IGROVJE
stranka » igrovje » rumplkamra » Poslednje podzemlje
Poslednje podzemlje

Pajčevinasti LordFebo spiha prah z rumplkamre na podstrešju in zlagoma privzdigne njen težki pokrov. Ven v mavričnih barvah skočijo mozaične podobice in hecna glasbila, ki mu z malo muje prižgejo iskrico v očeh.

Za razliko od Snetija in drugih ljubiteljev ig­ric iz nekega drugega časa, zaradi katerih je v spletnih štacunah čedalje več poizdaj starinskih naslovov, sam nisem ret­ro igrar. Rad se spominjam minulih ča­sov, toda memoare najraje ohranjam v izvirni, četudi idealizirani obliki, in jih ne skušam na vsak način ponovno doživeti, najsi gre za stare hlamudrače, lovače ali ig­ra­če. Kajti časoplovi se mnogokrat kon­čajo z razo­ča­ranjem. Za igre to še kako velja, saj tehnologija že v desetletju napreduje za celo stopnišče, kamoli v dveh.
Spričo takega razmišljanja je zato naravnost licemersko, če ne kar svetohlinsko, da novo vzvratnogledno rubričico Rumplkamra, ki nadgrajuje arkadniški Retro pakeljc, otvarjam jaz in ne tr00 uživač v špilavski prahištoriji Sneta sekira. Ali primerilo se je tako, da je ljubi EA v butiku Good Old Games dal naprodaj svoje titule iz zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja. V trenutku šibkega mesa sem si omislil združek obeh Ultim Underworld in četudi se še vedno držim stare modrosti ter dogodivščino jem­ljem kot svetlo izjemo, se je izkazalo, da ni bolj­še­ga pionirja za tole frišno stran kot prav ta božji dar iz let 1992/93.

Prizor tik pred koncem prve Ultime Underworld, ko s trokrakim ključem vstopiš v brezno in osem artefaktov zalučaš v plamene Gore Pogube.

Poslednje podzemlje
objavljeno: Joker 216
julij 2011

okvirčki:

Globoko v analih