IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Monster Hunter Freedom: Unite
Monster Hunter Freedom: Unite

Kavbojc

Marca lani je na Japonskem za en dan padla produktivnost naroda. Krivec je bil izid novega Monster Hunterja, v Deželi vzhajajočega sonca ene najbolj čislanih serij. Gre za tretjeosebno realnočasovno frpjko s srednjeveškim fantazijskim okvirjem, kjer je zgodbe komaj za vzorec in nima klasičnega višanja nivojev. To nadomesti s kupom opreme, ki jo dobiš od monstrumov in s katero liku krepiš statistike. Od tipskih predstavnic zvrsti se razlikuje tudi po tem, da je na voljo le poklic lovca in en sam glaven tip kvesta: lov na različne vrste monstrumov.

No­vost je najetje umetnopametno vodenega mačjega pomaga­ča, ki nekoliko olajša enoigralstvo in boju doda dinamiko.

Prejšnji del, Monster Hunter Freedom 2 (J171, 81), sta odlikovali predvsem ogromno število pošasti ter enormna orožarna, ki je v Unite še izdatno raz­širjena. Žal pa nas­lov zavaja, saj gre v bistvu le za prepakiran Freedom 2 z nekaj dodanimi bonbončki, kot so nove zveri, par lokacij ter misij in najetje pomagača, ki ga vodi PSP in dela družbo drugače samotars­ke­mu jagru. Novi zadatki so enolični in jih je bilo že v originalu čez glavo. Vračajo se tudi stare zamere – neroden nadzor brez možnosti zaklepanja tarč, kjer se kamera ne ob­ra­ča skupaj z likom in si jo primoran ne­nehno ročno centrirati, prebijanje sko­zi neintuitivne menije in neprijaznost do začetnika. Duhamorno večurno uvajanje sicer lahko preskočiš, a zavoljo kompleksnosti igre to ni modro. Še vedno pa je kul sistem kovanja novih oklepov in orožja iz pridobljenih kož, zmajskih lusk ter podobne šare. Tudi boj, ki temelji na pritiskanju tipk za različne udarce, blok in izmikanje, ima čarobne trenutke, kjer moraš ubrati plenu in opremi primerno taktiko. Zlasti če se ti uspe privaditi nadzoru in v družbi treh prijateljev. Na žalost spet le v bli­žins­kem načinu ad-hoc.
Za izkušene lovce, ki lahko uvozijo lik, v katerega so v predhodniku že vložili na ducate ur, je novosti premalo in polna ce­na neupravičena. Novinci pa naj vedo, da gre tudi sedaj za precej nedos­top­no igro, ki zahteva celega človeka. Ali Japonca.

Okolja in pošasti so fenomenalnega videza, vendar vtis kazijo težave z nadzorom in meniji ter nedostopnost.

Monster Hunter Freedom: Unite
Capcom za PSP
objavljeno: Joker 194
september 2009

63