IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Ridge Racer
Ridge Racer

LordFebo

Proslavljena Namcova serija je tudi na Sonyjevem rokovnjaču tradicionalna: kot sneta sekira hitra arkada z rit odnašajočimi dirkalniki po uživantsko zavitih cestah. O kakem realizmu ni govora, in prav je tako. Sploh ne vem, če zavora obstaja, kajti bistvo je v tiščanju do daske. Pred ovinkom le za hipec odvzamemo plin in že se dirjalo postavi pošrek ter z dvesto na uro zdrsne skozi še tako ostro vijugo. Skratka, moker sen za pecejaše, ki se s solzami v očeh spominjamo davno preminulih Screamerjev in Ultimate Race Pro.

Medtem ko je podoba Ridge Racerja na nintendu res slaba, različici za PSP tu ni kaj očitati. Hudo in hitro.

A kljub temu, da je Ridge Racer za PSP odlično prilagojen novi napravi, saj je hitrost osupljiva in neprestana, večigralstvo gladko in neproblematično ter nadzor digitalnosti navkljub odličen, nosi vse pomanjkljivosti izvirnika za sobni playstation. Igra napram novodobnim dirkaškim smernicam enostavno nudi premalo in jo pesti večina zamer iz zgoraj opisane predelave za DS. Prog je sicer nebroj, vendar so postavljene le v štiri ali pet različnih scenarijev, ostalo so zgolj variacije z obvozi. Avtomobili z imeni tipa skykid fiera in bacura fatalita so mlačni, neizvirni in neprepoznavni. Poleg vožnje na čas proti duhcu, posamične dirke in večigralstva, ki nima nikakršne napredne možnosti in ne dopušča niti izbire števila krogov, nudi edino precej premočrtno zastavljen ter domala neskončen grozd trojčkov dirk, ki počasi odklepa nove modele (ali barve) avtekov. Kake blazne motivacije za napredovanje zategadelj ni. Za nameček vedno štartamo dvanajsti, dočim so vsi nasprotniki že daleč naprej. Težavnost je sicer na nižku in zmagovanje je dosti gladko, saj so ostali tekmovalci utirjene počasnele in ne premorejo nobene pameti, vendar postane vse skupaj prekmalu ponavljajoče in duhamorno. Edina novost je nitro, ki ga polnimo z drsenjem. Moteče je še nekaj: avto je namreč nekako vpet na stezo, ne more se niti zasukati, niti zapeljati na travo, ob dotiku stene pa po njej ne drsi z bokom, ampak se totalno debilno s sprednjim vogalom trka obnjo.

Ridge Racer je dober naslov za na brzino zamotit tečnega mlajšega brata od ljubice. Zapopadeš ga takoj.

V prvih par krogih vsi našteti minusi še ne pridejo do izraza in spočetka je zadeva že zaradi frišne konzole noro zabavna. A verjemite mi, da žur za enega igralca v Ridge Racerju hitro pada in je tonamensko vprašljiv nakup. Le če se za špil odloči več sošolcev, bo postal dobra zabava za dolgočasne ure spolne vzgoje.

Ridge Racer
Namco za PSP
objavljeno: Joker 145
avgust 2005

68