IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Pro Evolution Soccer 5
Pro Evo 5

Sneti

Aaah, Pro Evolution Soccer za na pot. V nemalo neokrnjeni obliki. Ljubim te, PSP. Prinašaš mi, kar se briljantne globine igranja tiče, enako PESem kot na playstationu 2. Vzamem te v roke in kljub malce spremenjeni nadzorni shemi, ki pa omogoča veliko večino tistega kot večji brat (med ostalim ročne analogne podaje), se stari instinkti takoj vklopijo. Fizika žoge je nedotaknjena, podoba v veliki meri tudi. Igralci driblajo, podajajo po tleh in zraku, flip-flapajo, marsejsko ruletirajo, dvigajo žogo čez branilca, streljajo z močjo ali fineso (dvakrat R, kar nadomesti R2). Enako se trudijo v polnem obrambnem naboru potez. Vmesni razvojni čas je prinesel izpiljeno umetno pamet, ki na petih zvezdicah sicer znova krije preostro, a se je zato po sofisticiranosti od PS2 pomaknila proti PCju; bolj življenjske vratarje; ter resničnim vzornikom bolj primerne igralce. Kjer je španski napadalec Torres na playstationu les, na PSPju postane čisto soliden strelec, medtem ko je Ševčenko naposled preigravno-strelska mašina. Nalagalni časi so v redu (dobre pol minute za tekmo, ostalo ni omembe vredno), upočasnitev je malo in se pojavijo le ob prostih strelih, medtem ko je ob kotih vse okej. FIFA? Gut je, licenčno, morda tudi grafično nadmočna. A Pro Evo JE fuzbal. Pika.

Milenko Ačimovič v dresu Lilla preigrava, štima žogo, strelja in ... Eh, spet mimo. Kakšen PESjanski realizem!

Zakaj potem ne ocena 90+, ne večja razlika glede na Fifo 06 (J148, 80)? Hja, več razlogov je. Slavna povezava s PS2 po USB-kablu zmore prenesti le spremembe iz načina Edit. Master League je kompletno umrl, tako da ostanejo hitre tekme, urjenje, liga, pokal ter večigralstvo. Dotično je narejeno zgolj za dva (štirje bi sedli, tako kot pri Fifi), in še to samo po bližnji povezavi ad-hoc, medtem ko FIFA 06 nudi spletnega. Drži pa, da teče brez kančice zaostajanja in da profil igralca sledi multiplayerskim (ne)uspehom. Izginili so štadioni, namesto katerih sta tu le dve samosvoji podlagi, in dež ter sneg. Podlegel je komentar, tako da poslušamo učinke in šumenje ter skandiranje rulje. In, kar me je kot PESjana najbolj zmotilo: med igranjem ni več kamere wide, ki je dobršnega pomena za kreativne akcije.
A tista čudovita čarobnost premišljenega, realističnega pošiljanja žoge naokoli ostaja malodane nedotaknjena. In to bo za velevečino vse, kar šteje.

Pro Evolution Soccer 5
Konami za PSP
objavljeno: Joker 149
december 2005

84