IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » NHL 09
NHL 09

Biti ob zobe in z drsalko si poSneti kožo z lica - ah, sladka bolečina!

"Tazadnji hokej, ki sem ga igral, je bil tisti za NES :)" -Luni
"NHL 09 = NHL05/06 + roster update + nateg." -Uros(SLOHokej.net)
Dragi Luni, dragi Uroš,
pravzaprav vama zavidam. Ko (ne če, KO) bosta nabavila NHL 09, najnovejši del ancientne hokejske franšize, bosta namreč doživela razsvetljenje. Za nekoga, ki je najbolj mrzlo igro na svetu doslej doživljal bodisi skozi prizmo starodavnih klasik tipa NHL 94, ko je šlo za enostavno nažiganje po ploščku, bodisi skozi inferiorne verzije za PC (o teh govori Uroš), bo to preskok. Tak, kot bi najprej gledal racmančka, ki se je naučil prvih korakov na ledeni površini, nato pa se zazrl v umetnine Wayna Gretzkyja.

Če si bolj nespretne sorte in ti skill stick ne sede, imaš možnost gumbarskega nadzora, nakar so tu mnogi drsniki in nastavitve, ki izkušnji olaj­­šajo ali otežijo, jo naredijo dokaj preprosto ali ultra simulacijsko.

Ne, draga moja zastareleža, ne pretiravam. Digitalni hokej je tako napredoval, da ga z žlahto iz prejšnje polovice desetletja, kaj šele od prej, druži le še tematika. Za to je najbolj zaslužen EA z NHL 07 (J159, 80), ki je zavrgel nihanje v arkado in se posvetil simulaciji. V ta namen je uvedel zlasti prelomno nadzorovanje palice. Premikanje dotične si simuliral z desno gobico na joypadu, pri čemer sta levi in desni drez pomenila prekladanje ploščka na eno ali drugo stran, pritisk gor je bil takojšen udarec iz zapestja (wrist shot), sunek dol in nato gor pa je botroval moč­nejšemu žvajzu (slap shot). Merjenje so pri tem zaupali levi gobici. Enako veliko vlogo je desni stick imel v obrambi, saj je palica rezala podajalne poti, se zatikala v drsalke, zbijala plošček ... NHL 08 (J171, 87) je vse skupaj razširil in izpilil, pri čemer se je igral opazno drugače, še bolj verno pravemu hokeju. Kljub temu si se ga hitro priučil, saj ni bilo treba študirati pretirano zapletenih kombinacij. Tako je povzel hokejske ključnosti - hitrost, silovitost, eleganco, taktiko, sodelovanje, virtu­oz­nost posameznikov -, ne da bi žrtvoval globino ter intuitivnost.

Letos je malo večji poudarek na obrambi, kar zna znervirati hrus­te, a je hokejska e-igra s tem pridobila na zanimivosti.

Isto zdaj velja za NHL 09, le da je ta v čistem igranju glede na 08 napre­­doval manj kot slednji v oziru na 07. Porihtali so preigravanja z vrtenjem hokejista, vnesli so oddajo ploščka v napadalno tretjino po zraku (flip dump), ščitenje paka s telesom in sunek, s katerim odvrneš napadalčevo palico od plošč­ka, ob čemer tvegaš prekršek. Ru­šenja so težja, saj je treba nalet za pravi efekt izvesti pod pravim kotom, plošček pa je še bolj živ, pri čemer iz ringa ne sfrči prevečkrat. A čeprav so izboljšave simpatične in dobro merjene, če­sa res bistveno novega v sistemu ni.
No, na račun manjše količine dela v tem pogledu EA Canada niso spali. Očitna je denimo nadaljnja izpopolnitev umetne pameti. Ta je hkrati sposobna akcijske in taktične igre, tvega, ko zaostaja, in se zna držati nazaj, ko je v prednosti, v pravih trenutkih pa je sposobna tako zanimivih prebliskov kot groznih napak. Konzola dejansko igra nič manj kot fantastično. Prav tako mnogi posamezni klu­bi akcijo vodijo drugače, dočim imata ligi AHL in NHL (tako kot lani ima vsak klub v NHL svojo amatersko pod­ruž­nico) svojstven občutek.

Jako hvalim izvedbo, od grafike do zvoka (zakon glasba, raz­gi­ban komentar). Moti le zatikanje animacij med posnetki.

Drugi večji korak je viden v modusih. Sa­­­­moumevno je, da se lahko udejstvuješ v dinastiji in turnirjih, po spletu pa v rangiranih ter nerangiranih tekmah (hroščev od lani tu ni več). Povsod moreš uporabljati lastnoustvarjene taktike, pri čemer so kreativne možnosti širše. A letos sta na voljo še dva posladka. Prvi je širok način be a pro, kjer v ligi AHL prevzameš vlogo na novo ustvarjenega hokejista na izbrani poziciji, nakar se na dolge proge trudiš izpolnjevati cilje in zažareti v NHL. Pri tem uvidiš novo dimenzijo moštvenega igranja in menjavanja linij, ko zaradi utrujenosti sediš na klopi in od tam opazuješ akcijo na ploskvi. Z be a pro je povezana druga pridobitev, nalinijska liga EA Sports Hockey League, ki omogoča tekme, kjer vseh dvanajst hokejistov, uvo­ženih iz be a pro, nadzorujejo ljudje v okviru vsemrežno ustvarjenih klubov. Za večino bo to težko izvedljivo, a možnost je napredna in vabljiva. Navsezadnje lahko somišljenike najdeš na forumih.

Tale puščica kaže, kam bi bilo dobro, da bi v načinu ’be a pro’ oddrsal glede na zadano si igralno pozicijo.

Res škoda, da NHL 09 vsebuje napake. Predvsem so to hrošči v be a pro, kjer na marsikaki tekmi kljub pozivu ne moreš nazaj na led ali se hokejisti zataknejo in čakajo, da se izteče čas. V tem modusu nadalje presenečata kamera, ki se ume prepočasi obračati, in neučinkovitost sotrpinov v AHL, ki sami sumljivo redko zadenejo (sploh fino, če se odločiš, da boš ob­rambni igralec). V zadnjih minutah zna v tvojo mrežo prileteti nepravičen gol, preveč je oviranj igralcev brez paka, ki jih sodniki ne piskajo kot interference, in tovariši se včasih postavljajo butasto. Vmesnik za pridruževanje internetni ligi je nekam okoren, v sicer dobro podloženi dinastiji manjkajo menedžerske finan­čne opcije (cene vstopnic ...), slovenske reprezen­tance spet ni, kakor ne avstrijske lige EBEL. In če sem res pikolovski, bi bil nemara čas za vdelavo ikonskega podajanja za nedvoumne oddaje ploščka oddaljenim soigralcem. Prostih gumbov na joypadu je do­volj.
A kljub temu je NHL 09 najboljša hokejščina doslej, ki z mnogimi večjimi in manjšimi izboljšavami upraviči izdatek celo za večino lastnikov prejšnjeletne verzije, kaj šele za novince ter take device, kot sta Luni ter Uroš. Zavidati jima, ker bosta na novo odkrila tako odličen špil in uvidela, kako je e-hokej napredoval, je na mestu.

NHL 09
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 183
oktober 2008

87