IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » The Last of Us: Left Behind
The Last of Us: Left Behind

Sneti

Zombijaška epopeja The Last of Us je nedvomno ena boljših iger minule generacije konzol. V igralnem smislu ji je sicer malce zmanjkalo, pa tudi okuženi ljudje, ki se spremenijo v brezmožganske sestradance, so že tako zlajnani, da je bila ocena nazadnje malo pod 90. A po vzdušju in filmskosti temu izdelku hiše Naughty Dog, kjer so se skuhali Unchartedi, ni bilo para. Glavna junaka, kosmati Joel in dekle Ellie, nista bila poligonski lutki, marveč osebi iz mesa in krvi, kar je toliko večji dosežek ob upošteva­nju starosti playstationa 3. Joelovo zgodbeno ozadje se nas je krepko dotaknilo, saj je bil tip vse prej kot klasična dobričina. O Elici pa nismo vedeli kaj dosti. To spremeni dodatek Left Behind.

Za razliko od osnovne igre boj ni striktno na življenje in smrt. Ellie in Riley najdeta čas za igro, saj sta kljub okoliški bedi še vedno otroka.

Prvi del razširitve je počasen in namenjen štoriji. Ta pokriva dve obdobji: tistega, ko Ellie rešuje Joela pred rano v trupu (to je iz glavne igre izostalo), in mnogo tednov nazaj, ko je punca še v Bostonu in jo obišče frendica Riley. Ta je sedaj Kresničarka in njuno druženje v nakupovalnem središču je prežeto s trpkostjo skorajšnje ločitve. Zgodijo se vesele, pa tudi tragične stvari, a nikdar profane in solzave. Left Behind je, tako kot osnovna igra, narejen skrajno profesionalno in z veliko občutka za podrobnosti. Ellie in Riley sta resnično osebi, z obrazno mimiko, o kakršni next-gen zazdaj samo sanja, in docela naravnima glasovoma. Njun odnos je pristen in želiš si, da bi ga spremljal in spremljal.

A kar je lepo, hitro mine, in Left Behind je konec v dveh urah. Malo več, če si nastaviš višjo težavnost in se zato dlje ubadaš s štirimi, petimi spopadi, v katerih kasneje sodelujejo tako preživeli ljudje kot cvetačarji. To ti nudi svobodo pristopa: najprej lahko skušaš obračunati z enimi ali drugimi, jih spreš in počakaš, da se otrebijo, ali se izmuzneš mimo. Slednje ni nujno, saj je Ellie vnovič vse prej kot nežna cvetica. Z nožičko, revolverjem, lokom, puško, molotovkami in granatami je sposobna poklati vse, na kar naleti, in noben sovražnik v dodatku ji ni kos (novih itak ni). Le čisto na koncu, ko jih je mnogo več in pride še do presenečenja, je nekaj problemov. Finalno prizorišče je razvejano in večnadstropno, masaker pa je treba usmerjati, saj se ne sme pripetiti, da nasprotniki 'osvojijo' ključno točko. Na višjih težavnostih se zna pripetiti, da si prepočasen, da bi to preprečil. A kakor v osnovnem špilu umetna pamet ni tako dobra, da bi znala tvorno sodelovati. Ostalo igranje je znano: linearno napredovanje, nabiranje robe, iz katere je moč sestaviti dobrine, skrivanje po sencah, naprezanje ušes in reševanje nekaj lahkotnih ugank.

Najboljših prijateljic, ki jih okoliščine trgajo vsaksebi, v špilih ne srečamo dostikrat. Tako kot ne žensk, ki ne bi bile klišeji ali seksualni objekti.

Ob sveži glasbi Gustava Santaolalle bi bil lahko Left Behind kljub kratkosti in odsotnosti pravih novosti nadvse priporočljiv. Zgodba in osebe se te dotaknejo in lepo se je vrniti v to razdrapano postapokalipso. Žal pa so se odločili v Playstation Storu (na disku ga ni) zanj računati 15 evrov, kar je vsaj dvakrat preveč. Naj bo atmosfera še tako melanholično krasna in virtualni nastopajoči še tako prepričljivi, je treba nategu reči nateg.

The Last of Us: Left Behind
Sony za xbox 360
objavljeno: Joker 248
marec 2014


sorodni članki