IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Secret of Monkey Island: Special Edition
The Secret of Monkey Island: Special Edition

Navi

Ron Gilbert je pred leti dejal, da bi bilo prebarvanje MI1 ogromna napaka in k igri ne bi dodalo ničesar. Ko pa so ga kontaktirali glede pomladitve taiste igre, ni ostal ravnodušen. The Secret of Monkey Island: Special Edition je namreč prava očesna radost, saj so sleherno prizorišče ljubeče prelili v krasno, ročno naslikano grafiko visokih ločlji­vosti.

Gobezdavi trgovec Stan je eden najbolj priljubljenih likov sploh. Začne z rabljenimi plovili, nakar se gre v vsakem delu drugačno podjetništvo.

To seveda olajša preglednost, recimo pri iskanju palme, pri odvrženih veslih in še kje. Dodaten in hudirjevo posrečen bonus je, da je moč s tipko F10 kadarkoli preklopiti med staro ter novo verzijo. Super primerjava med verzijama in dokaz, kako zelo zvesti so bili originalu. Pri likih so se odločili za bolj risankasto podobo, čeprav ne tako izrazito, kot je v to smer zajadral Curse. Je pa res, da je vsaj Guybrushev videz malce vprašljiv, saj so ga postrigli na gobico in mu prečko visoko natupirali. Nadaljnje izboljšave zajemajo glasbo, predvsem pa dodatek glasov. Pri tem so se zelo potrudili, da so zbobnali skup govorce, ki smo jih vzljubili v prejšnjih delih, torej z Dominicom Armatom na čelu. Vdelani govor je nadmočen in sploh zasije pri prerekalnem sabljanju, saj Guybrush pri delanju napak govori dosti bolj omahljivo kot med zma­go­­vanjem.

Pri prebarvanju so bili tako filigranski, da so verno poustvarili sleherni plamen in kocino na bradatih obrazih pomembnežev.

Uganke ostajajo enako neusmiljene, sploh ko Guybrushevi šolni enkrat zagazijo v blato Opičjega otoka, zato je vdelana pomoč dar z neba. Ko ne veš, kaj bi, stisneš tipko H in igra ti navrže namig. Ti se stopnjujejo do konkretnih navodil z velikansko puščico, ki kaže, v katero smer moraš stegniti krake. No, ker je hkrati odprtih več ugankarskih niti, vodenje ne skrbi za boljše razumevanje zgodbe in ozadnih mahinacij. Prav tako bi usmerjevalne vrstice lahko spisali z malo več srca in robatega humorja, ne da izpadejo kot rahlo naveličani, sitni plonkci. A to je postransko, kajti špilu veliko bolj zamerim nekaj drugega. Je že prav, da se pri ozadjih in tekstu izvirnika držijo kot pijanec jambora. Toda nepričakovana puzla je, zakaj so šli kopirat in celo potencirat vso okornost prazgodovinskega vmesnika. Ukazov ostaja devet in jih moraš izbirati iz skritega menija ali klikati po ustreznih tipkah, kar je na ergonomsko prelomljeni tipkovnici dodatno neudobno. Pri kombiniranju predmetov v žepih je vmesnik tako slaboumen, da moraš predmet uporabiti ('use'), nakar te vrže iz inventarja in ga moraš odpreti ponovno. Kako zoprno je to pri uganki z grogom, se ne da povedati. Čeprav so delno omilili nenehno odpiranje vrat, se niso spomnili na puščice za hitro prehajanje med prizorišči ali za skok na zemljevid, zaradi česar do onemoglosti brusiš pete.

Guybrush ima večne težave z uporno posadko. Mečevalka Carla, trhlodušni Otis in tetovirani Meathook se pojavijo tudi v kasnejših delih.

Sočasno so izdali verzijo za iphone in kakor me boli srce, je tam nadzor še desetkrat slabši kot na večjih bratih. Razsvetljeni vedo, da je na iz ječe pobeglem iphonu moč poganjati emulator ScummVM in da tam igranje ni najudobnejše, saj s prsti ob tapkanju zastreš velik del zaslona, kar ubija natančnost. Podobno je tudi tu. Namesto da bi vmesnik prevetrili, glagole nanizali ob spodnjem robu in dali na voljo kazanje ter klikanje, smo obsojeni na počasen, trapast kurzor. Ta zagotovljeno zagreni že prve minute igre, ko je treba motoviliti skozi krčmo in pretentati galeba. Izbiranje glagolov je okretno kot pirat brez noge in žre čas ter živce kot za šalo. Da ne govorim o tem, kako ob ukvarjanju s točkami na spodnjem delu prizorišča nehote odpiraš inventar, med čimer ozadno dogajanje veselo teče dalje. Res škoda sicer izvrstne igre.
No, kljub tem nerazumljivim odločitvam se je nedrkamožni izdaji za 9 evrov, kolikor stane na Steamu (PC) in Livu (xbox 360), težko upreti. Ob njej si bodo novodobni igralci širili obzorja, četudi si bodo pogrizli kak noht zaradi vmesnika, stari mački pa bodo brizgajoče nostalgirali in spomine impregnirali z okusno preobleko ter zares dobro sinhronizacijo. Ker je bil sprejem več kot navdušen, ni vrag, da ne bomo ugledali tudi predelane dvojke in še katere druge avanturistične klasike, kot je Maniac Mansion.

Element izvirnika so bili približki obrazov med dialogi. Elaine je takrat dobila obraz neke Gilbertove sodelavke, česar v restavrirani verziji ni več.

The Secret of Monkey Island: Special Edition
založnik: LucasArts
objavljeno: Joker 193
avgust 2009