IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty: Modern Warfare 3

Aggressor ima zjutraj rad vonj smrdljivih vojaških škornjev in zažganih prestolnic.

Pri opisih Call of Dutyjev začenjam imeti te­ža­vo, kakšen uvod spisati. Od začetkov, obdelanih v analih v številki 197, je Modern Warfare 3 že osmi (!) CoD po vrsti. Še malo, pa bo dohitel Ultimo in zaprmej jih bo nekoč več kot Final Fantasyjev. Njihov recept pač zažiga in za trojko ocenjujejo, da so jo v prvem dnevu širom sveta razgrabili v 9,3 milijona kosih (pri nas v trgovinah približno 600). To je tretjino več od predhodnika, Black Ops, ki je prej veljal za rekordnega. Čeprav je Activision spet pasje dvignil ceno.
Veliki založnik se ni pustil zmotiti EAjevemu žuganju z Battlefieldom 3 in je hladnokrvno sledil lastnemu tempu. Prvo pravilo: Call of Duty vsako jesen. Kljukica. Drugo pravilo: za dobre tri filme dolga enoigralska rešetancija, ki ti z hrumenjem potisne bobniče do malih možganov. Kljukica. Tretje pravilo: v osnovi enostavno večigralstvo, a s toliko modusi in odklenljive vsebine, da se kako leto ne vidiš ven. Kljukica. Edina palica je v naoljeno kolesje padla od znotraj, saj je v začetku lanskega leta tretjina studia Infinity Ward ušla na svoje. Zato lahko v zaključni špici zasledimo, da so nepobeglim pomagali studiji Sledgehammer, Raven, Treyarch in Neversoft.
Precej znana druščina razvijalcev, skratka. Je MW3 zato kaj večji od predhodnikov? Ponekod je, saj so sodelovalni modus spec ops razširili s preživetvenimi izzivi in večigralstvo naphali z množico raznolikih ig­ra­lnih načinov. A pojdimo najprej v enoigralstvo, v goste k stotniku Pricu, ki ima spet polne roke dela s teroristi.

Filmski odseki ti včasih pustijo miren predah, v katerem lahko zreš naokrog. Šest helikopterjev v prizoru, če odštejemo svojega. Michael Bay bi bil ponosen.

Apokalipsa 2016
Veteranskega specialca začopatimo točno tam, kjer se je končal Modern Warfare 2 - ko si z ruskim tovarišem Nikolajem prizadeva spraviti ranjenega soborca 'Soapa' MacTavisha do dohtarja. Smo v letu 2016 in še vedno teče ruska vojaška invazija na Združene dr­ža­ve, medtem ko glavni negativec, moskovski nacionalist Makarov, iz ozadja pripravlja teren za dve potezi vnaprej. Kot v predhodnikih v vlogah mamojebskih zahodnih pripadnikov posebnih enot skačemo z enega konca sveta na drugega in streljamo trume teroristov, vojakov ter kriminalcev. Najraje tako, da jo okolica čimbolj slikovito nasrka. Ko v prvih sekundah nate podrejo njujorški nebotičnik, ti je jasno, v katerem grmu tiči skrajnež.
Okej, boste rekli. Spet klasični Call of Duty, ki že od začetkov stavi na hitro, filmsko strelsko akcijo. Tisti, ki te štorijalno in igralno uklešči v dogajanje in ti pusti dihati ravno toliko, da ne ostaneš čisto brez sape. Poznamo. A Modern Warfare 3 strganost požene še malo dlje. Že v uvodnih minutah, sredi spopada v razru­še­nem New Yorku, v zalivu sunemo rusko podmornico in reprogramiramo njene rakete, da poletijo proti sosednjim ruskim ladjam. Nakar med begom v gumenjaku občudujemo grmečo simfonijo plovil, ki letijo v zrak. Ker je ameriška obala s tem obranjena, gremo v iskanju radostne destrukcije v Evropo in kasneje na podoben način v metropole, kot so London, Pariz, Berlin. Modern Warfaru 3 ni nič sveto. Čez čas ti posta­ne že komično, ko se vsaka misija odpre s panoramo znanega mesta v dimu in se počutiš, kot bi padel v film Rolanda Emmericha. Ali Michaela Baya, kajti vselej, ko pogledaš v luft, je tam sumljivo veliko helikopterjev. Seveda le, dokler v eksplozijah ne popadajo na tla.

Četudi ne sedemo za kanon težkih tankov, jih je naokrog vse polno in jih spremljamo peš. Ob takih bitkah si zaželiš, da bi šel CoD malo v smer Battlefielda.


Šok terapija
Taka dirka je preveč za enega protagonista, četudi bi bil to stotnik John Price, legenda serije in (čeprav igra tega ne pove) tisti, ki je Chucka Norrisa naučil vsega. Tako v New Yorku spoznamo štiri pripadnike Delta Forca in skočimo v škornje Dereka 'Frosta' Westbrooka, s katerim obredemo mnogo nadaljnjih lokacij. Prica in Soapa, ki sta spričo dogodkov v MW2 zdaj odpadnika, večino časa spremljamo skozi oči nekdanjega Specnazovca Yurija. Pokukamo pa tudi v nekatere druge tajne službe.
Ker trojka zaključi pripovedni lok, ki se je začel v Call of Duty 4, se je moč nadejati povezovanja zgodbovnih niti. A dogajanje je kljub temu znova raztrgano in ponekod je sosledje dogodkov premalo pojasnjeno. V grobem je režija zadovoljiva, kar je glede na grozljivo naglico dogajanja kar uspeh. Tečeš po ulici, naslednji trenutek v terencu bežiš pred tankom, karamboliraš v avto teroristov in pobegneš z letalom, preden te pregazi pol sovražnega korpusa soldatov.

Majkemi, da si z razbijanjem ruske vojaške flote Američani zdravijo kompleks Pearl Harborja. Prizori na več mestih spomnijo na MoH: Pacific Assault.

Slično zblaznelo je streljanje. Uletiš v sceno, nakar iz nasprotne smeri pridrvi šestnajstkrat več sovražnikov, ki jih z veščino slabega desetletja igranja Call of Dutyjev ubiješ v obraz. In hajdi do naslednje sekvence, ker te sicer začno priganjati soborci. Večinoma si obdan s kameradi, ki znajo tudi sami položiti morje nepridipravov, a ponavadi ravno toliko, da moraš sam prevesiti tehtnico. Vmes na deset minut pride sedanje za mitraljeze, minomete ali kar komande robotov in letečih topnjač, ki radirajo vse pod seboj v ognjeni stihiji, ozaljšani z groteskno hladnim glasom letalskih operaterjev. "Da, zadetek potrjen."
Modern Warfare 1 in 2 ter Black Ops so se ponašali z vešče odrejenimi valovi falotov, ki so znali prikriti skriptanost dogajanja (Battlefield 3, uči se!). Trojka je v tem pogledu kanček slabša. Glavni krivec je gola količina nasprotnih soldatov, ki tokrat zaide v absurd. Ko do zob oboroženi in oklepljeni specialci pod tvojimi streli množinsko padajo kot keglji, postane vse skupaj že prav bizarno. Umetna pamet je formalno resda boljša kot prej in kot v BF3, a ob taki urnosti redko pride do izraza. Za nameček so na več korakih spet moteče opazni sprožilniki, ki poženejo naslednjo sceno. Prejšnji Modern Warfari so bili bolj zloščeni.
Je pa fajn, da so prizorišča tokrat malo bolj odprta. Poleg poti po osrednji ulici, na kateri preži petdeset sovragov, lahko mnogokrat ubereš stransko v bajto in svojat postreliš z okna. In, kot se za serijo spodobi, galopirajočo akcijo redno dopolnjujejo skrivalniške prigode z nožiči in dušenimi orožji, da se ti od brzine ne zmeša.

Soap, Price in Yuri se lep čas potepajo po Afriki in so priče kar nekaj grdim ropanjem tamkajšnjih tolp. Nič, česar minometna mina ne more pozdraviti.

Call of Duty: Modern Warfare 3
založnik: Sledgehammer in drugi / Activision
objavljeno: Joker 220
november 2011

82
bombastična, adrenalinska kampanja
zabavno večigralstvo z goro na­či­nov in opreme
nerodnosti v re­ži­ji enoigralstva
zamik v večigralstvu
višja cena
premalo novosti

sorodni članki