IGROVJE
stranka » igrovje » java » Need for Speed: Shift
Need for Speed: Shift

Sneti

Prvi vtis javanskega Shifta, čeprav ga poganjaš na telefonu kalibra N95 ali N96, je kilav. 3D gra­­fika je sicer lepa in avtomobil, ki ga gledaš od zadaj in zgoraj, orjaški. A kaj, ko neudobno zastira zaslon. Takisto se dirkanje odvija dokaj počasi, saj je lancer očitno na pomirjevalih, in zaradi samodejnega po­s­­peševanja ni ravno zanimivo. Ti moraš le usmerjati avto levo in desno ter v najboljšem trenutku izkoristiti nitro, kar na kvadratni progi ni višek umetnosti. Vznemirljiv ni niti drift. Ko je karjola pošrek, sprožiš drsenje in z gumboma za levo ter desno loviš pokazatelj po premici. Če ga loviš dobro, gre lancer skozi ovinek lepo in na koncu pospeši, sicer se zavrti.
A z nekaj vztrajnosti Shift začne kazati čare. Ko opraviš nekaj začetnih dirk, dobiš dovolj cekina, da kupiš nov avto. Na seznamu so BMW M3 GT2, viper, gallardo, nissana 370Z in GT-R, ford GT ter zonda F. Ali pa šajtrgico nadgradiš v štirih kategorijah – aerodinamiki, tuningu, nagibu koles in nitru. Da se preveč­krat ne zaletiš, poskrbi kar špil, saj ti vseskozi makce pomaga pri kr­miljenju. Tako zač­ne akcija bolj in


Na ustreznem telefonu lahko igraš s pokonci ali vodoravno obrnjenim zaslonom. Drugo je bolj kul, a nadzor je na N95 boljši s številčnico.
bolj leteti, ti pa se moraš vse hitreje odločati za rabo nitra in driftov. Prvi daje boljše čase, drugi ekstra pos­peš­ke in točke. Sča­so­ma pičiš kot zmešan in si praktično stalno v driftu, sekljajoč stotinke, dodajajoč toč­ke rezultatu. Na ta način se znebiš zas­ledovalcev, ki z drenjanjem otežijo vož­njo, in se boriš le s cesto. Prog je kakega pol ducata, a postanejo solidno z(a)­vi­te. Za vsako dirko poleg običaj­nih zlatih dobivaš modre zvezdice, ki zahtevajo vratolomno vož­njo. Naletiš tudi na no­ve vrste udejstova­nja: poleg običaj­nih dirk so tu eliminator, ki po vsakem krogu izloči zadnjega, time attack, kjer šteje ura, face-off, kjer se tekmuješ le z enim nasprotnikom … Tekme so delno ne­linearno razporejene v tri sklope, ki dajo dobro uro normalne­ga igranja. Da zbereš vse modre zvez­dice, zna trajati dvakrat toliko.
Prelomnosti ali hude naprednosti ne gre iskati. V nos gredo pomanjkljivosti, kot so počasen začetek, vozna podobnost av­­tov, manko podatkov o tem, kaj storijo nadgradnje, slaba umetna pamet, odsotnost multiplayerja in nezmož­nost odmika pogleda od širokega zadka. A tale Shift se ipak izkaže za zabaven izdelkec z jasno zastavljeno mehaniko, ki za dose­go boljših rezultatov ho­če pozornost in sposobnost. Tisto, kar mobidične igre pogosto ignorirajo.

Need for Speed: Shift
EA za java
objavljeno: Joker 194
september 2009

74