradinga in kupovanja kart ni; vsebujejo osem predpripravljenih deckov (pre­constructedov), od katerih jih je sprva odklenjenih le nekaj. Ostale odpreš s tepežem osmerice umetnopametnih nasprotnikov, likov iz univerzuma MTG, kot sta Tezzeret in Nissa Revane. Te srečaš po dvakrat, škoda pa, da niso povezani s štorijo, saj to Magic omogoča. Ko deck pridobiš, mu lahko dodaš do sedemnajst novih kart, ki jih takisto odklepaš z zmagami. Za vsak triumf dobiš eno. Ampak temeljnega nabora ne moreš spremeniti, samo vstavljaš ali odvzemaš dodatne karte, in to zgolj v okviru istega decka. Če odkleneš silnega wurma za zelen kupek, ga ne moreš vtakniti drugam. Prav tako sam ne moreš natanko določiti števila in vrst landov. To so stvari, ki naprednejšim igralcem ne bodo povšeči.
Na istem mestu grajam felerje, med katerimi prednjači odsotnost tekmovalnega dvoigralstva na isti konzoli. Preklanje je omogočeno le po internetu, kar pomeni nič povabil prijateljem “Stari, prid na en medžik!” Manjka tudi pravi spletni co-op, saj lahko skupaj s prijateljem proti računalniku ali še dvema ljudekoma na liniji igraš samo posamezne bitke v formatu two-headed giant, se pravi dva proti dvema s skupno energijo. Sodelovalna kampanja pa je omejena na en xbox. Hecno mešetarjenje. Takisto gre opozoriti na občasne luknje v umetni pameti in nezmožnost lastnega tapanja zemeljskih kart. To igra počne zate in pri tem mestoma zabluzi, ko igraš več­bar­ven deck.

Zaenkrat na spletu ni razširitvenih paketov, se pa bo to gotovo kmalu spremenilo. Močne so govorice o vsaj dveh novih predpripravljencih in o odklepu igranja z nekaterimi decki, ki so v igri že zdaj, vendar niso omogočeni, kot je Tezzertov artefaktni. Ja, z DLCjem bodo Wizardi ziher služili.

A zavedati se je treba, kaj dobiš za koliko. Kjer je 'pravi' MTG drag špas, z Duels za ceno ene same boljše karte oziroma dveh raz­ši­rit­ve­nih paketkov fašeš omejeno, toda izpiljeno, zabavno in dolgo trajajočo inačico, v prvi vrsti namenjeno začetnikom ter srednje naprednim strankam. Joypadni vmesnik je dober in se mu v lepem grafičnem ter zvočnem okrilju hitro privadiš. Leva gobica in desna gobica pregledujeta karte, A jih igra, RT povečuje, Y potrjuje in X prekinja akcijo za vseh vrst instantne coprnije, učinke in odgovore (response). Poleg tapanja kart za mano je samodejno tudi njih vlečenje. V pol urice imaš ukazovanje v krvi, kart, ki bi zahtevale brutalno kompleksnost, pa itak ni. Za tiste, ki MTG igrajo prvič, je vdelana učna ura, ki te skozi osnove sprehodi hitro, a razumljivo. Ostalo pride skozi prakso, ki mora biti dolgotrajna, če naj kompleksne mehanike sedejo v možgane. Od tu odklepanje kart eno po eno, ki zagotavlja dosti vaje. Malo hitreje gre, če se zatečeš k vsemrežnim zmagam ali spopadom po meri (custom duels) na najnižji od treh zahtevnosti umetne pameti. Slednja na najvišji stopnji proti koncu seznama nasprotnikov v splošnem igra solidno, zlasti za tiste, ki ne poznajo vseh nians Magica. Takim pomagajo še obsežen slovar pojmov, namigi in opcija Mentoring, ki omogoča, da se po internetu učiš od nekoga ali da ti nekoga učiš.
No, srž privlačnosti je v dogajanju na mizi. Kupčkov je resda omejeno število in čeprav jih lahko napolniš z ekstra kartami, to ne doseže kompleksnosti Magica, kjer decke delaš sam. A vdelani eno- in večbarvni kupki so izvrstni, razgibani in zanimivi za vse baže špilavcev. Črni discarder, orjaško sočivje, rdeča kurjava, modra kontrola in beli life gainer so umevni, dopolnjujejo pa jih zeleno/črni elf deck, belo/rdeče/ze­leni beatdown in zeleno/rdeče/črna uničevalka. Vsi imajo močne uroke in silne kreature ter črpajo iz številnih edicij, zlasti novih, ki jemljejo sapo z brutalnostmi. Turnirski decki to niso, a tretji turn videti 4/5 pošast z vigilance in haste ni hec, tako kot ne biti po­štihan od 5/5 Razormane Masticore ali rejpan z Blight­ningi. Po svoje je vsak deck nepravičen in forumi so polni jamranja, kako je ta ali oni neuravnotežen, da xbox goljufa in folk majza. A to je standard za Magic. Določeni kupčki bodo proti drugim vedno v prednosti, 30 % uspeha pa je tradicionalno odvisno od sreče. Toda če si priden, odkleneš vse karte, dopol­niš obstoječe in igraš z glavo, imaš z vsakim deckom šanse proti vsakemu. Pri čemer se sivocelično zabavaš, spoznavaš globino MTGja, piliš veščino ig­ranja (namesto deckbuildinga) in se pripravljaš na ne­kaj več. Bodisi Magic Online, bodisi na fizično igranje. Desetak za vse to? Kot bi imel Verdant Force za dve mani.

Xbox v kampanji igra vse bolje in če je na začetku na najvišji težavnosti precej trapast, je proti koncu kar v redu nasprotnik.

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers
Stainless Games / WOTC za xbox 360
objavljeno: Joker 192
julij 2009

81