IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » The 3rd Birthday
The 3rd Birthday

Square Enix

Za skrivnostnim naslovom se skriva tretji špil v seriji Parasite Eve, katere začetek predstavlja leta 1996 izdani roman Hideakija Sene. Po odlični akcijski frpjki in preživetveni grozljivki so v tretje udejanjili tretjeosebno streljanko z alternativnimi elementi.

V prvih dveh igrah je policistka Aya Brea bíla boj s prebujenim mitohondrijskim življem, imenovanim Eve. Tokrat jo futuristična naprava pošlje v preteklost tepst lovkaste zlobe, ki leta 2010 napadejo New York. Čeprav se osebe in izhodiščni elementi fabule navezujejo na predhodnici, tega avtorji ne razložijo. Prav tako se hitro izgubiš, če zavzeto ne spremljaš razpleta, ki ti ga v obrnjenem vrstnem redu počasi podajajo datoteke na osebnem računalu in filmske sekvence pred nalogami in po njih. Te animacije so izvrstne, gra­fika pa na visokem nivoju.
Linearno nanizanih misij je šest, polovica se jih dogaja v preteklosti, polovica v sedanjosti leta 2013 in te popeljejo tako v notranjosti stavb kot na ulice. Znajdeš se v manekenskem telesu prestrašene Aye, ki je do­živela popolno izgubo spomina. Dela za vladno agencijo CTI, katere naloga je spreminjanje sedanjosti s skoki v preteklost. Čeprav šteje štirideset let, jih zavoljo dobrih genov kaže dvajset. Geni ji hkrati omogočajo prenos lastne duše v druga telesa, saj lahko s skakanjem v sovražnike prevzemaš nadzor nad njihovimi telesi in s tem orožji. Finta je le, da moraš za skok v naslednjega v trenutnem falotu preživeti dovolj dolgo, sicer se vrneš v Ayo. To vzemirljivo, hitro preskakovanje iz 3rd Birthdaya naredi nekaj posebnega, pridoda k taktičnosti premikanja po bojnem polju in omogoča nabiranje močnejših ter posebnih orožij. Važen del igranja je tudi skrivanje za objekti, a pri tem se ne smeš sprostiti, saj streli zaklon hitro razsujejo.

Ayi kot oklep rabi obleka in več batin kot dobi, več kože pokaže. S končanjem višjih težavnosti odkleneš ob­leke, kot so bikinke in uniforma sobarice. Japanci!

Žal so velike težave s kamero. Orožja z avtomatskim merjenjem še delujejo, pogled pa odpove pri ostrostrelskih puškah in raketometih, ki zahtevajo ročno merjenje. Pred meritvijo je treba pogled obrniti v smer sovraga, kar je težko, saj te pogosto napade več deset hitrih tentaklastih pošastkov in vojakov, ki te nenehno obstreljujejo. To dosti prispeva k težavnosti, nakar k njej pripomorejo še začasna omejitev ogibalnih prevalov z Ayo na tri v zaporedju, nerodno postav­ljene nadzorne točke in nadgrajevanje sposobnosti, ki temelji na sreči. Za hitrejše menjavanje nabojnikov, krepitev izstrelkov in podobne lastnosti so odgovorni DNK-čipi, katerih mešanje pa je naključno in lahko položaj izboljša ali poslabša. Na srečo moraš vsakršno spremembo potrditi, a za želeni rezultat lahko porabiš več ur.
3rd Birthday je tako mineštra, ki te zna nadvse zadovoljiti ali pa te pustiti lačnega. Nažiganje je dostikrat kul, a tudi frustrirajoče zaradi kamere in nepoš­te­no­sti. Zgodba meji na genialnost, a je pot do razumevanja preveč zakomplicirana. Za pravi konec, ki subtilno namigne izvor imena, jo je treba kon­ča­ti vsaj dvakrat. Po enajstletnem čakanju je tega vredna, čeprav bi si zaslužila izid na sobni konzoli v razširjeni obliki, saj mestoma deluje porezana.

Če v misiji opraviš vse stranske naloge, dobiš soft porn sceno Aye pod tu­šem. Ko igro končaš 50-krat (!!), pa film odpreš za vedno. Japanci!

The 3rd Birthday
Raveer za PSP
objavljeno: Joker 218
september 2011

70