IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » 2014 FIFA World Cup Brazil
2014 FIFA World Cup Brazil

"Vai, vaiiii!" se dere Sneti, ko gleda miganje tolstih brazilskih riti.

Se je že začelo. V štacunah imajo blizu kas nametane plastične žoge z logotipom svetovnega fuzbalskega prvenstva v Braziliji / prisegel bi, da je na radiu več sambe kot ponavadi / in kakopak je dosti pred začetkom dogodka 12. junija izšla uradna igra. Gre mar za kvalitetno praznovanje, ustrezno največjemu športnemu dogodku poleg olimpijskih iger, ali za vlečenje denarja iz žepov lahkovernih navdušencev? Malo obojega ...

Od Kroata do nigra
Ker se prerivanje za vstopnico na prvenstvo začne dolgo pred slednjim, je verjetno, da bo novopečen lastnik igre najprej skušal popraviti vnebovpijočo krivico slovenske neuvrstitve v Brazilijo. Ali prevzel katerokoli od ostalih 202 polno licenciranih izbranih vrst, med njimi hrvaške in nigerijske, ki v Fifi 14 ma­nj­kata. Kavčni Katanci se lahko denimo odločijo, da postanejo kapitan izbrane vrste. Pri tem izbereš obstoječega nogometaša ali narediš svojega. Od tod naprej z njim sodeluješ na vseh obveznih in neobveznih srečanjih, pri čemer nadzoruješ le in samo njega.
Toda najprej si je treba selektorjevo naklonjenost priboriti skozi uvodna srečanja, kjer se trudiš imeti na koncu tekme čimboljšo oceno. Pri tem ne štejejo le goli, marveč podaje, držanje ukazane pozicije in podobno. Ocena se sproti na zaslonu vidno niža in viša ter je primerjana s tekmeci za pozicijo v repki. Vmes si rahlo krepiš ali slabiš formo s sodelovanjem v mini­igrah, kjer vadiš strele, podaje in slično.
Modus, ki je v NBA 2K že stalnica, je dolg in kar nalezljiv. Toda ocenjevanje je preveč okostenelo. Svo­je vloge se moraš držati kot pijanec plota, ne upoš­tevaje situacijo na zelenici, in hitro fašeš znižanje cifre, če­prav si kot branilec prevzemal pobudo v napa­du, ker si videl priložnost, ali kot napadalec reševal rit lenim bekom. Poleg tega si na milost in nemilost prepuščen muhastim kolegom, ki včasih tako pleteni­či­jo, da bi najraje kar sam postal trener in jim v garderobi dal tinte piti. Oj! Daj žogo, kmetavz!

Kampl je na tem, da doseže edini gol na kvalifikacijski tekmi proti Albaniji. S tem bi ponovil tako rezultat kot svoj zadetek s tega srečanja.

Vem, da še zmerom strmiš v čokoladice v gornji pasici, a skušaj se osredotočiti na to sliko z novimi, kičastimi ozadji za podatke. Ne gre, kaj? Pa nič.

Nova, boljša zgodba
Zato na splošno bolj sedeta normalni World Cup, kjer se pač podaš na obstoječi turnir, ali kvalifikacijski način, v katerem si nadzornik vse reprezentance in klasično menjavaš med igralci. Tu se sprehodiš skozi vse prijateljske in uradne tekme na oficielnem koledarju ali si narediš svojega. Srečanja, ki jih ne maraš, lahko simuliraš z dokaj realnimi rezultati. Tretja mož­nost je 'story of qualifying'. Tam najdeš več deset sce­narijev iz resnične bitke za vstopnico na mundial. V 86. minuti moraš denimo zmagati kot azzurri proti Bolgarom ob neodločenem rezultatu ali v vlogi urugvajskega bombarderja Luisa Suareza štirikrat zadeti proti Čilencem. Zmoreš?
Tak modus je za World Cupe klasika in kar se dolgoživosti tiče, ne nadomesti menedžerstva iz Fife 14. A pohvalna sta tako število kot kakovost izbranih zagat. Takisto je moč odkleniti ločene skupke scenarijev za nam najbolj blizke države, ki v svetu žogobrca nekaj pomenijo, od Nemčije in Francije do Anglije ter ZDA. To storiš v zameno za virtualne kredite, ki jih imaš mogoče že vnaprej kup, saj se prenesejo iz Fife. Za taiste nabaviš zgodovinske drese, žoge in podobne vzdušne drobnarije. Med njimi so tudi vnovični poskusi za zmago po porazih na tekmah, kar je najbolj uporabna zadeva. Čudo prečudno, da ni free 2 play zaslužkarstva v slogu kupovanja navideznih soldov za prave. Daleč smo prišli, da moram EA v tem pogledu pohvaliti :).
Klinično naštevanje ne zaobjame čarobnosti, ki jo znajo ti elementi (po)ustvariti. Slovenskih scenarijev ni, saj smo daleč premalo važni. Toda navijači, ki jim srce bije za druge države, bodo navdušeni, ko bodo v vlogah omiljenih reprezentanc podoživeli prelomne trenutke. Ali opazovali, kako z lastnim igranjem prispevajo k vsakodnevnemu vzpenjanju ekipe po svetovni internetni lestvici. Slovenija je v tem trenutku solidna petdeseta!

Boljši kot si na tekmi in na treningih, bolj tvoj \'lik\' napreduje in raje ga ima selektor. Vendar pa rast ni takšna, da bi bila odločilna.

Dva Kranjca, Koren in Petek se v Katančevih očeh borijo za prevzem kapitanskega položaja v slovenski reprezentanci. Komu bo uspelo?

2014 FIFA World Cup Brazil
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 250
maj 2014

65