IGROVJE
stranka » igrovje » wii » Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

Navi se s čelado pridruži nor­cem, ki se kotalijo s hriba.

Dve leti sta okrog in spet so tu olimpijske igre. Po uspehih v Pekingu (Joker 174, 80) sta Mario in Sonic svoji moštvi pri­peljala zimovat v Kanado. Žal le na wiiju in DSu, saj morajo igralci na računalnikih, playstationih 3 in xboxih 360 trpeti ob res­nej­šem in uradnem, a neprimerno bolj zaničnem Vancouvru 2010. Tam, kjer je slovenska himna miš­maš zvokovja. Mario in Sonic Zdravljice sicer ne godeta, a na slovensko trobojnico ne pozabita.

Zdaj je med olimpijskimi disciplinami tudi kepanje! Skupaj z jadranjem po zraku sta del neresne skupine sanjskih športov. Vsako aktivnost otvorijo natančna navodila s filmčki.

Igralnih likov je zdaj dvajset, ob čemer se vrača izbiranje miijev. Nintendov tabor sta okrepila Don­key Kong in mali Bowser, Seginega pa Metal Sonic ter Silver. Tudi drugače je vsebine več kot na Kitajskem. Na izbiro imaš alpsko in ak­ro­batsko smučanje, deskanje, skoke, hitrostno in umetnostno drsanje, bob, hokej ter celo curling. Čuješ, Vancouver 2010! Vsi običajni športi so dostopni že spočetka, dočim se nabor 'sanjskih' odklepa postopoma. Tu gre za razposajena predrugačenja, ki močno spominjajo na Mario Kart. Resnobne proge se umaknejo barvitim, z gobani naseljenim strminam, kjer med dričanjem hlastaš za vprašaji, mečeš bom­­be in nasploh razgrajaš. Škoda le, da ni vdelanih več pist, saj raznolikosti hitro prične zmanjkovati.

Liki se po sposobnostih razlikujejo. Yoshi in Sonic sta med hitrimi, aligator Vector ter Wario med močnimi, princesa Bres­kev med spretnimi, brata Vodovodar pa sta solidna v vsem.

Tekem se lahko lotevaš posamezno ali se ude­ležiš zgodbovnega načina. Ta je narejen v ob­liki festivala, ki te skozi treninge lepo spozna z dis­ciplinami in nadzorom. Tako je zelo primeren za uvod, omogočeno pa je tudi družabno ig­ra­nje za do štiri osebke, tako kot pri vsem osta­lem. Žal le v skupni sobi, saj internetnega več­ig­ralstva ni. Kavčnim žurom so namenili še en način, kjer je športanje vpeto v preprost zunanji okvir. Četverica med igričkami poka balone, vrti kolo sreče ali se gre zemljo krast.

Pot boba je odvisna od nagibanja vse četverice igralcev. Treba je sodelovati, saj lovljenje idealne linije ni samo­umev­no. Za enega je na voljo toboganski način skeleton.

Fino je, da vsa udejstvovanja prinašajo na­ku­povalne točke. Z njimi greš v vas in v butikih na­kupiš nove vzorčke za smučarsko opremo, oblačila za miije, pesmice in olimpijske zani­mi­vosti. Prijem dodatno utrdi vzdušje zimske pravljice. A kakor je podoba lepa, se naveličaš zoprnega, nepotrebnega preskakovanja neš­te­tih vmesnih filmčkov. Prav tako začne presedati čakanje ob številnih nalagalnih zaslonih, ki precej zavrejo tempo.
Nadzor je neproblematičen in igrati je mogoče tudi brez pripetega nunčaka. Zavijaš z nagibanjem wiimota levo in desno, za skoke ali štart ga dregneš gor ali dol. Ko frčiš po zraku, z maha­njem v različne smeri izvajaš trike. Nekateri pod­špili omogočajo tudi rabo Wii Fitove deske, čeprav se moraš v tem primeru odreči družbi. A četudi je vključitev dile dobrodošla, jo zasenči odsotnost podpore zaznavalu motionplus. Zvrst je zanj kot naročena in ni opravičila, da ga niso vdelali vsaj opcijsko. Dobro, Olympic Winter Games so spodobno igralni tudi brez njega in zabavnosti jim ne gre očitati, pa curling vsebujejo. Curling! Vendar bi špil z nekaj več ostrine pri nadzoru znal zasijati še kako drugače kot ne­obvezno, sezonsko krajšalo časa.

Hokejske tekme prinašajo boje štiri na štiri in delujejo presenetljivo mesnato. Velik poudarek je na močnih udarcih, do katerih prideš s spretnimi podajami paka med igralci.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
Sega za wii
objavljeno: Joker 199
februar 2010

73
okvirčki:

Žepni olimpijki