IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Exit
Exit

Sneti

Kar te pri Exitu pretrese najprej (poleg dejstva, da ne gre za predelavo), je edinstvena podoba. Oklicati jo za risankasto ali sposojeno iz Viewtiful Joa bi bilo nepravično, saj je kljub obrobljeni pisanosti nekaj svojega. Gre za pravcati strip v gibanju, s čudovito animiranimi liki iz potez s črno tinto, ki v pogledu od strani rovarijo po 2D ozadjih. V nasprotju s pričakovanji je tudi vsebina, saj Exit ni vstranhodeča akcijada, temveč realnočasovna miselnica. Kot skuliran superjunak rešuješ ljudi iz stavb v neprilikah, kot so požar, ledenik, električni mrk. V ta namen se je treba skakalno & plezalno prebijati čez ovire, pritiskati stikala, odpirati vrata, kolovratiti po lojtrah, uporabljati predmete (gasilni aparat, kramp, vrv), potiskati zaboje, se baviti z reševanci. To so mlajši in starejši odrasli, otroci ter poškodovanci, ki se razlikujejo po sposobnostih in stopnji pomoči, ki jo potrebujejo. Tačas ko lik nadzoruješ s križcem, z drsnikom vodiš puščico in ukazuješ rešenim. Špil je v interesu prenosnega igranja razdeljen na sto ne prav dolgih nivojev (dodatne je moč potegniti s spleta - lepa poteza!), pri čemer je vsak časovno omejena puzla.

Pravi dec folk rešuje tudi z raketnim nahrbtnikom. A le drobna napakica in tipček bo razmazan po zidu.

Dizajn ugank je pretežno odličen, ponekod celo genialen, in ob gruntanju, čeprav so problemi zakoličeni in ne dovoljujejo ustvarjalne svobode, prav uživaš. Res pa je, da Exit bremenijo zoprnosti. Da se do večine rešitev dokoplješ skozi nebroj spodletelih poskusov, ne napredno možganjenje, je še najmanjši. Bolj se ti fržmaga počasnost oseb, ki se zložno premikajo skozi nize vnaprej določenih animacij, medtem pa teče ura in gode adrenalinska muzika. Vedno znova buljiti, kako heroj za splez po lojtri potrebuje ducat sekund, ni prav nič zabavno, saj trpi napetost. In ko te to znervira ter bi se rad podvizal, pride kazen za hitenje, saj so skoki med tekom vsled čudnega trenutka odriva težki. Nakar je tu umetna pamet, ki reševance včasih vodi dobro, trenutek pozneje pa ne znajo narediti najbolj enostavnih stvari.
Privlačnost Izhoda in njegova nadmoč nad prežvečenimi Lemingi (J153, 73) sicer nista vprašljiva. Gre za luštno, zanimivo ekskluzivo, ki pritegne oko in kljub tečnostim zaposli glavo ter prste. Škoda le, da statusa vrhunskosti ne doseže.

Najbolj se ti fržmaga, ko vse narediš prav, nakar časa zmanjka, ker se umetna pamet odločiti biti R.

Exit
Ubisoft za PSP
objavljeno: Joker 154
maj 2006

78