IGROVJE
stranka » igrovje » DS » Professor Layton and the Curious Village
Professor Layton and the Curious Village

Navi

Med tacanjem po San Franciscu so nam v oči padle mladenke na segwayih, ki so v cilindrih in pla­­polajočih ogrinjalih dajale vtis ubež­nic z Bradavičarke. Toda zborčki niso bili lončarske narave, marveč so dečve promovirale novo DSovo zvezdo, profesorja Laytona. Tako kot Phoenix je tudi ta najprej uspel na Japonskem, kjer je izšel že drugi špil v tridelnem ni­zu.

Uganko s smetišnico sem poznala, te edinstveno krute pasje pa ne.

Za risankastim, z ljubeznijo animiranim obličjem se skriva pustolovsko okostje, kamor je navešeno mišičje odličnih, nez­nucanih ugank. Življenje jim vdihne solidna zgodba, kjer umnik Layto

Pri tej in podobnih geometrijskih puzlah je zakon, da lahko čečkaš po spodnjem zaslončku.
n z vajencem Lukom obišče mestece, polno obsedencev s puzlami. Rdeča nit je legenda o zlatem jabolku in ogromni dediščini, ozadje pa se pridno zapleta. Id­rijsko zaspani zaselek daje vtis, da se kaj hujšega od pobegle mačke ne more zgoditi, a ko na vrata potrkajo ugrabitve, sumljivi neznanci in celo umor, se možgančnika zagrizeno lotita raziskovanja. Ko prvoosebno blodita po ulicah, jima vaščani sproti zastavljajo prikupne zagonetke, kakršne bi našli na ma­te­ma­tič­nem Kenguruju in tekmovanjih iz logike. Nabor je noro raznolik in krat­ko­časen, kot nalašč za odmorčke na troli, v čakalnici ali na školjki. Tu so geo­met­rijske hopsarije, iskanje skritih oblik, pretakanje tekočin, ocenjevanje verjetnosti, vitezi in oprode, drsne puzle, razvozlavanje kod in podobna vadba uma. Zabeli jih prgišče trikov, namenje­nih vlečenju zaletavih igralcev za nos. Čeprav je premetavanja številk precej, zapletene računske klobase navadno niso potrebne, prav tako ne blokec in svinčnik. Nadomesti ju škrabanje s pe­rescem po spodnjem zaslončku, koder pišeš, rišeš in obkrožaš

Primer, ki odtopota od matema­ti­čar­jenja in zahteva le ustvarjalno razmiš­ljanje okrog vogala.
odgovore.
A naj vas prisrčen videz ne zavede, kajti nalogice še zdaleč niso nedolžne. Čeprav je res pasjih le prgišče, tudi za ostale potrebuješ dobro naoljena mož­ganska kolesca. Ko se zatakne, lahko prosiš za namig, vendar pri tem kopnijo kovanci, najdeni med brskanjem po prizoriščih. Ob kiksih izgubljaš točke, namenjene odklepanju dobrotk v slogu opisov likov, galerije in pesmarice.
Osnovna zgodba prinaša kar sto dvajset ugank, a ko po kakih trinajstih urah prikoplješ do dna, zabave še ni konec. Ob odkrivanju skrivnosti iz vrtine bušne curek dodatnih puzel, vsak teden lahko z neta snameš novo, vračaš pa se tudi k spregledanim. Zlasti kul je, da napredovanje ni povsem linearno in moreš kako hudobnejšo brez slabe vesti pustiti za kasneje.
Glede na vse to je Prečudna vasica vrhunska možganska aerobika. Tudi tistim, ki smo se podobna razgibavanja šli že prej in smo zato namazani z marsikatero ugankarsko žavbo, nudi hudo veliko. Predvsem pa uspe pri tem, da z žlahtnimi oreščki iz manj znanih knjig ter šolskih tekmovanj na privlačen način seznani širši krog ljudi. Ima, da planejo po njih!

Nalog s premikanjem blokov je več in težavnost kajpak narašča.

Professor Layton and the Curious Village
Nintendo za DS
objavljeno: Joker 176
marec 2008

90