IGROVJE
stranka » igrovje » pc » World of Warcraft: Wrath of the Lich King
World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Aggressorja vročekrvna hordovska duša greje tudi v ledenih pokrajinah Northrenda.

Človeška populacija se danes deli na dvoje: tiste, ki igrajo World of Warcraft z veseljem, in tiste, ki jih je ob tem sram. Okej, šalo na stran, WoW tudi po štirih letih obstoja še vedno raste in ni videti, da bi kaj omagoval. Malce pred izidom pričujočega dodatka je število naročnikov doseglo enajst milijonov in prodajni podatki Lich Kinga so temu ustrezni. Prednaročila so zopet čisto mimogrede podirala rekorde, takenako število v prvem dnevu razposlanih izvodov. Obstoječi višek, ki ga je držal kdo drug kot prejšnji dodatek The Burning Crusade, je Lich z 2,8 milijona komadov prehitel še za 400.000 kosov. Kako pomemben je WoW za trg, opiše dejstvo, da se je Ozzy Osbourne v oglasu za Licha celo potrudil govoriti tako, da se ga je razumelo vsaj na pol. Redkokdo ima to čast. Kevin Werbach, svetovalec Baracka Obame za medije, je level 70 tauren shaman, medtem ko je Mila Kunis ob omembi, da je 'zelo dober mage', v eni potezi postala predmet mokrih sanj vseh geekov na obli.

Grafično podobo Nevihtneži postopoma po malem nadgrajujejo in ni moč spregledati natančnejših teks­tur na veliko objektih. Conan to vseeno ni, dasi zaradi umetelne vsebine to ne moti.

Wrath of the Lich King je okvirno še vedno WoW, kot ga poznamo. Boj se ni magično spremenil v onega iz Tekkena, nabiranje epske vijolične opreme je še vedno alfa in omega napredovanja na zgornjem koncu, PvP ter rokodelstvo ostajata podhranjena. Okvirne postavke so torej na moč podobne tistim ob Burning Crusadu, saj si pri bazi 11.000.000 uporabnikov ne smeš privoščiti pretresov, ker bi tvegal epidemijo srčnih napadov in depresije. Hkrati pa je novosti dovolj, da se imajo privrženci o čem prerekati leto ali dve in da hkrati pade kaka nova žrtev. Toda Licha preveva občutek, da se je Blizzard tokrat potrudil dosti bolj kot ob prvem dodatku.
To vidimo kaj hitro po prihodu v severni Northrend, novi kontinent, koder domuje Arthas - kralj nemrtvih. Pred nami se odpre devet prelestno lepih novih ozemelj, ki že tako visok Blizzardov standard potisnejo še stopničko više. Če je Outland noro variriral med gigantskimi vijoličnimi gobami in zmaji, nasajenimi na zašpičene rdeče gore, je Northrend veliko bolj povezan, pristen in smiseln. Podivjano pisano fantazijo in vesoljce tokrat zamenja odraslejši srednjeveški vikinški slog. Nič bati, barvitosti je kljub v sneg okovanemu kontinentu dovolj, kajti avtorji niso vsega ozemlja enostavno polili z belo. A sedaj je mnogo močnejši občutek, da smo del nečesa resnejšega. V Outlandu je Blizzardu pri ustvarjanju vtisa, da gre za vojno proti Illidanu, proti koncu malce spodletelo. Tu pa konflikt med človekolikimi rasami in Arthasom preveva malone celotno dogajanje in se, ko napredujemo proti Icecrownu, kjer domuje nemrtvi kralj, samo stopnjuje.

Napredovanje do 80. stopnje je približno tako hitro kot v Burning Crusadu, medtem ko so levelanje pred sedemdeseto stopnjo močno pospešili. Zato je igra sedaj prijaznejša začetnikom. Beštije na poljanah so še vedno enako tumpaste kot prej in potrebno je biti genij, da krepnemo. So pa finega videza.

Nevihtneži niso pustili, da bi bogata štorija zavoljo omejitev nalinijščin izzvenela votlo in prazno. Izdatno so se poslužili tehnologije, ki je bila v WoWu prisotna že prej, a so jo redko uporabili: phasing. Ta omogoči, da igralec vidi le sebi prirejeno vsebino, pri čemer ne gre za instanciranje s povsem ločenimi vzporednimi svetovi, kot v temnicah. Zaradi phasinga lahko po lastni volji izpolnjujemo kveste, ki spreminjajo pokrajino, ne da bi vplivali na druge igralce. Posledice so daljnosežne, saj okolje zdaj dejansko odraža naše napredovanje, na podlagi česar dobimo občutek, da smo spremenili obličje Azerotha. Če na primer opravimo nek kvest, se določena postojanka napolni z vojsko, ki je prej ni bilo tam, in vidijo jo samo tisti, ki so prav tako izpolnili dotično nalogo. Phasinga ni na vsakem koraku, je pa jedro nekaterih dolgih verig kvestov, ki se ukvarjajo z osrednjo zgodbo in so izkušnja, ki je World of Warcraft doslej še ni premogel, saj peljejo scat marsikatero enoigralsko frpjko. Že v prvi tretjini napredovanja do nove meje, osemdesete stopnje, smo priča veleizdaji v vrstah Horde in smo se pri­morani ob boku Thralla in Sylvanas boriti za Undercity. FOR THE HORDE!

World of Warcraft: Wrath of the Lich King
založnik: Blizzard / Activision Blizzard
objavljeno: Joker 185
december 2008

death knight
domišljijska pokrajina
dostopnost
phasing
posrečeni kvesti in vozila
PvP in rokodelstvo zaostajata
statičen svet