IGROVJE
stranka » igrovje » DS » Professor Layton and the Spectre's Call
Professor Layton and the Spectre's Call

Navi

Profesor Layton vabi k vpisu v četrti letnik svojega programa za brihtne, potrpežljive buče. Kdor je možgane na njegovih urah že napenjal, se bo v novem akademskem letu počutil domače. Na urniku je namreč še ena raziskovalna odprava, v kateri se vrnemo v čas, ko sta se profesor in njegov vajenec Luke šele spoznala. Pridruži se jima mlada asistentka Emmy, da z dolgim jezikom in ženskimi muhami razgiba ukalupljeno omiko.
Ekipa hoče priti do dna prikazni, ki ponoči uničuje domišljijsko angleško selo Misthallery. Slednje je polno posebnežev, ki si pomoč v preiskavi predstavljajo kot obsipanje z ugankami. Teh je več kot sto sedemdeset in obsegajo za Laytonovo serijo uveljavljen miks ra­čuns­kih enačbic, premikanja likov, reza­nja geometrijskih teles in splošnih logičnih trikov. V profesorjevem kovčku poleg dnevniških zapiskov ropota še nekaj dodatnih, manj domiselnih podiger. Tu polagaš tire za vlak, ribico odbijaš v kovance in vstavljaš glagole v lutkovno predstavo.

Levo: simsasta frpjčica London Life je presenetljivo obsežna igra v igri. Gor­nji zaslon prikazuje zemljevid, spodnji igralno polje. Tu srečaš znan­ce iz Laytonovega kroga. Desno: premikalne puzle v različnih tematskih preoblekah so stalnica Laytonovega programa. Tu rešuješ pokvarjen leteči krožnik in odraz tvoje spretnosti je števec premikov.

Večjih novosti v igranju ni, vendar stagnacija glede na uravnoteženost in dobro recepturo niti ne moti. Špil se potrudi ustvariti zložno, toplo pravljico, kjer v branje dobiš veliko teksta. Ta orisuje dokaj resnobno ozadje, se dotika razbitih družin in zgradi prvovrsten oder, ki ugankam daje smisel. Topli, zemeljski toni risankastih prizorišč te še bolj zazibajo v drugo vesolje. Elemente povezujejo dodelani animejski filmčki s profesionalnim govorom, kar poskrbi za zloščen učinek.
Ob tem je dokaj nenavadna poteza, da so za ameriški trg na modul zapekli še samostojno, sestrsko igro London Life. Ta simščina je postavljena v Laytonov London in po ogrodju spomni na Animal Crossing. Kot novoprišlek se vseliš v eno od hiš, nakar skladno z dnevnim ritmom v službi služiš dinarčke, spoznavaš sosede, kupuješ pohištvo in si nasploh gradiš življenje. Da zraven spada lovljenje rib, je menda jasno. Špilič je sicer tlačanski, a bogatejši, kot bi glede na pikslavost pričakovali. Zato ni lepo, da so ga iz evropske verzije v celoti izrezali. Izgovarjajo se, da so to storili zaradi časovne stiske s prevodom, a kdor si želi izkusiti bivanje v britanski prestolnici, mora pridobiti ameriško različico igre. Ta se imenuje Professor Layton and the Last Specter.

Na prizorišča gledaš iz prve osebe. Okolica je podrobno izrisana, ob drezanju s perescem pa si nagrajen s kovanci za kupovanje namigov.

No, tudi brez London Lifa so Laytonove dogodivščine z vsaj ducat urami radodarne zapolnjevalke časa. Predvsem nikdar niso bile in tudi zdaj niso lunapark za nestrpne. Puzlice so ravno toliko zahtevne, da te ob mimogrednem igranju, kjer se nimaš časa zares osredotočiti, hitro vzejevoljijo. Prešteti moraš recimo vse enice, ki se pojavijo do števila 120! Tudi sicer je tok igre po­ča­sen in te rad pošilja sem in tja, da zlagoma vlečeš informacije iz vseh kotov. Potrpljenje je božja mast in odlika pravega detektiva. Ker smo vse to že do­ži­ve­li, je občutek domačen in obrab­ljen. Vseeno pa je končni paket pri­ku­pen.
S Spectre's Call se profestor poslavlja od DSa, saj bodo naslednji deli niza migrirali na 3DS, govori pa se tudi o izletu na jabolčne naprave. Več novosti si obetamo zlasti, ko bo Layton nastopil v skupni igri z odvetnikom Phoenixom Wrightom. 

Professor Layton and the Spectre's Call
Nintendo za DS
objavljeno: Joker 221
december 2011

79