IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Mass Effect 3
Mass Effect 3

Kozmonavt Case še zadnjič obračuna z domiš­lja­vimi alieni. Kri in solze tečejo v potokih.

"Dnevnik admirala Hacketta, zvezdni datum 11­0­32187. Zadnja ura se približuje. Matuzalemske entitete Reaperji, katerih ciklično vračanje v Rimsko cesto sovpada z uničenjem vsega organskega, so naposled tu. Pričakali smo jih docela nepripravljeni, saj pretekli trud nadebudnega komandirja Sheparda in junaške posadke vesoljske križarke Normandy ni obrodil pričakovanih sadov. Veljaški predstavniki Turianov, Quarianov, Salarianov in ostalih razsvetljenih alienskih življenjskih vrst se - prepri­ča­ni v lastno nezmotljivost in superiornost - niso odzvali na naše pozive o skorajšnjem prihodu misterioznega in smrtonosnega sovražnika. Nič se ni spremenilo niti potem, ko je poveljnik Shepard prekrižal načrte izdajateljskega Sarena, nekdanjega pripadnika galaktičnih varuhov miru, odgnal robotske Gethe ter Vrhovnemu zboru predočil neizpodbitne dokaze o vrnitvi Žanjcev. Še zdaj, ko je invazija v polnem razmahu in se metropole na Zemlji in drugod rušijo pod točo laserskih žarkov, se naši zavezniki kregajo med sabo in vztrajajo pri branjenju vsak svojega vesoljskega kotička. Če jih more v uri skrajne nuje vendarle kdo zediniti in prepričati, da se nam pridružijo v bitki vseh bitk, je to neumorni kapetan Shepard. Skupaj z orožjem, ki so ga pred eoni zasnovali, vendar ne dokončali izumrli Protheani, je naše zadnje in edino upanje. Spodleteti mu ne sme, drugače ..."

Neustrašni in neumorni komandir John Shepard se v trojki še zadnjikrat obkroži s starimi in novimi prijatelji, ki so mu v pomoč v boju in pri odvijanju zapletene galaktične rdeče niti.

Drugače ne bi imeli pravega razloga za nestrpno pri­ča­kovanje Mass Effecta 3, zaključnega dela proslav­ljene BioWarove vesoljske nadaljevanke. No, bojazen je odveč, saj so kanadski kovači delo opravili z odliko. Zato ljubiteljem vsemirskih oper že uvodoma polagam na dušo in denarnico, da je tretja inkarnacija čudovita zmes akcijske frpjske, pustolovščine in interaktivnega filma, v kateri znamenitega vesoljskega marinca še zadnjič pospremimo na kvest reševanja galaksije.

Umetna pamet sovragov je na višjih težavnostih zelo spodobna. Dobro znajo izkoriščati okoliške elemente ter se nam preudarno in nevarno približevati.

Inačica tri pika nič
Tisto, kar nas kot intimne poznavalce enke in dvojke že v začetnih uricah prijetno preseneti, je, kako doma­ča in obenem sveža izkušnja zna biti Mass Effect 3. Snovalci po eni strani niso izumljali tople vode in so z veliko žlico jemali zlasti iz drugega dela (verzija za PC: J179, 88). Tam je bila poanta Shepardovega poslanstva iskanje kandidatov za samomorilsko odpravo, dočim se tu po planetarnih lokacijah, bazah, laboratorijih in drugih zastraženih oporiščih potepamo, da bi napaberkali čim več vojaških sredstev ter sestavne dele za izgradnjo Crucibla. To je za Reaperje domnevno usodno ancientno orožje, s katerim bomo tehnico moči prevesili na svojo stran in na samem koncu povečali možnosti za srečen izid poskusa osvoboditve okupirane Zemlje. V ta namen je v novi sekciji našega vesoljskega čolniča terminal, ki beleži odstotni napredek vojaške pripravljenosti. Merilnik pa se polni z vsako uspešno opravljeno zadačo, ne glede na njeno vrsto in štorijalno nujnost.
Notranjost prenovljenega Normandyja je kakopak znova tisto najožje socialno okolje, v katerem Shepard izmenjuje mnenja s soborci, kupuje in izboljšuje opremo, prebira sporočila, prejema napotke nadrejenih in se nenazadnje odloča, v katerem vrstnem redu se bo lotil na zemljevidu označenih misij. Proslavimo se bodisi kot moški ali ženska in igramo zgolj kot človek, kar glede na Mass Effectovo izročilo ni presene­čenje. Enaka kot prej je tudi šesterica poklicnih smeri, kjer junaka usmerimo bolj proti strelski ali biotski (futurističnemu čaranju) oziroma tehnični specializaciji (energijski ščiti, onesposabljanje nasprotnikovih obrambnih mehanizmov). Masovna klasika, skratka.

Zabadanje je sila uporabno, četudi vanj ne vlagamo veliko izkušenjskih točk. Okretni nasprotniki se često uspejo prebiti v našo neposredno bližino.

Kandidatov za posteljno telovadbo ne manjka, tako istospolnih kot ne. Ob uvozu shranjene pozicije iz ME2 jih je nekaj pogojenih s preteklimi odnosi. Jozeljnov in sramnih dlak pa spet ni na spregled.

Osrednja lokacija niza je Citadela, upravno, trgovsko in zabaviščno središče, kjer prejmemo ključne informacije in kamor se z njimi vračamo.

Mass Effect 3
založnik: BioWare / Electronic Arts
objavljeno: Joker 224
marec 2012

90
eksplozivna zmes akcije in igranja vlog
fenomenalne lo­ka­ci­je
čust­ve­no nabita zgodba
moralno odločanje s posledicami
veliko koncev
spo­do­ben multiplayer
pustolovsko 'le' solidna
komajda uporaben dnevnik
razne malenkosti
okvirčki:

Masovna afekcija