IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Freekscape: Escape from Hell
Freekscape: Escape from Hell

Raveer

Glavno vlogo v tej miselni platform­ščini ima dobrosrčni demon Freek. Življenje v peklu mu ni pogodu, zato stalno sanjari o nebesih in druženju z dobrimi fanti tam zgoraj. Nekega dne ob pospravljanju ropotarnice naleti na sveti trizob, ki si ga prisvoji in se odloči rešiti spon podzemlja.

Hudiček v sobanah naleti na oltarje v lastni podobi, ki delujejo kot nadaljevalne točke. Če umreš, te Freekscape obudi ob zadnjem obiskanem.

Pot ga vodi skozi petnajst soban, razporejenih po zemljevidu v stilu Super Maria 3. Akcijo spremljamo v pogledu od strani in ker je prikupni zlodej dobrega srca, je občutljiv na lavo ter padce s ploščadi. Poleg klasičnega skoka mu je v veliko pomoč trizob, s katerim nabode prebivalce in tako uporabi njihovo posebno moč, s čimer spomni na Kirby Super Star Ultra. Če nabode želvo, se trizob spremeni v skakalno palico. V primeru, da nabode pujsa, lahko z njim razbija kamnita vrata. Ko Freek žival odloži, je razhudena in podvoji moč lastne sposobnosti. Tako lahko z želvo skočiš više, dočim te pujs s trkom vrže čez zaslon. Kasneje spoznaš vedno več čudežnih prebivalcev in možnosti, kako jih uporabiti. Pravilna raba beštij na tleh ali na trizobu je ključna za premagovanje preprek in napredovanje. Težavnost zagonetk se viša, medtem ko so skrivnosti v obliki dodatnih soban in feferonov ostudno težko dosegljive. Vendar življenja niso omejena, tako da je možno eksperimentirati, dokler ti živci pustijo.

Končanje misije odklene še hitrostni skozihod (speedrun). Možno je doseči hiter in \'freekast\' čas, a sta oba bolj nedosegljiva. Sploh slednji je smeh.

Kljub luštni in barviti grafiki, ki sovrage in okolico navzlic stranskemu pogledu izrisuje v treh dimenzijah, pa igra ni najbolj prijazna. Nivoji so zaviti in imajo globino, tako da lahko Freeka sem ter tja pošlješ v ospredje ali ozadje, podobno kot v LittleBigPlanetu. Kombinacija globine in nerodne kamere botruje čudnim padcem. Sploh je to očitno, ko kup­č­kaš sovrage za most, ki se lahko podre ravno takrat, ko pod sabo nimaš trde podlage v eni od perspektiv. Od LBP je Freekscape na žalost podedoval tudi nenatančne skoke. Ker ni občutka teže in s tem natančnih mikro popravkov, znajo biti doskoki po­­­gosto domena sreče.
Motorični izziv gre zato dodobra na rovaš problematičnega nadzora. Je pa res, da to le ni tako utrujajoče, saj je špil na sp­loš­no kar zabaven, poleg ska­kanja nudi vznemirjenje sivim celicam in je nap­han s humorjem. Povrhu ga v Playstation Storu, kjer sodi med Minije, kupiš za pet evrov, kar ni veliko, in ga poganjaš tako na PSPju kot PS3.

Freekscape: Escape from Hell
Creat za PSP
objavljeno: Joker 203
junij 2010

76