IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Bladestorm
Bladestorm

Sneti utrujeno stori gnilo mortadelo iz kupa Anglijev in Frenčijev.

Resda ne sodim več med največje ljubitelje Koeijeve serije Dynasty Warriors, a to ne po­meni, da ne razumem, v čem je finta. Na po­v­ršju gre za enostavno klanje trum sov­raž­ni­­kov, vendar je to podloženo s frpjskim nadgrajevanjem in odločanjem, kje na bojišču boš udaril. No, te­ža­va je v tem, da so recept z brez števila nadaljevanj ter od­vrtkov znucali do kraja.

Resnična \'stoletna vojna\' med Anglijo in Francijo je trajala od 1337. do 1453., Bladestorm pa nudi fantazijski pogled nanjo.

Bladestorm: A Hundred Years' War je poskus predrugačenja formule. Zamisel je hvalevredna: nastopiš kot srednjeveški najemnik, ki se znajde v voj­ni med Anglijo in Francijo. Ta se odvija v Norman­di­ji, kjer sediš v krčmi in sprejemaš naloge za tisto st­ran, ki ti paše, največkrat glede na to, koliko cekina ti obljubijo. Ko sprejmeš štorijalno nalogo, ki popelje naprej borno zgodbo, ali misijo za bildanje izkušenj, se znaj­deš na francoskem podeželju. Dotično je pre­pre­­deno s cestami, zelenicami in gozdovi ter posejano z ut­r­d­bami. Na tebi je, da jih zavzameš toli­ko, da tvoja stran zmaga, oziroma pre­pre­čiš, da sovrag stori isto. Za uspehe prej­meš izkušnje, opremo, s katero ojačaš junaka, in ce­kin, ki ga porabiš še za več robe ali za na­kup sobojevnikov.
Hec Bladestorma je namreč v tem, da se ne bojuješ sam, z besnim dre­zanjem gumbov. Pod komando lah­­­­­ko vzameš od­red enakih vojščakov (mečevalci, lo­ko­s­trelci, konjeniki ...), ki ti sledijo v tretji per­­­­s­­pek­­tivi. Ko ugledaš sovrage, začneš tiščati gumb in podaniki navalijo nadnje. Če so jim nadmočni (z udejstvovanjem na­bi­ra­jo iz­kustva in moč za poseben napad, upoš­te­­va­ti je treba tudi sistem kamen-papir-škar­je), jih potolčejo. Če ti gre za nohte, lahko prikličeš ok­re­pit­ve, ki jih nabaviš v krčmi.

Tiberium Wars je pokazal, kako narediti orenk strategijo za konzolo. Tale miks je neposrečen in dokaj brezzvezen.

Veliko dogajalno območje iz Dynasty Wa­rriors je tako ohranjeno, medtem ko je način igranja spremenjen. Problem pa je, da krva­­vita tako akcijska kot strateška plat. Na­mesto osebnega rezljanja samo tiščiš en knof in občasno stiskaš druge za priklic re­zerv in rabo specialk, tako da je dogajancija upokojenska. Strategija pa je na nizki rav­ni, saj ne moreš voditi več skupin enot. Ko vzameš pod nadzor naslednjo, se prejšnja napoti nazaj v bazo, če jo hočeš zamenjati, pa je potrebnega dosti tekanja in iskanja. Vse skupaj je jako nerodno, vtisa pa ne izboljšata ne zanič umetna pamet sov­raž­nih enot, ne grda, enolična grafika.
Koeiju sicer gredo pohvale, da so skušali spremeniti zlatokurni recept. Vendar se jim namera ni posrečila!

Bladestorm
xbox 360 / PS3 za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 176
marec 2008

53