IGROVJE
stranka » igrovje » xbox 360 » Mortal Kombat vs. DC Universe
Mortal Kombat vs. DC Universe

"TEST YOUR MIGHT (YET AGAIN)!" Sneti: "IZVOLI SEPTOLETO!"

Simboli modernega igri­čar­ja so hud avto, mrtev terorist in nabildan lik v World of Warcraft. Tistega, ki je špilavsko kariero razvijal v devetdesetih, pa so enako zaznamovali iztrgane hrbtenice, rjovenje "FINISH HIM!" ter bajka o kozmičnem turnirju, kjer se spopadejo bojevniki Teme in Luči. Se pravi, Mortal Kombat. Legendarna serija pretepačin, ki smo se ji poklonili v cifri 163, se je tehnično globljemu in risankas­temu Street Fighterju zoperstavila z digitalizirano grafiko ter na debelo narezano pravomoš­kos­t­jo. Nič čudnega, da se je prelevila v kult.

Če bi izbiral med verzijama za xbox 360 in PS3, bi mi bilo vseeno. Je pa res, da je xboxov plošček za pretepačine dokaj neprimeren.

Kod drugod si mogel nasprotnika švedrati s kopjem, ga elektrokutirati, vreči na osti v globeli, zamrzniti oziroma ga na splošno prefukati, da je scal kr­v­no plazmo, nakar si ga usmrtil na posebej grozovit način? Kje so si roke podajali nindže z nadnaravnimi sposobnostmi, nakaze s štirimi rokami ali ostrimi rezili namesto njih, joškate soldatinje, roboti ter parodične izpeljanke Van Damma? Nikjer. Mortal Kombat je bil - in je - nekaj posebnega, z nezgrešljivim zgodbovnim vesoljem, osebami, estetiko ter bojevalnim sistemom. Kakor je ta po tehnični plati že zaostajal za SFjem.
Toliko bolj debelo smo zato pogledali, ko je foter serije Ed Boon naznanil, da bo MK spojil s stripovskim univerzumom založnika Detective Comics – s patroni, kot sta Superman in Batman. Ob prvih slikah, temač­nih in okornih, smo se nato zgolj križali. A preizkus v Leipzigu je naznanil, da špil ne bo smrdel tako, kot smo pričakovali. In dejansko je Boonovo moštvo dos­­tavilo v redu tepežkarico.

Deathstroke je precej neznan DCjev junak, ki se ne bo proslavil niti z nastopom v tem špilu.

Izgovor za bataljo ni stari turnir, marveč spajanje našega sveta s Kombatovo dimenzijo. Ko Superman fenta temačnega Darkseida, Raiden pa Shao Kahna, se negativca združita v nadcapina, Dark Kahna. Negativna čustva iz slednjega pronicajo v bojevnike, ki zato ne glede na svoje poreklo besnijo in se hočejo z nekom po vsej sili stepsti. (Nekako tako, kot bi prišel v Maribor.) Temu črnemu občutku pravijo bes, 'rage', in je sučna točka štorijalnega modusa, ki je ločen na MKjevo in DCjevo plat. Za razliko od večine pretepačin tu prisostvujemo izdelani zgodbi, predstavljeni skozi mnoge s srčkom narejene animacije in z govorci, ki niso bili do včeraj stalne stranke pri logopedu. Kdor pričakuje resnobnost v slogu novih DCjevih filmov, kot je The Dark Knight, bo sicer razo­ča­ran, saj je fabula polna klišejev in hecnosti. Imamo vesoljsko ploščad, superheroje v trikojih, babe z epskimi joški, mačistični bravado, lažno zenovstvo in ultra šundast zaplet. Ko vidiš, s kakš­no resnostjo se obravnava nekaj, kar je no­ro lahkotna neumnost, se počutiš, kot bi bral superherojski strip iz zgodnje srebrne dobe. A MK se od nekdaj valja po takem pristopu kot prase po blatu in naivna napihnjenost sčaso­­ma postane prav simpatična.

Če v free fall kombatu pokasiraš vse udarce, si ob tretjino energije. Zato se velja potruditi in sokolje opazovati, kaj pritiska nasprotnik.

No, če zgodbovni del čislaš ali ne, dejstvo ostaja, da so se z njim – glede na to, kako skopuška je ta plat običajno v pretepačinah – potrudili. Je pester in skupno traja kakih osem ur, zlasti pa vsebuje lep niz niti ne na silo povezanih bojev, v katerih preizkusiš nekako polovico likov. Teh je enajst na vsaki strani. Mortal Komba­tovo bando predstavljajo stari znanci Liu Kang, Kano, Raiden, Scorpion, Sub-Zero, Kitana, Sonya, Jax, Baraka, Shang Tsung in Shao Kahn. Na drugem bregu pa čakajo Joker, Captain Marvel, Wonder Woman, Green Lantern, Catwoman, Flash, Batman, Deathstroke, Darkseid, Lex Luthor in Superman. Osemnajstero jih je na voljo takoj, Kahna in Darkseida je treba odkleniti. Poleg v štorijalnosti moreš borce zapreči v tipskem arkadnem modusu z neskončno 'žeto­ni', kjer ima vsak lik svoj animiran konec; načinu za dva; vadbenem modusu; urjenju kombinacij; in rangiranih ter nerangiranih bojih na spletu.

Mortal Kombat vs. DC Universe
Midway za xbox 360, playstation 3
objavljeno: Joker 185
december 2008

75