IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Earth Defence Force
Earth Defence Force

Casa ugrabijo alieni, a ga izpustijo in za dominantno vrsto okličejo pse.

Ne bom vam lagal. Zna biti, da se vam bo Earth Defence Force 2017 zagnusil že po petih minutah in da vam nikoli ne bo jasno, zakaj si je tako nizkoproračunska ter preprosta igra zaslužila solidno oce­no. Poanta je anonimno tretjeosebno čiščenje okupatorske alienske golazni, ki v brezštevilnih hordah napada človeška naselja na Zemlji. Levi sprožilnik na ploščku je namenjen skakanju, desni st­reljanju in … Ne, to je to. Nobenega kompliciranja pri akciji, samo nameri in pucaj. Zgodbe praktično ni, do­čim je grafično naslov tak kot igra za PS2 v visoki ločljivosti, z osnovno animacijo, zasilnimi vokalnimi učin­ki ter kar pogostim padanjem števila sličic vred. Med sto petdesetimi orožji, ki jih tekom petdesetih misij nabereš prej, če pred vsako izbereš višjo od pe­tih težavnostnih stopenj, je opazno različnih desetkrat manj. S peščico vozil, ki so na voljo (zračni moped, tank, helič, robotej), pa bi verjetno laže upravljal z zvoč­­nimi ukazi. Vedenjske rutine sovragov so avtorji prekopirali iz Space Invaderjev, seznam dosežkov je pa­­tetično kratek, sodelovalnega igranja po Livu ni (pri­­sotno je lokalno z deljenim zaslonom).

Na \'normal\' so taki prizori na dnevnem redu, na najvišjem nivoju pa trenutek zatem izgubiš tretjo dimenzijo.

A če bi takole nadaljeval z opisom, vam ne bi utegnil zaupati, da zna biti EDF2017 kljub vsej neprikriti, v ob­raz špricajoči B-filmskosti noro zabaven špil. Dejansko se med odstranjevanjem jedilnika zlobnih po­šast­kov, ki za desert ponudi ogromne pajke in mravlje, za glavno jed pa tako nečloveško gigantske robotske konstrukte ter leteča plovila, da le zijaš, po­ču­tiš, kot bi te čarobni stroj ponesel med kadre filmov Mars Attacks in War of the Worlds. S teh­nič­ne plati igra res ni biser, ampak ko se intenzivnih trenutkih – se pravi VEDNO, saj drugačnih ni – okoli tebe pod raketnimi izstrelki rušijo stolpnice, vrtinči gost dim, širijo bržkone največje eksplozije vseh časov in se gnete po sto in več laserje bljuvajočih napadalcev na kupu, se mimogrede zasa­čiš s čeljustjo na med­nož­ju.
Drži, da se ti, če zadevo nabijaš več kot uro na dan, inteligenčni kvocient jame prib­li­že­vati ničli in da nižja cena docela ne upraviči mono­te­mat­s­kega vzorca. A vendarle. Dvodimenzi­onale naži­ga­čine iz­pred dveh desetletij so dobile dos­toj­nega 3D naslednika. Mož­ga­ne na off, čivavo na stra­žo in gremo še eno misijo. Must kill those ugly aliens, must save humanity!

Na radarju se izrisujejo civilisti, zavezniški soldatje, vozila in kanalje. Zanima te predvsem to zadnje.

Earth Defence Force
D3Publisher za xbox 360
objavljeno: Joker 170
september 2007

70