IGROVJE
stranka » igrovje » java » Wolfenstein RPG
Wolfenstein RPG

Jurec

Po Doomu RPG smo torej dobili še eno mobilniško frpjko na temeljih prvoosebne streljanke. Razvijalci so vzeli sovrage, okolja, orožje in štorijo iz originala ter razširitev, si izmislili nekaj novih kujonov in vključili elemente domišljijskih vlog. Tako se med drugo svetovno vojno v vlogi zavezniškega komandosa znajdeš v skrivnostnem nacističnem gradu Wolfenstein, kjer naj bi švabski znanstveniki razvijali novo orožje, se bavili s kloniranjem in iskali smrtonosni gen, ki bi človeku omogočil ubijanje z jodlanjem.

Poleg klasičnih sovragov so se v Wolfi frpjki na novo znašli tudi zombiji s sekirami in s težkim orožjem op­remljeni supervojaki.

Akcija je enaka kot v Doom RPG. Hoja po gradu je upočasnjena, beštij pa ne pobijaš tako kot v nažigačini, temveč potezno. Proti monstrumom se lahko braniš golorok, seveda pa so nacisti in okostnjaki veseli izdatne porcije nabojev iz raznih krepel, med katerimi se poleg tipskih znadejo tudi bolj eksotična, kot so metalec plamenov, Teslina puš­ka in, mvavahaha, legendarno Kopje usode iz pradavnega dodatka Spear of Destiny. Žok, žok. Običajni sovragi navadno ne predstavljajo življenjske nevarnosti, a vsake toliko časa uleti kak šef, ki ti zna sprašiti rit, Hitlerja in ostale kompanjone iz originalnega špila pa bodo nostalgiki iskali zaman. Dizajn stopenj je skorajda prezrcaljen iz izvirnega Wolfija, zato ne gre pričakovati miselnih orehov, ugank ali blaznega raziskovanja. So pa po gradu razporejeni nevtralni osebki, s katerimi se lahko pogovarjaš. Nekateri ti v zameno za cekin (ali, če so dobre volje, sami od sebe) ponudijo knjige, ki izboljšajo ali poslabšajo parametre, in druge predmete, ki ti pomagajo. Med njimi so injekcije, v katere lahko na posebnih štacjonih natočiš mešanice sumljivih tekočin. Različne kombinacije takih vbrizgov ti za določen čas podarijo posebne moči – povišan napad, boljša obramba, samostojna regeneracija). Ustvarjalci so nekaj domišljije vložili tudi v mini igro brcanja kure in igranje vojne s kartami, ki pa začneta hitro najedati in se večina zanju ne bo zmenila.
Wolfenstein RPG navduši s solidno ig­ralnostjo, odbitim humorjem in raznolikostjo. Škoda le, da vas bo njegovih stopenj večina odigrala v kratkih treh urah in pol.

Wolfenstein RPG
Electronic Arts za java
objavljeno: Joker 188
marec 2009

84