IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » FIFA Street 3
FIFA Street 3

Sneti v igri, zaradi katere ugrizne v joypad. Res, se pozna.

Saj je res, da se včasih nad Electronic Arts usajamo brez potrebe. Nuoo, božčki so! A ko igraš nekaj tako zoprnega in nategunskega, kot je FIFA Street 3, gre pomilovanje hitro po gobe. Zbode že predstavitev. Saj je lepo videti nekatere interaktivne elemente na ozadjih, kot so vrata kontej­nerja, ki zanihajo, ko stečeš po njih, ter prisluhniti simpatični muziki. A vse skupaj je mrtvo in narejeno na prvo žogo, zlasti sunkovita animacija fuzbalerjev, ki v mnoge gibe prehajajo ostro kot lutkice. Edina res svetla točka je karikirani slog teles igralcev, ki izvajajo odbite gibe iz capoeire.

Še enkrat moram okrog ušes umetno pamet, ki je tako robotska, da bi lahko delala twinge v Renaultovi tovarni.

No, privid nasmeha zbledi ob ne­um­­nostih. Najprvo je treba vedeti, da so avtorji v igranje vložili na­tanko nič truda. Še vedno gre seveda za mali fuzbal s peterico fuz­ba­lerjev na vsaki strani. Sodnika ni, outov tudi ne, razen če žoga sfrči čez ograjo, tako da akcija teče ne­prestano. Zlasti ker je tako enostav­na, od strelov, podaj, glavc ter vo­lejev, saj žogobrcarji nezaslišanosti izvajajo kar sami od sebe, do trikov, ki so vprašanje drkanja knofa in/ali gobice. V obrambi imaš dva giba, medtem ko izvajanje fint daje moč za zdaj že klasični gamebreaker - omejen čas, v katerem je laže za­de­ti. Igranje ni napačno in sistem kar deluje, a glede na prejšnja dela je do­mala enak. Bistvenih novih potez ni, kaj šele značilnih gibov za nogo­me­­taše. V veliki meri so skopirali tudi umetno pamet, katere edina sveža lastnost je, da je še bolj robotska kot prej. Tekmovati z njo je resnično bru­talno nezabavno. In za nameček so ohranili dolgočasno strukturo kam­panje, ki jo tvori devet neokusno ponavljajočih se skupkov izzivčkov v slogu dosezi največ golov v petih mi­nu­tah. Da bi vdelali stvarjenje igralca in zgodbo o Brazilčku, ki se prebija iz revščine v faveli, jim ni padlo na pamet.

Licenca je uradna in okoli se svaljkajo Rooney, Del Piero in kompanija. Toda vseh ni, nabor reprezentanc pa je žalostno okrnjen.

Pri vsem skupaj je najbolj trapasto, da sistem z ener­gijo za gamebreaker nagrajuje le žokanje knofov za trike. Zaradi tega si malodane prisiljen - zlasti v itak omejenem udejstvovanju po spletu - v to, da manj igraš nogomet in bolj letaš po igrišču, divje žonglirajoč okroglo usnje kot kaka opica. Upoševajoč še, kako naporno je tekmovati z robotskim silicijem in kako folk na netu izkorišča ene in iste poteze, FIFA Street 3 ni le nateg, ampak zoprnija, ob kateri je grg­ra­nje vode z dna posodice z WC-krtačko užitek. EA, dolguješ mi ustno vodico.

FIFA Street 3
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 176
marec 2008

39