IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Orcs Must Die
Orcs Must Die

Sako

Združevanje streljanja na lastno pest in branjenja s stolpiči (tower defensa) je mlado, a se uveljavlja. Njen frišni predstavnik je Orcs Must Die, ki na Steamu velja 11 evrov. V pogledu od zadaj in realnem času prevzameš vlogo bojnega čarodeja, ki mora tolkienski nesnagi preprečiti, da bi ušla skozi portal. Zalegi prekrižaš pot na dveh ducatih linearno nanizanih stopenj znotraj gradu. Vedno znova si postavljen med brezizrazne stene, toda igranje je zadosti razgibano.
Med sovražniki niso le klasično zabiti orki, marveč tudi gnoli, koboldi, leteče nakaze in zategli ogri. Res pa je, da bi bila lahko mitološka favna obsežnejša, saj ti grozi, da se stalno istih vsiljivcev naveličaš. Gravži se prebijajo po dolgih stopnicah, prečkajo mostove čez kislino in se nespametno sprehajajo pod lonci z vro­čim oljem. Okolico je treba pred spopadom preučiti, saj glede na njo izbereš nabor pripomočkov. Petindvajset jih je, a omejiti se je treba na največ deseterico. Izbiraš lahko med dvema orožjema, samostrelom in mečem, uroki, kot sta ogenj in led, lokostrelskimi in mečevalskimi varuhi ter mnogimi pastmi. Te segajo od obračajočih se valjev do buzdovanov, ki nihajo.

Pri postavljanju pasti gre čim bolje izkoristiti naravne ovire, kot so ozki prehodi in nizki stropi. Kombinacija buzdovana in katrana je nepogrešljiva.

Bistvo je precej enostavno. Nastaviš pasti, nakar uži­gaš po capinih, dokler ne pade poslednji. A valovi so dobro tempirani in pristopi raznoliki. Če ti robavsi na primer uletavajo skozi dvoje duri, lahko en hodnik zabarikadiraš in sovragi bodo šli po poti, ki si jo prej bolje zavaroval, hihi. Toda tak pristop te bo nemara stal časa in s tem dobrega rezultata na spletni lestvici. Iskanje čimbolj učinkovite metode je zanimivo in zabavno, grafika pa pisana in risankasta.
Škoda, da ni izziva za spretnejše, saj je treba težav­nost nightmare, ki te že na spočetka prime za jajca, odkleniti s končanjem kampanje. In da ni večigralst­va, kot ga ponuja konkurenčni Dungeon Defenders. Kljub temu pa znajo ljubitelji zvrsti, ki čislajo akcijski pristop, uživati.

Sovragi kot krvoločni lemmingi tečejo v smrt. Pastem, kakršen je tale buzdovan, se izognejo le redko.

Orcs Must Die
založnik: Robot Entertainment
objavljeno: Joker 222
januar 2012


sorodni članki