IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Super Mario Galaxy 2
Super Mario Galaxy 2

En majhen skok za igre, a velik za igralca. In Snetija.

Kateri je tvoj najljubši Mario? Je to oni čisto prvi Mario Bros. za nintendo entertainment system izpred sedemindvajsetih let, kjer se je brkati italijanski vodovodar prvič pojavil pod tem imenom? Morebiti dvajset let stari in klasično dvorazsežni, a še vedno izvrstni Super Mario World za SNES, ki je uvedel odprt svet in se enakopravno bori za titulo najboljše platformščine vseh časov? Nemara prelomni Mario 64 iz leta 1993, ki je bil eden prvih skakalcev v treh dimenzijah in je uvedel domala pustolovsko brskanje po velikih, razvejanih nivojih? Ali prvi Galaxy, dobitnik ocene 91 v Jokerju iz novembra 2007, ki je naslavnejšo ploščadno serijo izstrelil v vesolje in tam z njo počel fizikalno-dimenzijske neizrekljivosti? Odvisno. Zame caruje World, Raveerju je najljubši frpjski odvrtek Paper Mario, nekje v hladnih votlinah Azerbajdžana se skriva edini ljubitelj prezrtega Sunshina s kocke. Toda ne glede na to, za katerega Maria se odločiš, veš, da si z vsakim stopil pod slap zvezdnega prahu iz glave enega največjih genijev med ustvarjalci špilov, Nintendovega čarodeja Šigera Mijamota. Galaxy 2 ni izjema.

V strašnih hišah še strašnejših duhov tla pod nogami izginevajo, ampak ne odrezano, temveč kot dimna koprena. Učinek je čudovit in igra v gibanju prelepa, čeprav jo poganja ponižni wii. Zraven Maria vidiš zvezdico lumo, ki jo nadzoruje drugi igralec v vlogi pomočnika.
 

Od prej
Človek bi si mislil, da svežine ne bo kaj dosti. Temelj je itak enak kot vedno: dežurni negativec serije, želvakarski zobatec Bowser, ugrabi princeso Peach in na Mariu je, da jo reši s prečenjem mnogih ploščadi v pogledu od zadaj. Ker je pravljični antagonist tehnološko napreden, se skrije na konec šestih grozdov galaksij v črnem vsemirju, kjer kuje zlobne načrte in sreba trpotčev čaj. Zakaj trpotčev? Ker se rad opominja, da pod njim vsi trpijo. Kako neizrekljivo hudobno! Poleg tega je Galaxy 2 po dooolgih letih prvi direktni naslednik kakega Maria, tak z zaporedno cifro v naslovu. To neogibno pomeni, da se določene stvari ponavljajo. V prvi vrsti sama zasnova, ob kateri ig­ralec prvenca ne bo več s čisto enakim otroškim navdušenjem strmel v nize okroglih asteroidov, po katerih muštačarski rdečekapnik šiba s 360-stopinjsko svobodo ... platforme z zvrnjeno gravitacijo, kjer na glavo obrnjen skače navzdol ... magnetne zvezdice sredi vsemirja, ki jih hakljaš z wiimotom ... lovljenje ravnotežja na ogromni krogli ... plavanje po podvodnih širjavah ... drsanje po zamrznjeni gladini ... sedenje na hrbtu jezdne živadi, s katero frčiš po vnaprej do­ločeni stezi .... in podobno. Da ne omenjam zelenih cevi in podobnih večnih marjanastih elementov. Vse to je bilo in je zopet, tako da občutek novotarije kratkomalo ni več prisoten. 

Supermonkeyballasto rolanje na krogli, ki jo upravljaš z nagibanjem wiimota, je bilo že v enici. Je pa sedaj malo manj živčno, saj je manj priložnosti za padce v globočine, kar se ob malo preveč nagnjenem wiiljincu zgodi kar hitro. Mojstrovalci bodo pak veseli kroglastih speedrunov, kjer je treba priti do konca pred iztekom ure.

Tematsko obarvani svetovi, ki jim igra pravi galaksije, vnovič niso odprti za raziskovanje, kot je bilo v Mariu 64, marveč gre za dokaj ostro omejene stezice, polne ovir, čez katere se je treba na pretežno linearen na­čin iz dvodimenzionalnih Marjanov prebiti do zvezdice na koncu. Tudi nadzorna shema je ponovljena, saj naš junak, ki mora upoš­te­va­ti inercijo, uporablja enake gibe kot v prvencu, se pravi višji trojni skok ali skok iz počepa, daljši hop­saj iz zaleta, udarec z ritjo po tleh in vrtenje, s katerim onesposobi sov­ražnike. Morda je sistem le za kanec bolj odpustljiv do napak. Za neposredno kontrolo vnovič skrbita nunčak in tresenje wiiljinca. S slednjim po ekranu hkrati neodvis­no premikamo kurzorček, s katerim pobiramo številne koščke zvez­­dic (star bits). Ti rabijo kot valu­ta za dodatna življenja in odpiranje novih poti.

Vodič, ki ga prispeva Rozika in namesto tebe preigra kočljivi del nivoja, skrbi, da bodo manj ročni končali igro. A to ne pomeni, da je SMG2 za splošno publiko mimogredno lahek, pa tudi izkušenci bodo na nekaj mestih krčeviti. Vodič ne pomaga pri težjih zvezdah!

Super Mario Galaxy 2
Nintendo za wii
objavljeno: Joker 203
junij 2010