IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Everybody's Golf
Everybody's Golf

Sneti

V Japanu je tole Minna no Golf ('minna' pomeni vsi, 'no' pa je svojilni zaimek, če koga zanima), v Ameriki Hot Shots Golf: Open Tee. A ne glede na ozemlje gre za simpatično, dostopno, čeprav na dolgi rok ne docela simplistično golfovščino, sicer novo nadaljevanje dolge serije. Kot nakažeta pisana grafika in cingl-congl glasba, je Everybody's Golf (vsaj spočetka) namenjen vsakomur. Nič analognih fines, vse, kar mora lepo animirani izmišljenko na zaslončku za mlat žogice storiti, je stisk knofa za zagon merilne črte. Naslednji pritisk odredi moč, zadnji natančnost. Se pravi, klasični triklikni sistem, s katerim ni, zlasti ob tako lahkotni vsebini, prav nič narobe. Vendar špil sodi med 'lahko razumljive, težko mojstrovane', zlasti na poznejših od šestih igrišč in ko se lotiš z različnimi pritiski križca žogici dodajati zavrtljaje. Če se sprva potikamo po Južnih Alpah jako slovenskega videza, ki jih označujejo dolge zelenice in mirni pogoji, nas kasneje čakajo bolj minigolfovske proge z ovirami, vulkani in besnim vetrom. Ker je to v skladu s sproščeno podobo, arkadnejši pristop vse prej kot najeda. Takisto dosti lukenj omogoča ustvarjalne udarce, kjer s tveganjem dosežeš več kot po predlagani poti - če si dober. Dodaten hakeljc je nadgrajevanje golfista in odklepanje vsega mogočega, od novih likov, ki jih lahko nato takisto spraviš v spretnostno stratosfero, prek oblačil do opreme, kot so boljše palice ter žogice. Kar se načinov tiče, so tu vežbanje udarcev in puttinga ter wi-fijevska povezljivost, medtem ko je srce način Challenge. Gre za niz izzivov, od turnirjev do premagovanja posameznih nasprotnikov, skozi katerega odklepamo novosti ter nadgrajujemo izbrani lik.

Malo več raznolikosti ne bi škodilo niti pri pohvalah udarcev (Nice Shot!) in ponovljenih posnetkih.

Prav tu pa se Golfu malce zalomi, saj je modus Challenge razvlečen. Saj je lepo, da prenosni špil daje desetine ur vsebine, vendar ni noro zabavno izziv za izzivom pridodajati drobtinice (postopek je res počasen) k golfistovim sposobnostim in dobivati kup robe, od karirastih srajčk do roza kapic, za katero ti običajno dol visi. V špil lahko vložiš ne ravno najbolj razburljivih petdeset ur in znaš vsa prizorišča na pamet, pa še vedno ne boš obrnil vseh izzivov. Je pa po drugi strani res, da je štos golfa ravno v mojstrovanju igrišč, in to se med vsem tem časom definitivno pripeti. Resnejša težava je tako ne povsem natančen putting. 3D mreža nad terenom je sicer v redu, vendar že pri srednjih, vsekakor pa pri daljših puttih ne daje dovolj informacij, kje, kam in za koliko je zemlja nagnjena. Marsikak birdie tako - ne po igralčevi krivdi! - par ali celo bogey postane. Zadnji opaznejši malus je manko izmenjevalne večigralnosti, kjer bi si več osebkov v krogu podajalo PSP, kar je za golf kot nalašč (tudi pri wi-fiju moraš čakati nasprotnika, čeprav mu medtem težiš s cmokanjem, vpitjem in riganjem), kar ob odsotnosti kakršnegakoli multiplayerja z enim ploščkom špilu znižuje vrednost.

Putting je ena stvari, ki špilu znižujejo oceno. Na daljavo je pretežko oceniti, kam je teren nagnjen.

No, temu navzlic je Everybody's Golf izredno simpatična igra, odlična tako za kratke seanse na sredstvih javnega transporta in med odmori kot za daljša naprezanja, ki kljub začetnemu vtisu enostavnosti (resda na račun tega, da je nekam razvlečena) nudi ogromno ur pridobivanja spretnosti ter znanja. In potom nje lahko z golfom spoznate celo svojo babico.

Kabum! Svetlobni učinki sekajo in nasploh je grafika luštkano pisana, zlasti ko se lotiš preoblačenja.

Everybody's Golf
Sony za PSP
objavljeno: Joker 145
avgust 2005

83