IGROVJE
stranka » igrovje » DS » Yoshi's Island DS
Yoshi's Island DS

Navi

Enajst let je že od superiornega Yoshi's Islanda za SNES, ki je znane temelje od strani bolščanih ploščad dogradil z neizmerno luštkanostjo, izvirnostjo in globino. Prvo, kar bo prekaljenca udarilo po nosu ob temle za DS scopranem nadaljevanju, pa je huro

Izvirnik doji praktično vse, od sovražnikov do vzorčkov na dvigalih.
nska že videnost. Dinozavri ponovno skozi pet svetov s po osmimi stopnjami trogajo infantilnega Maria, da bi rešili ugrabljen naraščaj sveta. Še največja razlika je, da tokrat štuporamijo tudi ostalo otročad s smrkavo princesko in slinastim Kongom na čelu, plus švoh izkoriščenima Wariom ter Bowserčkom. Smisel dece je v posebnih močeh, ki jih podelijo jezdnemu zavru. Z rdečekapičarjem more hitreje dirjati in aktivirati sicer nevidne bloke, Breskvin dežniček olajša jadranje po luftu, primat se gunca na lianah in podira vse pred sabo. Takisto specifično je lučanje jajc, saj se Mariova odbijajo od sten, Kongova pa eksplodirajo. Menjavi pleničkarjev rabijo štorkeljna postajališča in ker so nivoji gromozanski ter zvito sestavljeni, je za odkritje vseh skrivnosti potrebnega precej žongliranja med otroki.
Krajina je razpotegnjena čez oba zaslončka, vendar je vmesni centimeter slep in navzlic skritosti obravnavan kot igralno območje. Tam se tako lahko skrivajo sovragi, ploščadi in slično, kar je nemaren kiks, ki takemu poreklu nikakor ne pritiče. Kot da

Nazaj se vračaš po prezrte marjetke, rdeče novce in zvezdice.
nepreglednost vertikale ne bi bila dovolj, je snemalo še v vodoravni smeri izredno leno in ne sledi dobro liku. Vse to pripomore k čudno potegnjeni težavnostni krivulji, saj se skozi tričetrt igre sprehodiš, nakar desetine življenj zapraviš v piflarjenju poslednjega vogala in hinavskih presenečenj. Redkost snemalnih točk te ume spraviti na rob pameti, srečoma pa so vsaj velikanski šefi domiselni. Dvanajst osnovnih ur poredijo bonusne stopnje, odklenljive podigre in precejšen izziv v nabiralniškem kompletiranju vseh nivojev.
Ampak prav, navsezadnje smo se ob vseh spasiranih skakuljicah, ki smo jih deležni zadnje čase, neizbežno razvadili. Yoshijev otok je navzlic prejakemu opiranju na zvezdništvo izvirnika vseeno nad plitkostjo ostalih skakavščin za DS, izvzemši novega Maria. Mu je pa eksperimentiranje z dvozaslonskostjo naredilo več škode kot koristi.

Yoshi's Island DS
Nintendo za DS
objavljeno: Joker 162
januar 2007

79