IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Chessmaster Live
Chessmaster Live

Sneti

Izvedenko kultne serije šahovščin Chessmaster za Xbox Live Arcade smo ljubitelji kraljevske igre pričakovali kot Odrešitelja, ki se bo povzpel nad osnovo iz Spyglass Board Games. A čeprav CL ima odlike, je manjše razočaranje.

Večina 3D šahovnic je nepreglednih, medtem ko začetnikom pomagajo takele puščice.

Res je, da za ugodno ceno dobiš šah z 2D in 3D ploščami, ki puščavniku nudi vrsto umetnih osebnosti različnih spretnosti (ELO-ratingi gredo do 2700). Eni so nagnjeni k taki igri, drugi k drugačni in z njimi lahko vsekakor šahiraš dolgo. Potem so tu tutoriali, puzlice in shranjevanje partij za kasneje. Ostalo dogajanje je večigralske sorte. Moč je igrati v dvoje na eni konzoli, po Livu pa se iti e-poštni šah ali realnočasovnega. Ta se deli na nerangirane ter rangirane partije in je petih sort, od klasičnega prek izgubovalskega (zmaga, kdor je prvi ob vse figure) do izumrtnega (pušne tisti, ki je ob vse figure enake sorte). Od nastavitev pri kreaciji igre so tu izbira vrste šaha, barve figur, časa in metode merjenja poteka ure (minute na igro, poteze na minuto, Fischerjeva ura). Tudi na spletu je moč partije shraniti za kasneje. Podprta je kamerica live vision in 3D plošče so dokaj pregledne.

Ni važno, ali iščeš v soboto zvečer, torek dopoldne ali četrtek popoldne, nasprotnikov na internetu je bore malo.

A vendar je špil nekam pokvečen. Orodja za pre­uče­vanje partij ni, posnetih iger ni moč deliti z nikomer, umetne osebnosti so glede na svoj ELO precej zabite, najbolj pa moti veliko pomanjkanje nasprotnikov na spletu, saj jih je treba iskati z lučjo. Resda za deset evrov ni moč pričakovati veliko in kot gol šah je iz­delek soliden, zlasti kar se tiče mnogih oseb­nosti za udejstvovanje v solo. Vendar kak starejši Chessmaster za PC za enak ali celo manjši denar nudi neprimerno več. Malo preveč na izi so si ga vzeli Ubisoftovci!

Chessmaster Live
Ubisoft za xbox 360
objavljeno: Joker 176
marec 2008