IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures

Barbar Luni obglavi beštijo, si popravi obgenitalno cunjico in čemerno odkoraka naprej.

Konanova zapuščina ni tako bogata kot Ara­gor­nova ali Picardova, bi pa bilo napak reči, da je njegov svet neznan. Gre za enega najbolj prepoznavnih fantazijskih likov, zlasti na račun Švar­­cijevega mišičarjenja v filmski uspešnici iz leta 1982. Ampak ta je bila le vmesni člen, saj se ikona napaja iz izvirnih zgodb Roberta E. Howarda, ki jih je ameriški pisatelj ustvaril v tridesetih letih prejšnjega stoletja, številnih štorij drugih avtorjev, risank, stripov, šestih računalniških in konzolnih iger ... Le vprašanje ča­sa je bilo, kdaj bomo barbarjenje ugledali v spletš­či­ni. Zadnji trendi klepanja fantazijskih masovk nam­reč narekujejo zakup znane licence in po nalinijskem Gospodarju Prstanov, prihajajočem Warhammerju ter neposrečenih D & D Online jih ni ostalo na pretek.
Conana je norveški Funcom pobasal že leta 2003. Dejst­vo so skrivali dobri dve leti, toda drobci informacij so leteli naokoli in okoli ideje o špilu se je pričela zbirati navdušenska skupnost. Med njimi sem bil tudi sam, saj imam Funcom v čislih. Njihov Anarchy Online je v mojem spominu zapisan z zlatimi črkami. Čeprav nikoli ni postal uspešnica, je očaral z domiselnimi pristopi, samosvojim svetom in obilico humorja.

Rdeča nit med razvojem lika so tako imenovani kvesti usode, ki jih opravljaš na vsakih 10 oziroma 20 sto­penj. V gonji za starodavnimi artefakti te pošiljajo širom Hiborije, toda bistvo je odkrivanje samega sebe.

Age of Conan je po petih letih razvoja izšel 23. maja (za prednaročnike pet dni prej). Vikingi so dogajanje umestili v lastno ča­sov­no črto zgodovine dežele Hibo­rije, v kateri se je Konan prisekal do prestola Akvilonije. Od tod vlada s trdo roko, a tudi z modrostjo, zaradi česar je med ljudstvom spoštovan. No, kot se za igrarski za­plet spodobi, se na obzorju zbirajo temni ob­laki. Meje združenih kraljestev, se pravi Akvilonije, Simerije in Stigije, so pod navalom nakaz, temne sile pa niti vlečejo tudi v notranjosti. Konan zato udari po mizi in oznani vabilo pla­čan­cem in pustolovcem, s katerih pomočjo namerava iztrebiti nevarnost.
Hiborija ni tipičen visokofantazijski svet, v katerem goz­dove poseljujejo homoerotični vilinci, po gorovjih rudarijo in nergajo škrati, dočim v mestih mešetarijo ljudje. Howardova vizija je (vsaj za leto nastanka) uni­katna, saj jo je zasnoval na nadpovprečno trdnih zgo­dovinskih temeljih. Akvilonija tako bazira na rimski civilizaciji, Stigija je očiten poklon staremu Egiptu, po­dobo nomadskih ljudstev Simerije pa navdihuje vi­kinš­ko izročilo. Realizem se ne ustavi pri podobi, mar­več se odraža v obnašanju in navadah prebivalstva, ki se ne more zanašati na dobrohotnost vladarjev, pra­vičnost pred zakonom in neznosno lahkost preživetja. Posledica je temačen, brutalen, osoren in grob svet, ki pa je hkrati čudno vabljiv. Funcomovci so ta občutek verno prenesli v špil, kar mu daje posebno vzdušje. Kje drugje kot v Age of Conan te na ulicah nenehno nad­­legujejo berači, izza temnih vogalov vabijo hotnice, v barih napadajo pijani razposajenci? Kje lahko še vidiš mornarje, ki bruhajo s pomolov, in pijance, ki nekontrolirano urinirajo po vogalih? Naslov ne nosi zastonj oznake 18+ ...

Način specializacije lika je neprijetno podoben onemu iz WoW, le da je featov več, saj je maksimalna stopnja 80. Nič bati, če z izbiro niste zadovoljni, si lahko točke za plačilo povrnete pri trenerju.

Age of Conan: Hyborian Adventures
založnik: Funcom / Eidos Interactive
objavljeno: Joker 179
junij 2008

vzdušje barbarskega sveta
napredna in visoko stilistična grafika
dokaj zanimiv bojevalni sistem
solidni, če že ne izvirni kvesti
zametki pravega boja med igralci
neizkoriščen potencial bojevanja
preveč neizpolnjenih obljub
nesramno kopiranje WoW
močna instanciranost
bore malo novega