IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Tekken 6
Tekken 6

LP, RP, LK, RK in LS - Lamentirajoči Sneti na novi porciji drobljenja čeljusti.

Avtomat Tekken 6: Bloodline Rebellion (to je verzija s konca prejšnjega leta, na kateri temelji tale konzolna) je v japonskih igralnicah trenutno najpopularnejša pretepačina. Pred Street Fighterjem 4. Pred BlazBlue. Čemu? Eden ključnih razlogov je tale: špil je ukrojen po meri mladega japonskega sanjača, odraslega v svetu tamkajšnje popularne kulture, ki po božje časti borilne veščine, samuraje in ves ta golaž. Poglejmo. Štorija serije se vrti okrog turnirja Jeklena pest (Iron Fist Tournament), kjer zmagovalec dobi usnjeni prestol megakorporacije Mišima. Edini pravi kandidati za to so stari direktor Heihači Mišima, njegov sin Kazuja Mišima in vnuk Jin Kazama, ki si delijo neutolažljivo žejo po moči. V šestici Jin, zmagovalec prejšnjega turnirja, napove vojno svetu (ponovimo skupaj: VOJNO SVETU). Sekira se ne pretirano, saj je zaradi svojega znanja karateja neobčutljiv na krogle, granate, rakete, ogenj in zmrzal. Z mahanjem z udi prefuka tako normalne konkurente kot medvede, desetmetrske zmajoide in starodavne bogove. Norišnica.

Konkretno so novi liki Alisa, Lars, Bob, Jack-6, Leo, Zafina, Miguel. Kuščarski šef Azazel ni igralen, velerobot NANCY pa le na enem mestu.

Dobro, je za v Polje. Ampak Tekken se je publiki prikupil ravno zato, ker je pravljičen, hkrati pa temelji na resničnih pretepaških gibih. Vedno je bil opazno manj fantazijski od Street Fighterja in Soul Caliburja, a pisanejši ter humornejši od suhoparnega Virtua Fighterja. Tu ni ognjenih krogel in trimetrskih rezil, so pa androidi, ki jim odpadajo glave, in ovce, ki jih med akcijo mečeš okoli kot burja dračje. Na na način je zadovoljen otrok v tebi, istočasno pa imaš občutek, da bi lahko to, kar se godi v špilu, naredil tudi sam. Dokler kdo ne poleti v luft in z laserskim žarkom iz oči ne sprži plešočega kenguruja. Ampak hej, če si karatejec, znaš celo to! Da je borec pri tem odet v fantastične cunje, ki bi alternativne izpadle celo na pločniku v Šibuji, in je sfriziran kot 95 % mladih Japonceljnev, ni nak­ljučje. Tekken na ves glas rjove: sem tu in sem v st­ra­tosferi - pridi z mano in sanjala bova konkretno!

Scenarijski način tekken force je po vseh teh letih čakanja na šestico veliko razočaranje. Čeprav se lahko preoblačiš in mužgaš ovce.

No, če ne bi bilo globine veliko, bi Tekkena nihče ne šmirglal. Vendar je je. Lahko, da komu ne pašejo nekam sunkovito premikanje v 3D-prostoru, relativno počasno ubiranje poti gor in dol, dolge prednastavljene kombinacije (10-hit stringi), mogočna kaznovanja tistega, ki leži na tleh, in poudarek na žongliranju (juggle - držanju tekmeca v zraku s serijo udarcev), s či­mer se da povzročiti naravnost epske poškodbe. A to so deli priznanega borilnega sistema, ki navdušuje s silovitosto, hitrostjo, intuitivnostjo in zapletenostjo. Štirje gumbi nadzorujejo štiri ude, se pravi levo in desno roko (LP, RP - left punch, right punch) ter levo in desno nogo (LK, RK - left kick, right kick). Pritiski knofov se povezujejo v krajše ali daljše kombinacije - recimo LP LK RK RP botruje zaporednim udarcem z ro­ko, nogo, nogo in roko. Sledijo udarci, povezani z vno­som smeri, recimo gib križca ali palice od dol do na­prej in nato LP, ali pa dvakrat nazaj ter nato LP in RP skupaj. Na to se lahko nasprotnik odzove z lastnimi žvajzi, izmikanjem, nizkim ali visokim blokiranjem ter prestrezanjem. Nadalje so na sporedu prijemi, ki so močnejši, če konkurenta začopatiš s strani ali od zadaj, taktično vstajanje, ki lahko prepreči kaznovanje na tleh, zlasti pa spravljanje v pozicijo, od koder boš nasprotnika s perfektno odmerjeno serijo udarcev besno zažongliral, da bo jokal na kavču zraven tebe. Sistem privede do jasnega ritma plime in oseke, pritiskanja na tistega, ki je v defenzivi, in preskokov tempa, Tekken pa zaradi njega ne sodi zastonj na tepež­karski olimp. Šestica je zato poskočna, globoka, dodelana in poblaznelo igralna, saj rematch, ki ne zah­teva ponovnega včitavanja stopnje, izbiraš znova in znova in se sploh ne zaveš, kako ure polzijo mimo. Da­ma s popilki. Stara koka, dobra supa. Paše, oštja.


Stari liki so pač stari liki. Spremenjena je niansa tam, niansa tu, ampak Pavle se igra kot Pavle, Ana kot Ana in Joši kot Joši.

 

Tekken 6
Namco Bandai za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 197
december 2009