IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » FIFA 12
FIFA 12

Case

Medtem ko se je EA na naprednejših konzolah in računalnikih v zadnjih sezonah streznil ter Fifo pripeljal na sam vrh nogometnih simulacij, na PSPju ta že več let životari. Grafičnega pogona niso konkretno nadgradili, kamoli zamenjali vse od Fife 06, modusi ostajajo pretežno enaki, edino pri žo­gobrcarskih mehanikah še nekaj praskajo. So z dvanajstico končno vzeli pamet v roke?

Da ne gre za hudo simulacijo, je očitno tudi po opciji 'casual', kjer igralce vodi UP. Ti zgolj podajaš, streljaš in se mečeš nasprotnikom pod noge.

Mnjah, niti ne. Če prejšnjih epizod iz športnega niza na PSPju nisi igral, moraš najprej vedeti, da je prenosna Fifa čudna mešanica arkadnega in simulacijskega fuzbala. Naprednosti, kot je 360-stopinjsko gibanje, so si avtorji sposodili pri večji sestri, a bolj zato, da ga lahko oglašujejo, saj zadeva na analogen nadzor digitalnih športnikov nima takega vpliva kot v Fifi in Pro Evu za velike konzole. S finesicami se tu itak ne ukvarjaš preveč, čeprav naslovček omogoča izvajanje spektakularnih driblerskih karafek s tiščanjem levega hrbtnega sprožilnika in žokanjem gobice. Tem­po oddajanja žoge ter dinamika nizkih štartov in presinga sta namreč poudarjeno arkadna, dočim nove taktične obrambe ni na spregled. PSPjev drob pa je preslaboten, da bi pričakovali realistično animacijo in verodostojno fiziko žoge in telesnih trkov z močnejših sistemov.

Igranje v vlogi vratarja se sliši fino, vendar pritiklina v prenosnem špilu v takšni obliki nima smisla. V določenih tekmah se komaj dotakneš žoge!

No, tega od mobilne naprave niti ne pričakuješ in PSPjeva različica je v splošnem tekoč in še kar zabaven fuzbal, ki temelji na hitrih podajah, učinkovitem ščitenju žoge s hrbtom, ki je potrebno, da malce leni soigralci pritečejo na pomoč v napad, ter strelih, ki jih vratarji nekoliko preradi spuščajo v mrežo. A problem je, da je natanko vse to veljalo že za lansko edicijo, od katere je špil napredoval za piškav oreh. Tudi in predvsem kar se tiče načinov igranja. V domala identični obliki se vračajo vsi stari znanci: kariera s klubom in/ali posameznim atletom, igranje ene sezone in turnirjev, duhamorno čepenje pred vrati v vlogi golmana, izzivi, kjer moraš v preostalem času zadeti dolo­čeno število golov, nogometni kviz ter dvoboji s kolegom po povezavi ad hoc. Drobna zanimivost je nabiranje izkušenjskih točk tekom kariere, na podlagi česar se povzpenjaš po lestvici 'slave' in odklepaš bonuse, ki ti olajšajo podpisovanje pogodb z zvezdniki in podobno. A to je praktično vse, kar je omembe vrednega.
Če ti vseobsegajoča licenčna pokritost veliko pomeni in bo to tvoja prva Fifa za PSP, ti je ne bom odsvetoval. V nasprotnem primeru tace stran.

FIFA 12
EA za PSP
objavljeno: Joker 219
oktober 2011

67