IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Gitaroo Man Lives!
Gitaroo Man Lives!

Jurec

Ko je Gitaroo Man izšel za PS2, ga je marsikateri ljubitelj glasbenih špilov spregledal - tisti, ki so zanj vedeli, pa ga niso mogli kupiti, saj je bila naklada izredno nizka. Koei zatrjuje, da napake pri priredbi za PSP ne bodo ponovili, in srčno upam, da res ne, kajti Gitaroo Man je nekaj posebnega.

Dočim je film poleg akcijadnosti razmišljevalen in estetski, je špil narejen za pok-pok mulčke.

U-1 je na prvi pogled povprečen fant, a hitro ugotovimo, da je naslednik zadnjega Gitaroo Mana, rešitelja sveta pred zlobnimi Graviljani. Okej, zgodba ni za oskarja, a pri glasbenih igrah niti ni tako važna. Srčika je namreč enostavni, zabavni igralni sistem. Špil tvori deset nivojev, od katerih je vsak sestavljen iz treh delov: polnjenja energije, bojevanja in finiširanja. Na začetku nivoja imamo minuto ali dve, da junaku napolnimo življenjsko energijo. To storimo tako, da z drsnikom sledimo izrisani črti in ob pravem času, po ritmu muzike, stisnemo določen gumb. Drugi del je sestavljen iz napada in obrambe. Napadamo na enak način, kot nabiramo energijo, pri čemer s svojo kitaro štejemo rebra zlobnežem, medtem ko je treba pri obrambi le pritiskati gumbe, ko se na zaslonu pokaže indikator. V zadnji fazi nato z vso močjo pritisnemo na sovraga in ga z zaključnim solom pošljemo v tri krasne. Zveni enostavno? Saj je - dokler nekje na tretji stopnji težavnost ne začne naraščati.

Dva igralca se lahko bojujeta eden proti drugemu ali pa skupno proti barabam.

A koliko je vredna celo najboljša glasbena igra brez raznolike in dobre muzike? Nič kaj dosti, in Gitaroo Man z muzikalično podlago ustreže številnim okusom: slišiš metal, reggae, techno, break-beat, akustični rock in jazz. Takisto delo dobro opravi farbovita risankasta grafika, skozi katero zaživijo odbiti liki. Kje drugje imaš priložnost igrati proti ogromnemnu afro čmrlju, ki sliši na ime Mojo King Bee in ima za orožje trobento? Ali proti Sanbone Triu, trem okostnjakom, ki igrajo ksilofone na lastnih kosteh? Zares škoda, da je GML vsej zabavnosti in pisanosti navzlic nekam kratek - šest ur za obvladače in recimo enkrat toliko za začetnike. Res pa je, da te, ko igro obrneš na osnovni težavnosti, čaka ubijalski master quest, ki bo spravil ob živce tudi največje veterane.
Gitaroo-člouk torej živi. Še dobro, kajti PSP ga potrebuje.

Gitaroo Man Lives!
Koei za PSP
objavljeno: Joker 158
september 2006

84