IGROVJE
stranka » igrovje » DS » AlphaBounce
AlphaBounce

Navi

Breakout je klasika, kjer s premikanjem ploščice na spodnjem robu zaslona odbijaš kroglice in razbijaš opeke. Na to vižo svira kup poustvaritev in pritegne jim tudi AlphaBounce. Toda precej bolj ambiciozno od obi­čaj­nih klonov, saj s ceglotreskom naredi nekaj podobnega, kot je Puzzle Quest z Bejeweledom.

Večina ceglov čaka na zgornjem zas­lonu, medtem ko barčica telovadi na spodnjem. Kljub razmaku ni večjih težav z ocenjevanjem smeri.

Znana zasnova dobi s frpjskimi dodatki novo dimenzijo, ki vleče kot hudič. Tudi lokacija je kul, saj te kot kaznjenca po­š­lje rudarit v vesolje. Nivoji so razporejeni po velikanski zvezdni karti, kjer se lahko korakoma gibaš v vse smeri. Temino pestrijo kvadratki z dodatno opremo, kot so orožja, boljše krogle, pomagalni roboti in podobno. Začneš kot sk­romen čolnič s švohotno municijo, a ne mine dolgo, da pobašeš prvo nadgradnjo, nakar hrčkastemu umu ni več pomoči. Ker vidiš artikle in to, koliko kvadratkov te od njih še loči, se je vabljivim dobrotam težko upreti.
Dodatni modifikatorji med igranjem letijo iz razbitih opek. Ti spreminjajo velikost tvoje ladje, pomnožujejo krogle, spreminjajo lastnosti blokov ali pokli­če­jo kvazar, ki jih požira. Število bonusov ni malenkostno, saj neredko izbruhnejo v plohe in ognjemete, ki jim komaj slediš. Naenkrat odbijaš po štiri, osem ali celo šestnajst frnikol, nate se usuva nevaren drobir, naskakujejo te sovražna plovila. Obenem moraš paziti, da ne na­­bašeš na kak strupen malus, ki bi ti zmešal nadzor ali nabil nove bloke.

V vsako stopnjo se lahko podaš z do štirimi ladjami. Razlikujejo se po številu mest za dodatno opremo, ki jo jemljejo iz skupne orožarne.

Igra zna torej dobro pretegniti krake. Vendar to ne pomeni, da je na dolgčas imuna. Večji del vsemirja si namreč od­re­žejo prazne, temačne stopnje, ki jih je na stotine in so zgolj polnilo. Tu so strešniki povsem neprivlačnih barv, ki jih komaj ločiš od ozadja. Za udobno ig­ranje je svetilnost najbolje našponati na maksimum in se skriti pred soncem. Črnine ni moč preskočiti in k sreči sča­so­ma dobiš boljše motorje, da pri gibanju po karti nisi tako omejen. Malce bolj pisane so stopnje nad planeti, ki jih moraš končati, če želiš dodatne ladje ter kosce zemljevida Zemlje. Planetov je okrog trideset in so kar obsežni, zato je čiščenje njihovih površin bolj tlaka kot užitek. Saj je res, da se sčasoma nabildaš in si pri demoliranju učinkovitejši, a pogrešala sem občutek pravega buldo­žerstva.
Po nekaj urah se oveš, da si se ujel v tipič­no frpjsko dnino, kjer garaš za napredek, odmerjen s kapalko. A srkaš ga lačno in ko si povečaš floto ter postaneš agilnejši, špil razširi krila in postane blaz­no zasvojljiv. Tako si ne moreš pomagati, da ne bi samotno grizljal stopnje za stopnjo, ob čemer je nagradic ravno prav, da se le z muko odlepiš od zas­lon­č­kov. Igri se prenosna platforma od­lič­no poda, čeprav je svojo pot pri­če­la kot flashevska zanimivost na Alphabounce.com. Podoba je tu mnogo barvitejša kot na DSiju, vendar jedro ostaja ve­či­del enako. Je pa brezplačna zabava na spletu omejena, saj lahko dnevno očis­tiš le tri stopnje. Dodatne žetone je treba kupiti, kar se pri narkomanih hitro raz­vleče v desetine evrov. Verzija na DSi­­Ware je glede tega velikodušnejša, saj je celotna njena vsebina dostopna za ugodnega petaka.

AlphaBounce
Motion Twin za DS
objavljeno: Joker 202
maj 2010

80