IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Duke Nukem Forever
Duke Nukem Forever

Sneti je vesel, da lahko znova postane navdih za kontracepcijo. Hail to the king, baby!

Mi je žal, stric Duke, ampak pridobitev špila s tabo glavni vlogi je bila tokrat dosti manj legendarna kot pred petnajstimi leti. Tedaj sem škatlo v Ameriki iztrgal iz rok brhke prodajalke v igričarskem butiku in komaj še ujel avion v Slovenijo, da smo imeli prvi opis, s čimer smo ga po indijansko pokadili Megazinu. Zdaj sem izvod prejel domov po pošti, pri čemer sem še starčevsko godrnjal, ker sem moral ponj v kaslc, češ, kam pa pridemo, lahko se mi čudovita alabastrna polt scvrkotne na soncu. Ni ga čez komot.

Ko v sovrage napumpaš zadosti svinca ali semenčic, včasih omedlijo. Tedaj jih lahko krvavo usmrtiš, s čimer si povrneš ves ego.

Kar dobro vedo 3D Realms, ki so si za tvojo naslednjo epizodo lagano sportski vzeli, no, ves ta čas. Napovedali so jo 1997 na sejmu E3, nakar špila kljub mnogim obljubam tipa "When it's done" in "Zdaj pa res!" ni bilo. In ni bilo. Pa še kar ni bilo. Ker je George Broussard zapravljiva lena rit, kar lahko prevedete in mu pošljete, 'Forneverja' sploh ne bi ugledali, če ne bi devet navdušenskih uslužbencev kar iz svojih domov še naprej razvijalo izdelka, ki je leta 2009 po tožar­je­nju med Take-Twojem in Realmi, ki so za dokončanje projekta hoteli še šest milijonov dolarjev, romal na polico. In če lani ne bi vskočila skupina Gearbox. Ta je v navezi z omenjeno deveterico, združeno v skupinici Triptych, skončala tvojo klavsko-šovinistično odpravo. Naposled. Aleluja, tristo piščancev in voda v vino.
Na privzeto ugoden odziv so avtorji težko računali, kajti po vsem nategovanju je skupnost pričakovala le eno: nemogoče. Igranje kot v starih časih in hkrati spogledovanje s prihodnostjo. Strumen pogled nazaj in istočasno nesluten napredek. Duke Nukem 3D, glavica tvoje erekcije, je medtem postal legenda, gledana skozi neznosno rožnata očala. S tem se ne moreš kosati. Zato, Vojvoda, so storili pričakovano. Trudili so se zadovoljiti predvsem tvoje stare ljubitelje, a primešati toliko elementov nove dobe, da Forever ne bi izpadel retro.
Sicer ni dvoma, da bi lahko delo opravili bolje. A kar smo dobili, ni polomija, ki smo jo trepetajoč pri­ča­ko­vali. Je kompetentna prvoosebna arkadna streljačina, ki cilja zlasti na starine, vendar se zna z danes redkimi posebnostmi prikupiti mladičem. Ni namreč vse novo dobro in staro slabo. Ti že veš, naš preljubi botoksani boksar.

Enoučni brdavs s trikotnima kanonoma je bil končni šef v Duku 3D in otvori Forever. Seveda ne več v bitnokartni obliki, marveč v ognjevito poligonski. Ni pa več na štadionu navijačic. Škoda.


"You wanna touch it, don't you?!”"
O fuj, saj sva vendar žlahta! Ne le, da si najboljši vzgojitelj, kar bi si ga lahko želel katerikoli mladenič, sam nosim tvoje gene, kot vesta povedati tvoj brat - moj foter Dolph in mama Fabio. Ampak razumem, malo te je zaneslo. Navsezadnje si leta po tistem, ko si z Zemlje pregnal tentaklaste vesoljce, največji frajer v Ameriki. Las Vegas je tvoje dvorišče, živiš v kraljevskem apartmaju, kjer ti ga v kičastem razkošju redno cuzata joškati blontni dvojčici, imaš svoj muzikal (Hail to the King: The Musical), svoje plesalke (The Dukettes), svojo hitro hrano. Daleč naokoli ni ženske, ki ti ne bi hotela na licu mesta nastaviti podmazanega rora. Svet je tvoja ostriga, mastna in židka.
Toda nisi si še dobro otrl prepucija v zaveso od zadnjega fafaškega šprinta dvojčic, ko se tla zatresejo in alieni zopet navalijo. Najprej hinrihtaš klasičnega šefa na igrišču za ameriški fuzbal, nakar skozi svoje oporišče, ki se izkaže za pravo batmansko špiljo, otipaš ozračje. Beri: potamaniš nekaj ducatov zobatih po­šast­kov in prešvicanih merjascev ter sklatiš zajetno plovilo. Malenkosten nisi nikdar bil, Duke. Kasneje se prebijaš do Hooverjevega jezu, kjer leži ključ do krepanja vsemirskih napadalcev in njihovega oklepljenega glavarja, ki prav prosi, da mu odpreš novo danko.

Tako v eno- kot v večigralstvu imaš lahko v žepu naenkrat le en hologram, ene steroide in eno piksno piva. Ne, kul špegli ti ne pomagajo nič.

Veliko tujsko ladjo sklatiš že precej na začetku, kasneje pa opaziš, da je med šefi malo preveč izvlečkov istega megatolovaja.

Duke Nukem Forever
založnik: Gearbox, Triptych, 3D Realms / Take-Two
objavljeno: Joker 215
junij 2011

75
seksističen, adolescenten, kvou­ta­bilen, razuzdan, politično nekorekten Vojvoda, kot ga pomnimo iz ča­sov glorije
lušten staromoden multiplayer
prijemi, kakršnih ni več
količina okornega ska­kanja
preobilje temnih rovov
napredek in tehnološka špica nista v Dukovem vokabularju (zato pa toliko več riti in kurcev)
slaba grafika
okvirčki:

Večigralstvo