IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » 2010 FIFA World Cup
2010 FIFA World Cup

Sneti se pridruži Kek-cem na poti v deželo diamantov. Hrvati: blblblbl!

S lika številka 1: skupinski del, resnična grupa. Igram s Slovenijo, jasno. Prvo tekma z Alžirijo moramo dobiti, če ho­če­mo upati na osmino finala. V 92. minuti je 1 : 1, toda pazi! Dedič uide po desni in se pripravlja na centeršut. Teče, gleda, teče, gleda, poteg­ne nase dva Alžirca ... nakar od zgor­aj v praznino pred vratarjem uleti Velikonja. Jokič lepo poda po zraku in Etien z volejem iz prve zavleče žogo v desni zgornji kot za bistveno zmago.

Obrazi nogometašev so dosti bolje narejeni kot v Fifi 10, kar sega tudi do manj znanih. Do butcher boya Rooneyja so bili še preveč prizanesljivi.

Slika številka 2: smo v osmini finala! Soočeni smo z Nemci in v mislih imam dvoje. Prvič, nogomet je igra, ki traja devetdeset minut, nakar zmagajo Švabi. In drugič, Nemčija mora naprej. Če je špil realističen, me bo sodnik zajebal. Lep prodor Novakoviča v šestnajsterec, pred njim le vratar. Novagol sproži, žoga v levi spodnji kot, a v istem trenutku našega napadalca pokosijo od zadaj. Kaj se zgodi? Sudija piska prekršek, branilcu da RUMEN karton (!!), razveljavi gol (!!!) ter dosodi enajstmetrovko. Ki jo seveda zgrešim, Nemčija pa potem doseže gol. Hrošč? Itak. A hkrati se ne morem znebiti občutka, da je 2010 FIFA World Cup svinjsko realistična žogobrcarščina.
Slika številka 3: Slovenija šampion, o-o-ooon!!!! Kdor ne skače, ni Slovenc!!!!
Čemu tako dolg popis, od kod navdušenje? Mar ni to isto, kot ko lovoriko osvoji tvoj najljubši klub? Nak. Nogometna reprezentanca je odblisk naroda, ki je z uvrstitvijo na mundial dosegel legendaren uspeh. Če ti ob pomisli na Slovenijo v Južni Afriki zaigra srce, ponovitev tega čudeža v 2010 FIFA WC nadkrili vse, kar ponudi FIFA 10. Sploh ker v njem gledaš v nenaličen ob­raz enajstice. Igralni model iz desetke je popiljen in zategnjen s povečano učinkovitostjo strelov od daleč ter dodelano fizično interakcijo fuzbalerjev. Zelenice so rahlo večje, pridobila je igra na sredini, centeršuti so malce spremenjeni, teže je lobati vratarje, ker imajo na splošno več možganov, izvajanje enajstmetrovk je zahtevnejše ...

Dodanega ni nič ključnega, toda World Cup se igra še lepše od Fife. Niti najmanj ni poneumljen, kot se je pri takih odvrtkih godilo njega dni. Naprotno, če daš tako podaje kot strele na ročno kontrolo (manual), je solidno realistična simulacija fuzbala. Na drugi strani pa lahko izbereš poenostavljen nadzor z dvema akcijskima gumboma za strice in tetke, ki bi se s tabo pomerili v nedeljo popoldne. Grafika je od daleč malce podrobnejša, dosti kvalitetnejša kot prej pa v prizorih, kjer so nogometaši vidni od blizu. Izrecno moram pohvaliti umetno pamet, ki igra bolj življenjsko kot v vanilijini Fifi. Tekme na legendary so dostikrat nalik srečanjem s sposobneži na liniji, dočim je sesuti ra­ču­nalniš­ko Španijo s Slovenijo na tej zahtevnosti podvig. Pri tem je zanimivo, koliko nians vsebuje igra proti konzoli. Ko sem z našimi igral kvalifikacije, sem San Ma­rino doma razbil s 6 : 0, pri njih pa sem komaj stisnil zanikrni ena nula. Zakaj je to interesantno? Ker je San Marino tudi v resnici težko nadigrati na njihovem štadionu. Takih primerov je še več, saj denimo čutiš, kako nasprotnik pritisne po prejetem golu in kako pade zaradi utrujenosti ter demoraliziranosti.

Navijači v 2010 WC so enaki nerealnim frajerčkom, ki nabijajo igre v oglasih. Sami ljepotani.

Dogajanje na igrišču je torej popiljeno in na moč uživantsko. Ni pa igra tako močna, kar se vsebine tiče. Od enoigralskega standarda imaš na voljo instantno tekmo, trening in penale. Osrednji puščavniš­ki modus je simuliranje prvenstva z resničnimi ali namišljenimi skupinami, pri čemer lahko začneš v JAR ali greš skozi kompletne kvalifikacije, s prijateljskimi tekmami vred. Vdelani so pravi štadioni iz Afrike in večjih držav, Ljudskega vrta pa ne uzreš. Modus captain your country je variacija be a pro, se pravi, da stalno nadzoruješ izbranega nogometaša. Story of qualifying pa vsebuje ducate kočljivih situacij iz kvalifikacij z vsega sveta, med njimi vodstvo Slovenije proti Rusiji, ki mora izenačiti z igralcem manj. Večig­ralst­vo krijejo standardni načini, kot so rangirane tekme in co-op, ter novost, nalinijski mundial. Tu izbereš dr­ža­vo, nakar v izmišljenih skupinah igraš tako, kot bi sodeloval na prvenstvu, le da so nasprotniki naključni ži­vi ljudje. Skupno točkovanje po državah se odraža na spletni lestvici, kjer je Slovenija kajpak nizko. Naj, vseeno se ji ne odpovem. 
A največji hibi sicer presenetljivo kakovostnega izdelka sta drugod. Prvič, čeprav naj bi po koncu SP v igro dobili izzive s tekmovanja, je jasno, da bo špil tedaj začel nabirati prah na polici, medtem ko se bo Fifo 10 igralo vsaj do jeseni. In drugič, premalo je mundialskega vzdušja. Uradna licenca za štadione, reprezentance, žoge, himne, pop pesmi in te reči je samoumevna, a vse poteka skozi dokaj počasne ter suhe menije. Vstopi ekip so zelo slični kot v Fifi 10, pokala ti ne izroči prezidente, vmes ni TV-nastopov. EA so napač­no mislili, da zadostuje, če med srečanji kažejo živč­ne­ga trenerja in poštirkane mladeniče in mladenke, ki rajajo na tribunah ter imajo s pravimi navijači toliko zveze kot Slovenija z realnimi možnostmi, da osvoji prvenstvo. Ampak hej, upanje umre zadnje. No­vako­vič, Dedič in kompanija, GREMO!

Za sodelovalno (co-op) igranje so na voljo novi pogledi. Nič ključnega, nudi pa Fifin pogon dolge ure izgovorov za to vrsto igranja.

2010 FIFA World Cup
EA Canada / EA za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 202
maj 2010

78

sorodni članki