IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Blast Off
Blast Off

Sneti

Razdelek PSP Minis v Playstation Storu, kjer so zbrane grižljajčkaste igrice nalik telefonskim, ne skriva dosti biserov. No, arkadno-fizikalni spretnostni Blast Off je eden od njih.
Zasnova je pasuljsko simpl: upravljaš raketo, s katero na statičnih zaslonih v pogledu od zgoraj loviš astronavte in nato pičiš v izhodno luknjo. Na začetku vsakega nivoja vzletiš s planetka in s spretnim manevrira­­njem pobereš čimveč ubožcev. Raketa je kar težka, ima omejeno količino zraka ter goriva in upošteva načeloma realistične zakone fizike. Ko se začne gibati, bo v tisto smer do nadaljnjega šla s stalno hitrostjo, dokler ji ne spremeniš vektorja. Seveda za to potrebuješ gorivo in ne smeš se preveč obirati, saj zrak stalno pojema.

Stopnje se odvijajo na statičnih zaslonih in grafika je komaj zadostna. Kljub temu pa Blast Off seka in simbolizira zmago igralnosti nad podobo.

Gorivo in zrak se na koncu pretvorita v točke, ki so glavni smisel udejstvovanja. Petinštiridesetih prenosniško majhnih in igralno kratkih prizorišč niti ni težko končati. A če hočeš pobrati vse astronavte, zbrati zlate zvezdice in še preseči rekorde ustvarjalcev (spletnih lestvic žal ni), se boš namučil. Šele tedaj namreč vidiš, kako dobro so oblikovani izzivi, ki zložno vpeljejo planete z različno gravitacijo, črne luknje, asteroide, zlobno gibajoče se astronavte in še marsikaj.
Blast Off je tako kot Angry Birds idealen špil za kratke seanse, ko imaš par minut časa, čeprav ga lahko nabijaš tudi cele ure. Je razvedrilen in narejen s posluhom (instantni reštarti, indikator začetnega potiska v prejšnji rundi, trije zahtevnostni sklopi), a istočasno izzivalen, stane pa bagatelne tri dolarje. Ne evre? Verjetno bo v bruseljčanih ravno toliko, ko prispe v vedno zapostavljeno evropsko štacuno, zaenkrat pa ga ubodeš v ameriškem Playstation Storu.

Blast Off
Halfbrick za PSP
objavljeno: Joker 222
januar 2012

84