IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » FIFA 09
FIFA 09

Šviga Sneti čez dva praga, zdaj bo Dida videl vraga!

Psssst! Tišina! Slišiš ta zvok? Kaj neki je to? Si Puyol ihtavo tre bobrovo mast v veličastno frizuro? Mar Gattuso žveči goleni pohabljenih nasprotnikov? Ali si Ronaldinho ravna vegasta prednja zoba? Morda vse to, trušča je dovolj. Toda bistveni razlog je obračanje kolesc v glavah kupcev, ki se sprašujejo, ali je šestnajsti del EAjeve dolgometražne fuzbalske serije FIFA vreden nakupa.

Ročni streli zahtevajo natančno merjenje, ko odmeriš silo, enako podaje. Pri obojem je na voljo subtilni vmesni nivo, kjer del naloge opravi konzola, del pa ti. Na voljo je tudi filter za večigralstvo, ki vsili manualno kontrolo.

V dosti pogledih je odgovor pritrdilen, saj je FIFA 09 prijetno popiljena 08, ki je v Jokerju 171 dobila zasluženo oceno 81, z odmevi vmesnega Eura. Avtorji so delali zlasti na stiku med nogometaši, ki je oči odpirajoče življenjski. Poligonarji se naslanjajo eden na drugega, se odrivajo, se zaletavajo, padajo ... Medsebojna interakcija je izvrstna in nadalje pripomore k odslikavanju realnosti, hkrati pa ima konkretne špilavske posledice. Dvoboji so namreč pomembnejši, odločajo pa se tako na podlagi tvojih ukazov kot podrobnih statistik. Ko igra Slovenija proti Braziliji, morajo naši branilci orenk predvidevati akcije sambastih napadalcev, kajti ko je Robinho že ob Elsnerju, bo slednjega zaradi naravnih danosti zlahka premagal. FIFA 09 je zaradi tega še bolj razmišljujoča, bolj realistično nogometna. Čeprav sta spektakel in hitrost prisotna, zlasti na podlagi zaloge trikov na desni gobici, in dasi lahko igranje s tremi nastavitvami upo­­­časniš ali pohitriš (podrobnega nabora drsnikov vseeno ni), je poudarjanje simulacijske plati nespregledljivo. Sploh ko odvržeš berglo v obliki pomoči pri podajah in strelih ter vse delaš ročno, kar težavnost dvigne na naslednjo raven. In, jasno, niso izostali raz­ni drugi popravki in popilki. Laže je doseči gol iz čiste šanse, ker so vratarji manj magnetski, situacije iz kotov so bolj tekoče in nudijo boljšo kontrolo prejemnika, v šusih od daleč je več finese ...

Sodniki so zdaj strožji, kar nadeva uzde rušilcem, hkrati pa prispeva k nenavadnim trenutkom, ko fašeš rumenino ali celo rdečico z veliko zamudo oziroma celo povsem po krivici. No ja, ni panike.

Če se ozrem izven igrišča, najbolj pomembna izbolj­šava meri v Ahilovo peto serije - v taktične opcije. Končno moreš podrobno urejati formacije z vlogami in gibanjem igralcev vred, poleg tega pa ustvarjati taktike po meri in jih shranjevati na digitalni križec, od koder jih prikličeš tudi v spletnih tekmah. Nastavitve so pohvalno podrobne, saj je moč opredeliti tri faze igranja (priprava akcij, ustvarjanje priložnosti, obramba). Vse to Fifo 09 močno približa Pro Evu, ki po tej plati briljira od nekdaj. Nadalje je tu razširjen način be a pro, kjer nadzoruješ le igralca na določenem polo­ža­ju. Lani je šlo bolj za eksperiment, dočim je to letos konkreten zalogaj, ki nogometaša postavi na resen preizkus sposobnosti. Izbereš ga lahko iz množice obstoječih, vendar je tisto pravo stvaritev fuzbalerja iz niča (podrobno določanje videza ne izostane), nakar mu izboljšuješ sposobnosti z nabranimi izkušnjami, dokler ne postane kapetan moštva, del reprezentance in legenda. Novost so tudi Adidasove lige (angleš­ka, italijanska, španska, nemška, portugalska, francoska), ki omogočajo tedensko obnavljanje podatkov o žogobrcačih ter moštvih po spletu, in nalinijsko igranje žive deseterice proti živi deseterici (ali manj). Ne da to ni zmeda, ampak če se zberejo pravi navdušenci ... Malce so obogatili še lounge mode za udejstvovanje na eni kon­zoli, premetali mened­žer­s­­­ki način, na spletu pa ohranili običajne in interak­tivne lige, rangirane & nerangirane tekme ter lestvice.

Poudarim naj, da tale Fifa za xbox 360 in PS3 ni enaka oni za PC, ki je z miškavnim nadzorom in raznostmi nadgrajena starodobna inačica. Hkrati je neverjetno, kako drugačen špil je to od starejših, arkadnejših Fif in kon­kurenčnih Pro Evov (izvzemši 2009, ki je še nismo zadosti igrali).

No, brezprizivnega priporočila FIFA 09 ne more dobiti, saj jo še zmerom kazijo napake. Na igrišču je opaziti, da ima pogonski motor zelo rad gole iz notranjosti kazenskega prostora, medtem ko je doseganje zadetkov razdalje in iz kotov dosti težje. Večina golov pade po zaporedju kratkih podaj izpred vratarja in po nekaj časa se začno situacije malce ponavljati. Takisto gredo na živce ne docela izpiljeno roč­n­o preklapljanje, včasih čudne reakcije računalniško nadzorovanih sotrpinov in umetna pamet. Ne da je ta nesposobna, še zdaleč ne, saj igra presenetljivo živ­lje­njsko, posebej v načinu be a pro. Moti pa, da ne izpostavlja načina udejstvovanja posameznih moštev in da je kljub vsemu nekoliko robotska. Be a pro je raz­širjen, a postane nekoliko enoličen, saj so cilji na tekmah praktično vedno enaki z ništrcem vmesnih domišljijskih popestritev. Prav tako manjka nadzornih možnosti, recimo zahteve po podaji z lobom do tvojega igralca, ko ima žogo konzola. Direktorski mo­dus bi lahko dobil zajetnejše popravke, kljub odlični izvedbi je dosti igralcev neandertalskega videza, manjka dinamičnejših otvoritev tekem, komentatorja začenjata pešati (čeprav škotski naglas seka kot vedno), obsežni uradni licenci manjkajo nekateri odmevni klubi, na primer ruski Zenit kot senzacija lanskih tekmovanj za pokal ter superpokal UEFA. In EA ne bi bil EA, če ne bi skušal odirati. Adidasove lige namreč niso zastonj, temveč dobiš v priročniku kodo za eno od njih, za letno naročnino na vsako od ostalih pa računajo po dobrih šest evrov.
Kupiti ali ne kupiti? Ne, če ti je (digitalni) nogomet le občasna zaposlitev, in razumno navdušen da, ako ti je (joypadno) fuzbalerstvo ena pomembnejših reči v življenju. Napredek ni ne tako velik, kot je bil z inačice 07 na 08, ne tako vseobsegajoč, kot bi si ga želeli, in zaračunavanje za Adidasove lige je grdo. A spremembe stika med fuzbalerji in taktičnih nastavitev so močnejše, kot se sprva zdi, na krilih vseh odlik pa je FIFA 09 najboljša nogometna simulacija doslej. Dam 60 evrov? Dam.

FIFA 09
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 183
oktober 2008

80