IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Outrun Online Arcade
Outrun Online Arcade

Sneti

Na trojko bomo še čakali, zato pa Outrun pri življenju ohranjajo drugače. Grupa Sumo Digital je v Seginem okrilju na Playstation Network (PS3) in Xbox Live Arcade (X360) dala Outrun Online Arcade, ki košta približno evrskega desetaka. Gorke vode niso odkrivali, saj je reč le malo preoblikovan Outrun 2 SP z avtomata. To pomeni petnajst SPjevih prog in deset ferrarijev - enza, 360 spiderja, F40, F50, 250 GTO, 512 BB, dina 246 GTS, 288 GTO, 365 GTS/4 daytono in prislovično testarosso. Vse je odklenjeno že spočetka in pripravljeno na uporabo v vseh načinih.

Outrun je prišel leto za Hang-onom, motoristično simulacijo, katere avtomat slovi kot prva naprava, ki je zaposlila vse telo. Z drugimi besedami, sedel si nanjo in se pustil preritati.

Osnova sta modusa outrun (pelješ do cilja, nabiraš točke in se trudiš, da ti ne zmanjka časa) in time attack (vožnja na čas z duhcem). Na voljo sta v taki obliki, da se cesta cepi, ali v onaki, da zaporedoma prevoziš vseh petnajst delov, če se ne izteče ura. Tretji način je heart attack, kjer izpolnjuješ blondinkina povelja, recimo vozi v mejah barvne cone na asfaltu, prehitevaj brez nesreče, driftaj toliko in toliko časa ... V zameno dobivač srčke in oceno. Seveda so vdelane internetne lestvice za vsak modus posebej, tu pa je še multiplayer za do šest sodelujočih.

Igro so z avtomata v kasnejših letih predelali za osemnajst sistemov, med drugim mobilne telefone. Špilati jo je moč v Shenmue 2 in se pojavi v podaljšani inačici filma Donnie Darko.

Sliši se ozko usmerjeno in nevznemirljivo. Oboje je neke mere res, saj stalno počneš eno in isto, če že imaš Coast 2 Coast, pa je ključni raz­log za nabavo HD-grafika. Avti se ne razlikujejo, tako da je vseeno, če izbereš dina 246 ali F40, so pa na voljo v dveh variantah, navadni in hit­rejši, teže obvladljivi tunani. A kljub temu za ušivih deset bruseljčanov dobiš eno najbolj izpiljenih in zabavnih arkadnih dirkačin. Vse, kar sem govoril o Outrunu 2 in SP, drži za OOA, od sinergije med nadzorom in progami prek prizorišč, ki so speljana tako vrhunsko, da NFSje peljejo scat v Donavo, do čudovitega občutka vožnje. Ko ob spremljavi nedolžne muzike v vlogi voznika, ki takole lagano sportski šofira z eno roko, pri tristo na uro vržeš enza v bočno drsenje skozi ovinek, pri čemer (smeh) počiš dol avtobus, ki ga enako tišči do ploha, je Undercoverjev razbijaški nič hipoma pozabljen. Kaj šele, ko v brutalno neomejenem vidnem polju občuduješ krasne nivoje, obsegajoče žitna polja, cesto pod slapom, lasvegaško mesto, zasneženo krajino, megličasto divjino ter nasad cvetočih češenj. In ko se resno lotiš piljenja rekordov. To lahko počneš eno petminutno seansico na dan ali pa cele popoldneve, igri ni pomembno. Zakaj? Zato, ker ve, da se boš vrnil.
Škoda, da ni nič nove vsebine glede na C2C ali SP, da manjka razdeljen zaslon za dva (?! - res nerazumljivo), da je pregledovanje lestvic okorno in da so v večigralstvu hrošči, saj se grafiki mestoma čisto zbluzi. Takisto v multiju ni prometa, zaradi česar ne moreš uporabljati slipstreaminga. A vendarle je Outrun Online Arcade zadnje čase najbolje naložen desetak v arkadno dirkačino. Tako lep, igralen, genialen in ... drugačen je. Tudi po zaslugi teh enopartijsko F&Fjevskih časov.

Outrun pri nas ni bil nikdar posebej spoštovana ali igrana franšiza, verjetno zaradi japonsko-konzolnega porekla.

Outrun Online Arcade
Sega za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 190
maj 2009