IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link
Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link

Case

Kuj železo, dokler je vroče, so rekli Eidos Montreal in obelodanili prvi zajetnejši plačljivi nesamostojni dodatek za Human Revolution (Joker 218, 89), vrhunsko mešanico prvoosebnega streljanja in igranja skrivalnic, ki jo bogatijo frpjski in pustolovski elementi. Protagonist Missing Linka ostaja kibernetski nindža Adam Jensen, štorija pa pokriva dogodke, ki jih je špil namenoma izpustil. Natančneje avanturico, ki se je frajerju s sončnimi očali pripetila, potem ko je v kitajskem pristanišču povzročil darmar in ušel na ladji, zračnotesno zaprt v hibernacijsko krsto.

Human Revolution kljub relativni kratkosti razvije tekočo štorijo s peščico zanimivih likov, v kateri se Adam zaplete v novo transhumanistično zaroto.

Do­datek za razliko od polnomastnega naslova, kjer smo z igranjem po tem dogodku nadaljevali v Singapurju, predpostavi, da nas na barkači zasačijo člani najemniške organizacije Belltower. Adama onesposobijo, zato začnemo brez orožij in kibernets­kih sposobnosti. Skladno s tem se v prvi polovici nekje štiriurne izkušnje ubadamo predvsem s tiholaz­niš­kim presenečanjem paznikov, ki tavajo po ozkih hodnikih dizajnsko ne najbolj navdihnjene notranjosti tovornega plovila. V drugem delu, ko dospemo v skriv­no pomorsko bazo, s hitro pridobljenimi točkami (zno­­­va) razvije­mo ključne sposobnosti in se prikrademo do starih pokalic, pa stražarje in varnostne meha­niz­me novega okolja zvečine odstranjujemo bolj nepos­redno.
Oziroma z dopadljivim kombiniranjem neslišnega in bučnega pristopa, saj novi lokaciji, ki sta kot preostalo stvarstvo modernega Deus Exa prepleteni s številnimi prezračevalnimi jaški in alternativnimi prehodi, ponudita igralno šablono iz Human Revolutiona. Os­red­nje naloge in prgišče stranskih prejmemo na osnovi pogovorov s parom zavezniških likov, s katerima dodatek razvije kratko, a še kar zanimivo stransko fabulo. Ta se smiselno vključuje v Jensnov siceršnji kvest iskanja resnice in izgubljene ljubezni Megan. Pohvalen je dalje končni obračun, kjer so snovalci ubrali nekoliko bolj prefinjeno akcijsko pot – kot bi se hoteli opravičiti za nezadovoljive šefovske spopade iz osnovne igre. Kul pa je zlasti, da je Missing Link lo­če­na pustolovščina in nam omogoči, da kibernetski razvoj junaka zapeljemo v drugo smer kot v osrednji tituli, ne da bi se morali za to skoznjo sprehoditi dvakrat.
Res pa je, da prav konkretnih novosti ni. Svežih oro­žij, odštevši eno nezanimivo, ni na spregled, kot tudi ne frišnih sovražnikov ali kibernetskih talentov. Vso menažo bi lahko avtorji zlahka vključili v HR in nam prihra­nili razpiranje denarnice, ki ni ravno poceni.

Paluba, na katero pljuska razjarjeno morje, je najlepša lokacija dodatka. Tako notranjost ladje kot pomorska baza nista ravno oblikovalska presežka.

Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link
založnik: Square Enix
objavljeno: Joker 220
november 2011