IGROVJE
stranka » igrovje » iOS » Waking Mars
Waking Mars

Navi

Castlevania Puzzle: Encore of the Night sodi v vrh špilovja za jabolčne naprave. V skladu s porek­lom smo se tu šli raziskovanje grajskih čumnat in bili boje v obliki puzel. Od žlahtnic je z ra­ču­nal na jablano splezala izjemna Aquaria, zdaj pa se v las­ten, s strani gledan univerzum odpravi Waking Mars.
Glavni lik, astronavt Liang, je v primerjavi z marsovski­mi kavernami, ki jih skuša raziskati, tipično drobcen. Njegovo poslanstvo je posebno v tem, da se s tujimi oblikami življenja ne bori, ampak raje vrtnari. Pod površjem namreč odkrije rastlinska bitja, ki so vstopnice do globljih predelov. Njihova semena sadi v zaplate rodovitnega terena in ko je v jami dovolj biomase, se sprostijo pregrade, ki razmejujejo odseke. Flancanje je sprva precej samoumevno. A kasneje, v več­jih dvoranah in ob bolj raznoliki zelenjavi, je možnih rešitev več. Predvsem je treba saditi strateško, saj se nekatere vrste med sabo uničujejo in gre hortikulturni trud hitro v nič. Ko namesto umirjene gredice vzgojiš ponorelo minsko polje, postanejo razmere kar vroče. A ker včasih nimaš izbire, je Liang k sreči opremljen z raketnim nahrbtnikom, za katerega usmerjanje zgolj podržiš prst na zaslonu. Gibčnosti mu ne manjka, čeprav je šofiranje plavajoče in ga ob nepo­zornosti lahko odnese naravnost na osti. Protiuteži sta, da nekatere rastline zdravijo in da je reinkarnacija neboleča.

Čeprav ni srčkan, ima špil kar nekaj skupnega z Vivo Piñato. Tudi tu kultiviraš vrtičke, privabljaš nove vrste, jih preučuješ in skrbiš za ravnovesje.

Zaradi umeščenosti na tuj planet je videz primerno našpičen. Flora bolj kot na fižol in cvetačo spominja na členonožce in ni nič kaj prikupna, ko z bodicami striže po zraku. Toda kljub videzu je polovica sočivja benigna. Ekosistem kasneje dopolni manj prijazno šavje, od napadalnih plenilcev do osatov, ki bljuvajo eksplozivna semena ali iztegujejo lovke. Ne glede na nasršenost pa imajo vse vrste svoje mesto in ti pomagajo napredovati, zato se jih naučiš ceniti.
Ko se privadiš ostrim razmeram, igra v polnosti razvije nenaravno privlačnost castlevanij. Mami te globlje in globlje v skrivnostni planet, rove pa razgibajo osvežilni slapovi ali cisterne s kvarčnimi kristali, ki oddajajo nenavadne frekvence. Zlasti slednje kaže, da Mars ni tako mrtev in zapuščen, kot se zdi. Kaj tiči v ozadju, Liang odkriva ob pomoči tehničarke Amani, ki ga iz baze zalaga s podatki in izračuni.
Kasneje postane igra manj osredotočena in ponudi več možnih poti. Urediti moraš klimatske razmere v eni od jam, korenine speljati do vira vode, iti po sledeh izgubljenega raziskovalnega robota. Podnaloge se iztečejo v skupno nit, ki ji rade volje slediš tudi po koncu peturne osrednje kampanje. Da obenem z znanstvenimi opažanji dopolnjuješ raziskovalni dnevnik, igranje dodatno osmisli.
Kot celota je ta nezemeljski špil sestavljen tako neobičajno in uravnoteženo, da je ob štirih evrih odličen nakup. Podpora mrežničnemu zaslonu novega ipada je dodaten plus. Visoka ločljivost je za podrobne svetove kot naročena.

Waking Mars
Tiger Style za iOS
objavljeno: Joker 225
april 2012

85

 
sorodni članki