IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » NHL 13
NHL 13

Rock, kovinostrugarska če­ljust, izbiti zobje – hokejist Sneti se je vrnil!

Bolj kot se bliža nova generacija konzol, bolj se serija NHL v pričakovanju svežega pogona posveča piljenju detajlov. Glede tega škatlica kriči o 'največjih inovacijah v vseh šestih letih', a na to lahko rečem le, da imajo kravatarji čuden slovar. Pogon je dodelan, vendar fizika ni tako prelomna kot tista, ki jo je uvedel NHL 11.

Grafika glede na 12 ni revolucionarno napredovala, je pa dosti manjših popravkov, kot so preprič­lji­vej­ša telesa in vidne malenkosti. Komur se dvigne na prave drsalke in vezalke, se bo v NHL 13 dobro počutil.

To rekoč, je treba pohvaliti kompleksnost in nepristajanje na arkadnost. Čeprav o revoluciji ni govora, imajo hokejisti še več teže, še počasneje se obračajo, ko začno resno drsati, in pravomoški trki še bolj trejo jajca, ko žrtev odleti po tleh in izpusti palico ali se podrobneje spozna z ogrado. Sistem je tak, da poudarja tisto, kar se dogaja pri pravem drsanju: več hitrosti pomeni manj nadzora in obratno. Statistike so bolj poudarjene, kar se dobro vklaplja v sistem, ki poudarja inercijo. Nasprotnike pa je moč bolj zmotiti z golo prisotnostjo ob njih, ne da bi jih med oviranjem skušal podreti ali jim s palico vzeti pak.
Umetna pamet je opazno nadgrajena, tako nasprot­niš­ka kot zavezniška in sodniška, zato je igranje proti računalniku odlično, medtem ko vratarji na obeh straneh branijo bolj življenjsko. Še važneje je ustvarjati lepe priložnosti, naj gre za odprtost v prostoru ali za onetimer pred golom. Brez pozicijskega igranja si mrzel! Tempo je zelo sličen pravemu in opazno je garanje v obrambi, saj se napadalci hitro prebijejo mimo, posebej če tvoje moštvo nima hrus­tov in se nisi navadil uporabljati močnejšega pokechecka. Na splošno je igra zahtevnejša – žal tudi zato, ker zna računalnik na najvišjih nivojih mađioničarsko prestrezati tvoje podaje, kar hitro postane tečno.

Načinov udejstvovanja ne manjka. Naj gre za direktors­ko kariero, ki jo je sedaj moč igrati v nalinijski ina­čici, kjer se za športnike pehaš s spletnim občest­vom, sestavljanje ultimativnega moštva iz kart kot v Fifi 13, napredovanje z lastnim profesionalcem, igranje v vlogi legende (med njimi tudi ženske!) ali rangirane in nerangirane spletne tekme, ki podpirajo do dvanajst hkratnih sodelujočih. Najbolj so mi padle v oči zanimive situacije iz lanskih tekem, ki jih dodajajo sproti in od tebe običajno zahtevajo, da predrugačiš tisto, kar se je v resnici zgodilo. Lahko New Jersey Devils v koscu alternativne zgodovine preprečijo, da bi se Los Angeles Kings na Anžetovih krilih rokovali s Stanetom? Vnašali naj bi tudi momente iz letošnje sezone, če oziroma ko bo lockout razrešen.
Je pa levji delež modusov že viden, tako da za svojih 50 evrov ne išči prelomnosti, in izboljšave v okviru posamičnih načinov so pretežno medle. Ultimate team je malo preveč nagnjen k podaljševanju pogodb z ig­ralci, za kar potrebuješ navidezne novce (te služiš povsod, seveda pa bi EA rad, da jih masovno kupiš s tapravimi soldi). Spletnemu direktorstvu, ki podpira nič manj kot 750 ljudi naenkrat, pa manjka nastavitev, od filtrov za iskanje do dolžine sezone. Takisto se ne nadejaj lige EBEL in slovenske reprezentance. Če­prav drži, da je ob težavah, v katere je naš hokej za­šel, njuna prisotnost v tako veliki igralski franšizi nič manj kot utopija.

NHL 13
Electronic Arts za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 232
november 2012

76