IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Brütal Legend
Brütal Legend

Sneti si obleče usnjene hlače in laj­bič z netki. Pošasti umrejo od smeha.

Naš svet je v večni vojni med pravim in lažnim. Med resničnimi in potvorjenimi pristaši tega in onega, med resnicoljubneži ter lažnivci. Tudi med pristnimi in prevarantskimi metalci. Prvi so živijo s to glasbo in zanjo, poslušajo recimo Ozzyja, Prieste in Motörheade, ne šmirglajo skomercializiranega dreka. Drugi se cvileče onesveščajo ob Warrant in Linkin Park, preden si gredo na stranišče menjat vložek, muzika pa je zanje mimogredna zadovoljitev čutov, ki jo lahko že jutri zamenja nekaj drugega. Recimo Beyoncé.

Širom sveta odkrivaš solaže, s katerimi nato prikličeš avto, izkoristiš gejzir fanov ali sovražnikom stopiš obraze. Facemelter, bejbi!

Take paciente najbolj sovraži Eddie Riggs, romantično-cinični čokatež, ki v vlogi punčke za vse skrbi za rokersko turnejo. Tip je roadie - tehnik, ki se prevaža naokoli z glasbeniki in počne zanje vse mogoče, od uglaševanja inštrumentov do postavitve odra. Žal je turneja rokerska le po imenu, saj je bend Kabbage Boy protitop sodobnih Gej Muverjev, ki so si slučajno oprtali kitare in jih v interesu Gospoda Evra pospremili z rapom. Eddieju gredo te komercialne pizde na živce, ampak hej, služba je služba in opravlja jo profesionalno. Do te mere, da pred smrtjo na prizorišču reši enega od nastopajočih, pri čemer ga nasrka sam. V lobanjo mitološke zveri, ki jo ima za zaponko na pasu, steče nekaj krvi in Eddie se znajde v drugi dimenziji. V risankasti, pravljični deželi, ki jo je ustvarila Velika Ognjena Beštija Ormagöden, kjer so naokoli razmetani kipi mitoloških junakov in gigantski kamniti meči, koder se nebesni svod dotika hribov iz lobanj, koder zrak tresejo zvoki električnih kitar. Kjer se odvija bitka med Svetlim in Temnim, med zatiranimi ljudmi ter krutimi demoni. Eddie je doma.
Brütal Legend je po Full Throttlu druga hvalnica rokenrolu izpod prstov Tima Schaferja, humornega genialca, ki nam je dal take klasike, kot so Maniac Mansion, Monkey Island, Grim Fandango in Psychonauts. Njegove igre so se vedno bavile z mikrokozmosi glavnih junakov, toda poznavalci so opazili še nekaj: da se jim zmerom bolj približujejo. Tako smo v fantastičnih skakaških Psihonavtih (Joker 143, 92) dobili vlogo mladeniča, ki stopa v glave drugih udeležencev poletnega tabora. In kaj se zgodi v Brütalni legendi? Hja, v glavi ostanemo! Celotna igra razen uvodne sekvence se odvije v Eddieju, Schafer pa, kot smo od njega vajeni, inteligentno, pazljivo ter z obilico smeha secira njegove želje, strahove, spomine in načela.

Kovinska pajkovska kraljica je klasičen, toda fino oblikovan nasprotnik, do katerega pelje kar malo strašljiva podzemna stopnja.

Zato ni čudno, da pademo v igro, ki staromodni metal časti po božje. Že naziv Eddie Riggs je sestavljen iz imena maskote Iron Maiden in priimka njenega ustvarjalca. Govor je Eddieju dal Jack Black, hollywoodski igralec, ki si je s svojimi filmi, kot je Te­nacious D in the Pick of Destiny (Joker 178 - glejte, če še niste!!!), zacementiral sloves večnega pobalinskega rokerja. Seveda ima lik njegov stiliziran stas. Na poti sre­ča truščave muzikante, kot sta Ozzy Osbourne in glava Motörheadov Lemmy Kilmister, pa vroči mački in lepotca Larsa Halforda - vodjo dobričin, ki je z dolgimi svetlimi lasmi pobegnil iz nak­ljučnega težkometalnega benda. Halford je kajpak priimek Roba Halforda, kričavca skupine Judas Priest, ki posoja glas negativcu generalu Lionwhytu, kar je zaje­bancija na White Lion in podobne glamovske ansam­b­­le. Za njim stoji imperator Doviculus, superiorno og­las­­ničen od Tima Curryja. Lionwhyte bo do valjanja po tleh od režanja pripravil vsakogar, ki se količkaj spozna na zgodovino rokenrola, saj ga seka s svojo nemogoče dolgo frizuro, s katero leti po zraku, ruticami in našminkanim frisom. Eddie take ponaredke pač mrzi, zato ga v večnem trenutku med življenjem in smrtjo, kamor pademo, uvrsti med gnide, dočim mu Lemmy in Ozzy kot carja pomagata.

Brütal Legend
Double Fine / EA za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 196
november 2009

79

 
 
 
sorodni članki