IGROVJE
stranka » igrovje » PSP » Fieldrunners
Fieldrunners

Sneti

Naskok grižljajčkastih iger za PSP, minijev, ki jih v digitalni obliki za drobiž prodajajo v internetnem Playstation Storu (torej jih ni na UMDju), vodi Fieldrunners. Ironično gre za predelavo s PSPjevega velikega tekmeca iphona oziroma ipoda touch, ki gre tam že nekaj časa v promet kot sveže žemljice. Risankasti špilčič sodi v zvrst tower defensa oziroma branjenja s stolpi. Poanta slednjega je ta, da po karti modro razporejaš stolpe, ki nato samodejno koljejo uletavajoče sovražnike. Žanr je drugod odlično zastopan, na PSPju pa maloštevilčen, zato so Fieldrunners toliko zanimivejši.

Spodnja vrstica ikon, prek katerih izbiraš vrsto stolpa, se skrije, ko se s kurzorjem preseliš nanjo. To te zna zmesti, toda akcijo lahko kadarkoli pavziraš.

Sploh, ker so kakovostno narejeni. V komaj 28 MB dolgi datoteki dobiš pet ločenih kart, ki brez pomikanja ležejo na PSPjev zaslonček. Grafično enostavne površine so tematsko različne (trava, led, kovina …), toda največja razlika med njimi je, da so prve tri brez naravnih ovir, na zadnjih dveh pa te so in prispevajo k raznolikosti. Prav tako je važno, koliko valov sovražnikov bo po štartu primezelo iz označenih duri in kako bodo sestavljeni. V krajših in daljših kolonah spreminjave hitrosti se proti izhodu ali izhodom napotijo pehota, motocikli, tanki, he­likopterji, letala ter goseničarski roboti. Tematika je torej sodobno do rahlo futuristično vojaška. G.I. Joe! Da jim preprečiš pot, imaš na voljo šest vrst stolpičev: mitralješkega, svinjarijskega, raketarskega, električ­ne­ga, og­njevitega in mož­nars­ke­ga. Prvi najbolje op­ravi s pe­šadijo, drugi enote upo­čas­njuje, tretji poš­ko­du­je nasprotnike v večjem ra­diju in tako dalje. Stolpe gradiš v zameno za denar, ki ga dobivaš za vsakega capinčka, ki umre. Slehernega je moč nadgraditi trikrat, s čimer ne dobi kakih novih sposobnosti, le močnejši postane.

Sovražniki jamejo sčasoma uletavati križem kra­žem. Če se ne prilagajaš s podiranjem in postavljanjem stolpov, zelo hitro popušiš.

Recept je torej klasičen, vendar je izveden nadvse simpatično. Valovi so dobro premišljeni in vse bolj pisani, dočim sovražnički po kapljicah postajajo zmerom močnejši in jim nenadgrajeni stolpiči kmalu ne pridejo več do živega. Takisto postajajo vse manj občutljivi na nekatere vrste tvoje obrambe. Če imaš tako postavljenih milijon strojnic in nič raket, ga boš kmalu nasrkal. Po drugi strani pa igra kaznuje refleks, da vse mitraljeze zamenjaš z raketniki in ocvrtniki, saj vmes mimogrede uleti dolga vr­sta gmizavčkov, proti katerim so najbolj efektivna ravno rešetala. Smisel je to­rej v dobri mešanici stolpov in v tem, da tolovajčiče po nivoju spelješ na čim daljšo pot, na kateri kasirajo kar največ poškodb. A to ne velja za leteče enote, ki s premočrtnim letom kaznujejo pretiravanje z labirinti …
Res je, da igri na dolgi rok malo zmanjka raznolikosti in da je sto valov nekam razvlečenih. Zlasti, če te ubijejo pri 85., nakar moraš spet od za­čet­ka. Toda zmago je moč doseči na res veliko načinov. Poleg tega te dodatno testirajo višje težavnosti in podaljšani modusi. Že na easy igra ni prav nič lahka in na srečo se naslednji nivo odklene po polovici preživetih valov. Na medium je orenk izziv, saj se je treba hitro prilagajati, odstranjevati ne­­­ustrezne towerje in dog­ra­je­vati obrambo, medtem ko je hard pravšnji izziv za okorelce. Vsaka stopnja je sprva na voljo v modusu classic (štiri vrste stolpov, sto valov), nakar odkleneš extended (šest vrst stolpov, sto valov) in endless. Krovno merilo za uspeh so točke, žal pa lestvice niso spletne. Tako kot ni nobene oblike multiplayerja. A nič ne de, saj za pet ev­rov dobiš zvrhan koš enoigralske stolpičarske zabave. 

Fieldrunners
Twitchy Thumbs za PSP, iOS
objavljeno: Joker 196
november 2009

85

sorodni članki