IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Key of Heaven
Key of Heaven

Jurec

Key of Heaven je ena redkih iger za PSP, ki ni predelava, nadaljevanje ali kar oboje. Gre za dober akcijski frp, ki se odvija v fantazijski deželi, polni gejš ter samurajev. V njej bo vsakdo prepoznal fevdalno Japonsko, a hitro ti postane jasno, da tudi tam nimajo dveh lun in da se sovražniki po smrti ne spremenijo v prah (vsaj mislim). Čaka te vloga mladega Šinbuja, ki se v preteklosti ni preveč ubadal z moralo in etiko, zategadelj so ga mojster izgnali iz templja. Da bi si rešil čast in slavo, se odloči, da bo vtaknil nos v serijo umorov, ki je zajela vso deželo (med drugimi hudodelci pobijejo vse kolege iz njegovega templja). Zgodba ni nič posebnega, vendar skozi odlično grafiko in glasbo ter japonsko sinhronizacijo nastane pristno azijsko vzdušje.

Z vztrajnim bildanjem postane Shinbu proti koncu igre skorajda nepremagljiv. Gejše so se že postavile v vrsto.

Srčika špila je edinstven in fin način mlatenja, ki nudi enostaven začetek, a pušča dovolj svobode za napredno mečevanje. Tepež namreč vključuje zbiranje papirnih zvitkov (te dobiš v določenih skrinjah ali ob posebnih dogodkih), na katerih so zapisane skrivnosti mečevanja, toda za uporabo jih moraš napolniti z vnaprej določenimi rezljaškimi tehnikami. Dotične naključno zapustijo umrli sovražniki. Zvitkov in tehnik je nemalo, tako da z zbiranjem dobimo veliko kombinacij. Da ne bi vsa moč ostala v meču, Šinbu raztura tudi z magijo. Čirule čarule se delijo na pet elementov (voda, ogenj, zrak, zemlja in kovina) in jih je moč uporabljati neomejeno, a jih je treba vedno znova ročno napolniti, medtem pa lahko sovragi iz tebe naredijo ementalec. Spopadi v bistvu niso naključni, saj nas na istih mestih čakajo isti sovražniki, ki običajno ne povzročajo težav, tečni znajo biti le šefi. Špil namreč omogoča, da položaj shranimo kjerkoli, toda na šefovski spopad ne opozori.

Okostnjaki spadajo med največje optimiste. Neoboroženi se nastavljajo proti moji katani, pa kaj še.

Dogajanje izven bojev tvorijo klasična potovanja z enega kraja na drugega, raziskovanje odročnih krajev, čvek z lokalnimi prebivalci in zabava z gejšami. Še najbolj razočara dolžina, saj lahko Nebeški ključ zaključiš že v petnajstih do dvajsetih urah, kar za frp ni veliko. A kljub temu je tole PSPjev akcijsko frpjski biserček, ki namečkoma ni na voljo nikjer drugje.

Key of Heaven
Sony za PSP
objavljeno: Joker 153
april 2006

80