IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » R-Type Command
R-Type Command

Sneti

Čeprav ima R-Type Command legendarno ime in zanimiv pristop, saj gre namesto za vesoljsko streljanko za potezno taktično strategijo, mu uspe dodati le še en zidak v steno PSPjevih povprečnosti. Poanta je seveda enaka kot vedno v dvajset let stari seriji: na eni strani so Zemljani, na drugi vesoljski imperij Bydo, ding! in boj se prične. Kampanja, ki jo gotovo igraš več kot dvanajst ur, te najprej postavi v vlogo Zemljanov, nato pa ti pohvalno omogoči še nadzor nad Bydovci. Na voljo imaš kar obširen arzenal klasičnih lovcev ter večjih ladij, pa tudi odbitih enot v slogu robotkastih bojevnikov in tentaklastih ostud, pri čemer bodo vris­kali ljubitelji serije. Ne manjkajo niti podporna orožja, ki jih je moč pripeti na lovska plovila. Vdelan je razvoj enot za nabrana sredstva, pri čemer slednjih ni toliko, da bi se lahko sprehodil po vsem tehnološkem drevesu, in ne manjka potreba po sprotnem obnavljanju zalog streliva & goriva z intendantskimi ladjami. Šefi so seriji ustrezno zlobni, vztrajne nagradi obilica odklepabilnosti, vdelana je večigralnost z bližnjimi PSPji.

Tole je ’r-tipičen’ šefovec. Tovrstni obračuni so po­dob­no mogočni kot v iz­virni strelski seriji. Ključ je seveda poisk in izkoristek šibkih točk.

A kakor je osnova spodobno zamiš­lje­na, ima ta R-Type težave. Med­nje sicer ne sodi počasno odvijanje na mreži šes­terokotnikov, ki predstavlja od strani gle­dano bojno polje v slogu vesoljske streljanke. To je pač potezna strategija in vsakdo, ki si želi hitrostne akcije, naj gre drugam. Problemi so drugod. Recimo umetna pamet, ki je vse prej kot sposobna in si sčasoma za premislek jemlje nespodobno dosti časa. Nekaj čisto premočnih tehnologij, s katerimi brez težav opraviš z večino misij, dodobra oklesti strateškost. Rutinsko ponavljanje zmagovitih prijemov, kar nadalje erodira taktiko. Težavno razločevanje enot od ozadja. Prosojno tanka zgodba. Počasno vči­ta­vanje sekvenc. Nezmožnost prodaje enot. Vobče neimpresivna izvedba. In to, da po odličnem, menda zaključnem delu serije R-Type Final vse skupaj odmevne kot zapoznel poskus zasluž­karst­va.

Premikanje poteka po mreži šesterokotnikov, na ro­vaš česar bo stare potezne stratege fršlok od sreče.

R-Type Command
Irem za PSP
objavljeno: Joker 184
november 2008

64