IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 3 » Wipeout HD
Wipeout HD

Snetiju ni treba izvajati testov po­me­žika. Ker ne mežika sploh.

Ljubitelju običajnih dirkačin je težko ugotoviti, kaj je takega na futuristični piči-miki seriji Wipeout, da upravičuje trinajstletno zgodovino in devet delov za prav toliko različnih sistemov, do playstationa 1 prek PCja do PS3. Reč je navsezadnje videti kot čudno zmene, kjer po enoličnih kovinskih stezah krmiliš hitra, občutljiva plovilca, lebdeča tik nad tlemi. Kako naj bi se kaj takega kosalo z vzdušnim Burnoutom in pičuzastim Need for Speedom?!

Dirkačine so mnogokrat brez duše, ki tu nastane skozi futuristično estetiko s prepoznavnimi logotipi, katakanskimi vmesnimi zasloni, tuc-tuc muziko ter stilistično neopo­re­č­nim HUDom. Študijski primerek kristalno čistega dizajna!

I, zlahka! Temelj Wipeouta je spizdjot hitrost na robu člo­veških zaznav, čemur se pridruži hitro pričuljiv, a težko zamojstrovan nadzor nad ladjico, sestoječ iz plina, običajnega nagiba in zračnih zavor, ki botrujejo ostrejšim zavojem. Tako opremljenega te špil postavi na steze, ki so nabite z zavoji ter strminami in na katerih ne manjka drobnih ploščadi, ki te pospešijo oziroma ti naključno dajo hitrostni ali oborožitveni bonus. Dinamiko pa zaokrožajo nasprotniki, ki se ravno tako pehajo za zmago. Tako nastane vizionarska združitev arkad in simulacij, saj Wipeouti kombinirajo dostopnost in brzinsko vznemirjenje s pot­rebo po učenju maltene vsakega metra proge.

Napredovanje ti poleg prvenstev odklepa posamezne steze, nastavitve, trofeje in kožice za moštva, ki si jim zvest.

Vse te ključnosti so prisotne tudi v Wipeoutu HD za playstation 3, ki ga za 20 evrov prodajajo v spletni štacuni Playstation Store. Prvi pogled nepoznavalca je za igro, tako kot za vso serijo, spet neugoden. Ja, hitrost je bliskovita in gladkost perfektna, zakaj šestdesetero sličic ne sekundo ne upade niti za moment. A karkoli drugega bi bil kriminal, ker se črna zvezda ob pusti okolici stez in temeljnih svetlobnih učinkih ne pretegne. Nadalje preseneti ohrnost vsebine za wipeoutovske znalce. Špil vsebuje osem prog, od katerih ni niti ena izvirna. Šest jih je iz Wipeouta Pure za PSP, dvoje pa iz Pulse, takisto za ročni plejštacjon. Iz Pulsa so pobrali tehno muziko, dvanajst plovil v ravno toliko moštvih in enoigralsko kampanjo. Dotično tvori osem zaporednih prvens­tev - mrež šesterokotnikov, kjer ti tekme da­jejo po tri, dve ali eno točko. Ko v enem prvenstvu osvojiš zadosti točk, se odklene naslednje. In z istega mesta so sunili še na­čine. Pet jih je: običajne dirke proti nasprotnikom, turnirji (zaporedja dirk s točko­va­njem), speed lapi (sam na progi z duhcem, najboljši krog od sedmih), time trial (šteje skupni čas štirih krogov) ter zone (plin je samodejen, začneš počasi in drviš vse hitreje; raztreščiš se gotovo, vprašanje je le, koliko boš zdržal). Pridodani so racebox, kjer pelješ katerokoli odklenjeno stezo s podrobno nas­tavljenimi pogoji, spletne lestvice, večigralstvo za dva za eno konzolo na vertialno/horizontalno razdeljenem zaslonu pri 30 fps in dobro delujoči multiplayer za največ osmerico, ki pozna posamezne dirke ter turnirje. Vse to, razen split screena, je znano s PSPja.

Fina opcija je predvajanje lastnih soundtrackov za zamenjavo tehno zvokov s čim tršim. Priporočam Judas Priest in Within Temptation.

Je torej Wipeout HD le Pure + Pulse za sobni sistem? Le po eni strani, kajti Bog se skriva v podrobnostih, ki se razkrijejo skozi daljše igranje. Studio Liverpool je prefrigano izgotovil hibridni vozni model, ki si stransko drsenje in sodčkaste zavrtljaje po skokih izposoja pri Puru in Pulsu, a temu dodaja migetajočo rit (na PSPju so se ladje obračale, kot bi bile na buciki) ter skočljiva plovila iz prejšnjih Wipeoutov. Rezultat je doslej najpopolnejša wipeoutovska vožnja, katere svilnata hitrost narašča skozi štiri brzinske razrede (venom, flash, rapier, phantom) do vratolomnosti. Potem se izkaže, da steze niso izbrane tjavdan, saj kombinirajo šofersko tehničnost s pristopnostjo in so odlično uravnotežene. Nato začutiš, koliko posledic ima za upravljanje že najmanjša sprememba statistik plovila, zaradi česar je izbira moštev cvetoča. Preseneti umetna pamet, ki nudi zagrizen odpor že na novice, kaj šele skilled ter expert, ni tako goljufiva kot na peespeju in z menjavanjem vodstva pripomore k stalni napetosti. Tu je pomoč pri šofiranju za začetnike, 'pilot assist', ki rešuje pred treskljaji v zid, v zameno pa pobere nekaj hitrosti. HD je zato najbolj prijazen do zelencev v seriji, a ni nezahteven, saj so vrhunski rezultati z berglo nemogoči, ker te ta drži na sredini proge in ne omogoča izvajanja najbolj čas pridobitniških manevrov. In na koncu pride zenovska dirkaška uživancija, igranje brez razmišljanja na gorivu iz nerazredčenega adrenalina, kar dosežeš po urah enako trdega urjenja kot v najbolj zahtevnih formulščinah.

Iz Pulsa so vzeli še mag stripe (posebej razgibane odseke prog, kjer te magnet tišči k tlom, da ne moreš odleteti v praz­no) in absorbiranje pobranih bonusov za malce energije.

To ne pomeni, da velja igri pogledati skozi prste. Skopirati toliko elementov s PSPja je lenuharsko, kampanja je pusta, nabor nalinijskih modusov reven in najedajo se številne drobnarije. Pilot assist se na spletu izkaže za nepravičnega do tistih, ki ga ne uporabljajo, a ga ni moč izključiti ali kaznovati; vedno štartaš zadnji; pojavljajo se zmrzovanja. Toda cena je nizka, obdelani vozni model svež in izvrstne proge vsled njega subtilno drugačne, zaradi česar se ne bo čutil opeharjenega niti dolgoletni častilec. Če serije ne poznaš, ljubiš vznemirljivo dirkanje ter si odprte glave, pa ti dopovedujem: nabavi Wipeout in si z njim odpri duri v nekaj, kar je jako blizu dirkaški perfekciji.

Wipeout HD
Studio Liverpool / Sony za playstation 3
objavljeno: Joker 183
oktober 2008

82