IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Mafia: The City of Lost Heaven
Mafia: The City of Lost Heaven

Soldat LordFebini neprekosljivo uživa v vihtenju tomijevke in pajserja.


Ko zgazimo hidrant, zbijemo tri pešce, prepeljemo rdečo luč in prekucnemo avto, se za nami zapodijo policaji. Toda za razliko od drugih iger se jih ni težavno otresti. Lahko jih preprosto pobijemo ali pa zamenjamo prevoz in se potuhnemo.

Par podeželskih cest okoli mesta je speljanih fino. Škoda, da ni po njih nobene dirke na čas. Edinole enkrat tam zasledujemo ubežnika z denarjem. Njegova usoda je znana.
Naveza Čehov in Slovakov, ki sestavljajo Illusion Softworks, je upravičila vse obete in pričakovanja.Mafia je vrhunski izdelek in bi bila le stežka bolj 'mafijska'. Sedemstranski vedež je bil zategadelj docela na mestu in nič ne dvomim, da so si avtorji takisto dali veliko dela z raziskovanjem te tematike, kar se odraža tako na osupljivih grafičnih podrobnostih kot na vrsti nalog. Stereotipov, po katerih mafijo poznamo, namreč mrgoli na vsakem koraku. Že čas dogajanja je tipično alcaponovski - obdobje prohibicije (in leta po njej). Na mojo žalost je edinole zgodba malce plitva in grešno bi bilo igro kakorkoli primerjati z veličastnim Botrom, čeprav so avtorji od Puza prekopirali masikaj.

Predzadnja in zadnja naloga sta le bledi senci preostalih. Je razvijalce preganjal založnik, da tolikrat prelagani špil čimprej zaključijo? Bes plentaj Take2.

Mesto New Heaven je izmišljeno, vendar ima čisto vse potrebne elemente: kitajskoin italijansko četrt, naselje bogatinov nakuclju in revnejši predel, reko in morje, pristanišče in železniško postajo, poslovni center in park, viseče in dvižne mostove, tunel in krožni promet, cerkev in mestno hišo, široke avenije in ozke uličice, tramvaj in nadzemsko železnico ter, kajpakda, sprti italijanski družini. Glavni junak Tommy, ki si vsakdanjo skorjo služi z vožnjo taksija, se po naključju znajde med dvema ognjema in nima druge možnosti, kot da se pridruži don Saglierijevi bandi ter prične življenje mafijskega šoferja in soldata.


Mafia: The City of Lost Heaven
založnik: Illusion Softworks / Take2
demo: natlačenka/tlačenka 110
objavljeno: Joker 110
september 2002

89
posrečene in raznolike naloge
osupljiva grafična in zvočna dodelanost
skupaj vzeto izjemna igralska izkušnja
zaradi umiranja tečno ponavljanje
slab razplet