IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Lemmings
Lemmings

Sneti

Evo fakta, ki ga ne poznate vsi: Leminge je naredil Rockstar. Jup - preden so se jeli imenovati Rockstar North (vsled tega, ker izvirajo s Škotske), so bili DMA Design. In DMA Design so avtorji Lemingov, ki so nastali leta 1990 ter so jih prodali v več kot dvajsetih milijonih izvodov na prav toliko sistemih, od PCja prek NESa do macintosha. Ter zdaj PŠPja. Pri tem je ironično, da so rimejk za črno lepotičko naredili pri Team17, skupini, ki se je nekdaj z DMA Designom bodla za naslov najboljše britanske razvijalske grupe. Vidiš, kako te življenje nasadi?

Približno take bodo videti prve stopnje, ki jih boste naredili v urejevalniku. Ampak vaja dela špljoc-mojstra.

Lemmings so špil, ki je s svojo popularnostjo najbolj razširil mit o tem, da postrušniki, kakor lemingom rečemo po slovensko, delajo množične samomore. Še tak runkelj je v devetdesetih vedel, kaj so to za ene živalice, zakaj nažigali so jih vsi, od hardcorovcev do starih mam. Bil je to enostaven naslov, ki te je miselno-spretnostno do obisti stestiral. Od strani si zrl leminge, ki so padali iz strešne lopute in nato enakomerno hodili, dokler niso naleteli na oviro, nakar so se obrnili in spet hodili, razen če niso pregloboko padli ali umrli zaradi kakega drugega vzroka - vode, ognja, rezil. Tvoja naloga je bila, da si jih s pripisovanjem poklicev čimveč spravil do cilja: posameznike si mogel spremeniti v blokerje, ki so ostalim zapovedali, naj se obrnejo, gradilce stopnic, kopače, padalce ... Aah, klasika. Slednjo novinka nalepotiči (za 2D gradniki se skrivajo 3D ozadja, muzika šopa), a bistvo ostaja. Premikanje kurzorja dobro opravlja digitalni križec, medtem ko drsnik muva kamero, krogec omogoča previjanje akcije naprej, z L in R pa izbiraš vloge, ki jih je moč dodeljevati med pavzo. Trikotnik približa pogled, da laže razločiš, kateremu glodalčku boš zadal opravilo. Čeprav miške ne nadomesti nič, so kontrole neproblematične, tako da se lahko brez motenj posvetiš reševanju orehov. Z izvirnimi 120 nivoji v štirih zahtevnostnih skupinah, spodobnimi 36 novimi, v redu urejevalnikom ter možnostjo pobiranja svežih zank s spleta so Lemmings jako luštna miselnica. Občudovanja vredno je, kako je dizajn prestal test časa, kako užitkarsko in sive celice pretegovalno je še danes drobljenje parminutnih ugank, ki so kot nalašč za prenosno špilavstvo.

Grajenje stopnic je ena tistih potez, h kateri se zatekajo začetniki, ker se lemingi tako upočasnijo. A crkot jih čaka vseeno!

Ampak, seveda, spet je problem to, da je igra stara svojih šestnajst let in da si Sony drzne zanjo kljub temu računati polno ceno. Namco Battle Museum, Lemmings in take naslove bi pač morali prodajati po štiri, pet jurjev. Če zaradi drugega ne, zato, da bi se kupci PSPja počutili manj nagnjene k temu, da nekega sončnega dne stopijo na rob pečine, zacvilijo "Let's go!" ter se zvrnejo v prepad.

Lemmings
Sony za PSP
objavljeno: Joker 153
april 2006

73