IGROVJE
stranka » igrovje » DS » Sight Training
Sight Training

Navi

Vid je najpomembnejši človekov čut in če gre verjeti Nintendu, ga je moč bildati tako kot mišice. In možgane, kajti občutek pri Sight Trainingu je docela enak Brain Trainingu: po merjenju 'starosti' očesa sledijo vsako­dnevne kratke seanse vaj, ki naj bi tvoja zrkla približale sokoljim in mačjim tež­­kokategornikom.

Dvoboj z robotskim, nezmotljivim nasprotnikom nima posebnega smisla in ga imaš hitro zadosti.

Program se deli na osnovno in športno skupino. Prva ima deset testov, ki sp­o­minjajo na one iz okulističnih ambulant. Brusiti se lotijo ostrino vida, periferno škiljenje, koordinacijo oko-roka, zmož­nost sledenja hitro premikajočim objektom in p

Težavnost narašča in če se zmotiš, cmokneš nazaj na nižjo.
odobne očesne kvalitete. Brez urnih refleksov in osredotočenosti ne gre, saj je treba tapkati po bežečih kvad­­ratih, si zapomniti pobliskujoče šte­vilke, spremljati škatlo s skrito krog­lico in pobliže spoznati garnizijo narobe obrnjenih črk C. Športni del ima sedem disciplin, ki pa le z imenom ustrezajo resničnim in so nadvse preproste. Od­bojka in bejzbol zahtevata lop po žogi v pravem trenutku, namizni tenis hoče vztrajno vračanje porezanih žogic, med­tem ko košarka na igrišče nameče kup igralcev, nakar moraš iz senc po spo­mi­nu izluščiti svoje moštvo.
Saj igričke niso slabe, a težava je v tem, da se jih hitro naveličaš in je praktično edina stvar, ki vleče, odklepanje novih. Medtem ko so športnim namenili do neke mere privlačno, realistično po­do­bo, je izgled osnovnega nabora kliničen in minimalističen, da je joj. Seveda drži, da pretirana načičkanost v igri tovrstne baže nima kaj iskati, a vseeno ob ne­nehni črnini z resnimi simboli težko med­liš od navdušenja. Čeprav je bila gra­fična podoba že v Brain Trainingu neobstoječa, so bili tam izzivi raznoli­kejši in bolj domiselni, občutek napredo­vanja pa močneje prisoten. Tu niti viš­ja težavnost ni posebna ovira in kma­lu nimaš več česa početi. Ko novih vaj zmanjka in si začne špil reševati ko­žo z odklepanjem štam­piljk, motivacija pade kot veke na dolgočasnih predava­njih. Premetenih dodatkov v slogu su­do­­kujev se niso spomnili in vse, kar Vido­vadba premore zunaj golega drila, je mlačen rekorderski način. Za čez­luž­na dva de­setaka bi nemara še bi­lo, za tri­de­set ev­ro­pej­č­kov pa ne.

Pri razvoju je pomagal profesor Hi­sao Išigaki, sicer avtor podobnih programov za trening vida športnikov.

Sight Training
Nintendo za DS
objavljeno: Joker 174
januar 2008

55